Seat Toledo II------> woda pod wycieraczkami, przecieki?

03 Lis 2008, 13:49

Witam!

Odkąd go kupiłem po deszczu (stoi na dworze) mam nieco wody na progach z przodu. Mial ktos podobny problem? Boje sie ze przy przymrozkach nie otworze drzwi. Do tego doszedl powazniejszy problem. Wczesniej tego nie bylo. Otoz niedawno przez pare dni siapil deszcz (nie jestem pewien czy to ma jakis zwiazek). Wchodze do samochodu i widze z tylu od pasazerow wode na wycieraczkach!!!??? Pod wycieraczkami nie lepiej, poprostu kaluze. Tapicerka przesiaknieta. Nie moge znalezc przyczyny, nie widze nigdzie sladow skad moglaby leciec woda. Najciekawsze jest to ze choc od paru dni samochod stoi w garazu (ale jezdze nim) woda po prawej stronie z tylu na pododzez nowu sie pojawila. Lewa strona za kierowca jest juz sucha. Co jest grane?????????????????? :evil:

Dzieki z gory za porady. Pozdrawiam!
teqtura
Nowicjusz

• 03 Lis 2008, 17:26

Woda może się zbirać np. przez uszczelki w drzwiach,albo przez zapchane odpływy( nie wiem gdzie są odpływy wody w twoim samochodzie - musisz poczyatć) - woda może przeostawać się przez uszczelkę szyby do środka drzwi i stamtąd spływać do środka.Mogą też być zapchane odpływy wody z przedniej szyby - zazwyczaj były to wężyki,które często się zapychały.Musisz chyba zdjąc tapicerkę podłogi i dokładnie sprawdzić,gdszie zaczyna się robić mokro.Robota bardzo czasochłonna,ale trzeba to zrobić.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

03 Lis 2008, 19:05

No wlasnie podejrzewam te kanaly albo klej ggdzies puscil pod szyba. Narazie walcze z tapicerka. Boje sie nieco rozkrecac przednie fotele, airbag itp. Podobno wystarczy odpiac akumulator...
    teqtura
    Nowicjusz

04 Lis 2008, 18:12

Zacznij od tego co najprostsze - wyciągnij przednie fotele(wcześniej sprawdz czy fotel nie jest podłączony od spodu jakimś kabelkiem - np. czujnik zajęcia fotela dla poduchy) i poodsuwaj albo powyciągaj tapicerękę podłogi,a w szczególności maty wygłuszające,które mogą być nasiąknięte wodą.No i sprawdzisz,skąd leci woda - czy od strony drzwi,czy od strony przedniej szyby.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

05 Lis 2008, 22:29

Też kupiłem niedawno Toledo i mam to samo a jak samochód stoi na parkingu np. kołami jednego boku na chodniku czyli jest przechylony to woda potrafi wpłynąć do środka samochodu na wycieraczki oczywiście z tej wyższej strony. Przyczyną jest nieszczelność wewnątrz drzwi musisz zdjąć tapicerkę z drzwi i tam zobaczysz przykręconą śrubami taką zagłuszke z blachy która oddziela szybę od tapicerki wokół niej jest taka uszczelka niby z silikonu i tam z powodu obluzowania śrub lub też nieszczelności w tej uszczelce woda miedzy innymi z szyby płynie zamiast otworami w dole drzwi właśnie na zewnątrz tej zaślepki a następnie po dolnej części tapicerki do wnętrza jak samochód stoi prosto to woda jest na uszczelce drzwiowej jak stoi krzywo to jest nawet w środku ja uszczelniłem zwykłym silikonem tę zaślepkę i jest ok.
    jarocz1
    jarocz1
    Nowicjusz

Miejscowość: Białystok
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Badaj auto i przeprowadzaj regularne badania techniczne
      Sprawność techniczna pojazdu jest kluczowym elementem bezpieczeństwa ruchu drogowego. Najczęściej stwierdzane przez policję usterki w pojazdach, które uczestniczyły w wypadkach drogowych, to braki w oświetleniu (54%), ...
      Opony mają moc – ratują życie, tylko daj im szansę
      Dawno, dawno temu wszyscy jeździli na jednych oponach i marzyli o Fiacie 125p. Rzeczywiście, historycznie opony na cały rok towarzyszyły motoryzacji przez wiele dziesięcioleci. Z czasem jednak, zwłaszcza od lat 80’, ...