Seat Toledo II vs. Passat vs. Astra II mało awaryjne...

29 Sty 2008, 14:00

Witam

Dwa dni temu sprzedałem Citroena Berlingo, w związku z tym poszukuje auta jak najmniej awaryjnego (po doświadczeniach z berlingiem). Zastanawiam się nad autami do 25 tys.:
Seat Toledo II 2000r.
VW Passat 98-00r.
Astra II 00-01

interesują mnie tylko silniki diesla w pierwszych dwóch przypadkach 1,9 TDI.
Proszę o pomoc
glsite
Nowicjusz

29 Sty 2008, 15:38

w berlingo pewnie miales klopoty z zawieszeniem i w passacie tez moge byc
problem zawieszenia w seacie i oplu jest obcy
jesli chodzi o spadek wartosci najlepszym wyborem bedzie passat i seat
zreszta za taka kase to bym se opla darowal :)
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

29 Sty 2008, 18:31

Toledo
Passat kiepskie zawieszenie i lubią ukraść.
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków

29 Sty 2008, 19:40

No a niechciałbym żeby mi skradziono bo autko na pewno będzie stało pod blokiem a nie chciałbym z nim spać. A jak z częściami do takiego seacika (dostępność, cena)? Na co warto zwrócić uwagę przy zakupie toledo jakieś słabe punkty?. Na necie są głównie sprowadzone z Holandii. Wyszukałem takie (interesuje mnie woj. śląskie) jeszcze ich nie oglądałem

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ponadto zastanawiałem się nad jakimś japońcem bo też podobno są to trwałe auta, ale chyba części drogie:/

[link do Gratka wygasł]
glsite
Nowicjusz

29 Sty 2008, 21:51

Kup Passata a nie będziesz żałował, za 25 tyś. znajdziesz jakiś fajny egzemplaż. Mam passata, pozatym jestem mechanikiem i wiem jak te auto wypada na tle konkurentów. Zawieszenie w passacie jest super, a opinie o jego awaryjności to utarty stereotyp, wszyscy są zdania że jeśli aluminiowe to słabe, a to nieprawda, passat posiada zawieszenie wielowachaczowe, jeździ się nim naprawdę super, astry itp. się przy nim umywają. ( normalną sprawą jest że jeśli się niedba o auto to się psuje, jeśli będziesz wszystkie czynności serwisowe wypełniał sumiennie to napweno nie będziesz miał problemów z zawieszeniam itp.) Silniczki 1.9 TDI są ekonomiczne i bezawaryjne. Polecam Passata! Pozdrawiam!
Golf IV GTI 1.8 TURBO
Nissan Terrano II 2.7 TDI
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie

30 Sty 2008, 09:57

Do toleda nie są drogie części. dostępność taka jak do Passata.
Łukasz789
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zanim napiszesz o problemach z LPG - przeczytaj
    Po pierwsze - zimny silnik uruchamiamy na benzynie i dopiero jak temp. cieczy chłodzącej osiągnie około 30 stopni,to przełączamy na gaz.Silnik można uruchamiać od razu na gazie,pod warunkiem,że temp. cieczy chłodzacej ma ...
    Wady i zalety opon całorocznych / wielosezonowych
    Widzę, że trend kupowania opon tego typu utrzymuje się i z roku na rok coraz więcej kierowców decyduje się na takie opony. Postanowiłem dodać taki temat w którym każdy może napisać własne zdanie odnośnie wyboru ...

30 Sty 2008, 19:33

Powiem tak jestem posiadaczem Seata Toledo II i mogę coś powiedzieć na temat tego auta, mój egzemplarz jest co prawda z 1999r z silnikiem 1.8 20V i sprawuję się naprawde REWELACYJNIE, na trasie trzyma się jezdni, jest bardzo komfortowy, zamykając drzwi odczuwa się tak jakby inny świat, auto jest poprostu bez żadnych zastrzeżeń.

Polecam ci go gorąco a napewno nie będzie zawiedziony.

PS: Nie kupuj sprowadzonego bo poprostu się nie opłaca, lepiej poszukać od I właściciela, salon, serwis a napewno pojeżdzisz długo.

Pozdrawiam
bubi120
Nowicjusz

30 Sty 2008, 20:05

pytanie: czy Passat B5 i Toledo 2 mają takie same przednie zawieszenie???
vip
Nowicjusz

31 Sty 2008, 09:11

nie
passat ma wielowachaczowe, a seat McPherson :)
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

31 Sty 2008, 11:38

Pawlo napisał(a):nie
passat ma wielowachaczowe, a seat McPherson :)

Dokładnie wiec i dlatego woel Seata.
Łukasz789
Aktywny

31 Sty 2008, 13:16

Ja chciałbym powiedzieć(napisac :) ) tylko jedną rzecz. Porównanie Toledo I Passata jest jak najbardziej na miejscu natomiast próba upchnięcia Astry w tej gromadce już nie bardzo. Jak na swoja klase Astra II to całkiem przyjamne autko, a to że nie dorównuje Passatowi to chyba nie powinno nikogo dziwić.
DIESEL I'm lovin' it
nobody8200
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice / OPEL Astra 1,7 TD

31 Sty 2008, 14:18

Passat ma wieloachaczowe zawieszenia. I niech mi nikt nie mówi że seat prowadzi się lepiej jak passat b5 bo to nieprawda.
Golf IV GTI 1.8 TURBO
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

31 Sty 2008, 17:01

Kolego Bolo a jechałeś może Seatem Toledo II, to jest całkiem inna bajka niż Seat Toledo I i naprawde jeżdzi super choć nie ukrywam Passat to również bardz dobre auto
bubi120
Nowicjusz

31 Sty 2008, 21:31

Jeżeli zalezy Ci na bezawaryjnym samochodzie weź pod uwagę
Nissan Almera
[link do oferty na Allegro wygasł]

Jeżeli jednak Nissan Almera Ciebie nie zainteresuje to z wymienionych przez Ciebie pojazdów polecam VW Passat

Niestety modele po 2000 które są mniej awaryjne kosztują powyżesz 25 tys

Skoda Octavia

Praktycznie to samo co Passat tylko z innym znaczkiem i przez to tańsza

Toyota Corolla
Zbyszek
Początkujący

Miejscowość: Wałbrzych

31 Sty 2008, 22:49

bubi120 napisał(a):Kolego Bolo a jechałeś może Seatem Toledo II, to jest całkiem inna bajka niż Seat Toledo I i naprawde jeżdzi super choć nie ukrywam Passat to również bardz dobre auto

Jechałem z niemiec takim seatem i jeździ się dobrze ale długa trasa staje się męcząca na zakretach przy większych prędkościach troszeczkę go wynosi i tłunienie nierówności jest takie sobie. Passatem b5 byłem 4 razy we włoszech i jak narazie dup.ko mnie jeszcze nie bolało, pozatym trzyma się super drogi i lepiej tlumi nierówności. Pozdrawiam!
Golf IV GTI 1.8 TURBO
BMW 328
Bolo1989
Aktywny