SEAT TOLEDO - kilka problemów

30 Sie 2007, 07:21

Witam, ostatnio kupiłem sobie SEATA TOLEDO, a że to mój pierwszy samochód to wielu rzeczy nie wiem. Pierwsza to skrzynia biegów. Podczas wrzucania wstecznego coś zgrzyta, nawet podczas dociśniętego sprzęgła do końca. Póki co włączam wsteczny przy zgaszonym samochodzie, bo wtedy nie zgrzyta, nie wiem czy dobrze robię i jak może być tego przyczyna.
Sprawa druga. Wczoraj poczas powrotu do domu zabrakło gazu, a benzyny w baku nie było. Poszedłem więc na stację, coby kupić z litr benzyny, wlać do baku i dojechać na stację. Ale podczas wlewania zobaczyłem jak kapie na ziemię, więc nie wiem teraz czy bak jest dziurawy czy może gdzieś przelałem, bo nieporęcznie jest wlewać z butelki. Najbardziej niepokoi mnie fakt czy to, że gdzieś przelała się benzyna nie zaszkodzi instalacji gazowej, wiem, że to może głupie, ale się trochę boję, bo z gazem nie ma żartów.
Będę wdzięczny za wszystkie sugestie i (p)odpowiedzi
Geo_geo
Nowicjusz

• 30 Sie 2007, 07:41

:shock: :D Może po kolei...Odnośnie wstecznego biegu - jeśli biegi "do przodu" włączają się poprawnie, to możliwa jest konieczność regulacji mechanizmu zmiany biegów w zakresie wstecznego; pojedź do warsztatu...Wlewanie benzyny z butelki: na pewno masz we wlewie taką "klapeczkę", którą naciskasz pistoletem, gdy wkładasz go, aby wlać benzynę. Przy okazji - jeśli masz instalację gazową, to powinieneś mieć przynajmniej 1/3 pojemności zbiornika, bo na wymiany pompy nie zarobisz; gdy pracuje "na sucho" - ulegnie zatarciu. Wracając do nalewania z butelki...jeśli nie uchyliłeś tej "klapeczki", to benzyna rozlała się po prostu.
    Rozlana w taki sposób benzyna nie ma żadnego związku z instalacją gazową; instalację masz pod maską - benzynę wlewałeś z tyłu auta. Paruje zresztą dość szybko. Głowa do góry! :lol: :wink:
    ...czy wypada tak napadać...?
    kardio
    Początkujący

Miejscowość: Chrobrego.
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
      Lexus LC 500 nietypowym samochodem bezpieczeństwa
      W ubiegły weekend po przerwie wróciła amerykańska seria wyścigowa IMSA WeatherTech SportsCar [...]. W czasie rundy na słynnym Daytona International Speedway oficjalnym samochodem bezpieczeństwa był Lexus LC 500 w niezwykłych, ...