Seat Toledo. Komputer pokładowy - kasowanie serwisu i wymiany oleju.

01 Gru 2019, 14:49

Witam,
Zmuszony jestem założyć temat - internet nie pomógł wiec może ktoś z użytkowników zmagał się z tym problemem.
Problem dotyczy auta SEAT TOLEDO 2015 1.6 tdi 105km
Włączam zapłon i wyskakuje mi komunikat o konieczności dokonania przeglądu technicznego - na początku było ile dni do przeglądu.
Poszperałem w sieci i zresetuje itp...no ale chyba sposoby opisywane nie działają z moim modelem.
Wykonałem krok w krok z tego filmu:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

i w efekcie tylko coś się popsuło bo zresetowałem termin wymiany oleju (dokładnie cofnąłem).
Teraz po włączeniu zapłonu nie dość że płacze o terminie przeglądu to jeszcze mi sapie że wymień olej. próbowałem chyba kilkanaście razy ten sposób + ustawienia fabryczne i nie działa.

Jak skasować te komunikaty ?
Jakiekolwiek rady ?
Nimothan
Początkujący

01 Gru 2019, 15:07

A co ci się pokazuje jak włączysz zapłon trzymając przycisk set? Jest taka sama informacja jak na załączonym filmiku?
Nimothan napisał(a):w efekcie tylko coś się popsuło bo zresetowałem termin wymiany oleju (dokładnie cofnąłem)
Może ustawiłeś jakiś inny interwał wymiany oleju?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

01 Gru 2019, 15:49

Słuchaj robię wszystko tak jak mówią instrukcje i występują następujące komunikaty:

gdzieś jeszcze wyczytałem że radio musi być włączone - ale u mnie to też nic nie daje.
Nimothan
Początkujący

01 Gru 2019, 16:50

Hm… powinien się cofać/resetować przegląd po takim komunikacie.
Spróbuj jeszcze włączyć najpierw awaryjne światła następnie trzymając przycisk 0.0 włączyć zapłon, dalej jak będziesz miał pytanie o cofnięcie przeglądu bierzesz ok i jak pojawi się informacja że cofnięto przegląd wyłączasz awaryjne i dopiero zapłon.

To na pewno działa w Rapidzie, Tiguanie tam się wyświetlają na komputerze identyczne komunikaty jak u ciebie.
Cichy77
Forumowicz VIP

01 Gru 2019, 17:14

Sukces połowiczny !!
przegląd oraz informacja wymianie oleju zniknęła z tablicy rozdzielczej. załączam zdjęcie:P
ale mam jeszcze jedno pytanie bo teraz wygląda to tak że wymiana oleju powinna nastąpić za 0 km da się to jakoś ustawić inaczej bo chyba tak nie powinno wyświetlać ?
Nimothan
Początkujący

01 Gru 2019, 17:33

Nimothan napisał(a):ale mam jeszcze jedno pytanie bo teraz wygląda to tak że wymiana oleju powinna nastąpić za 0 km da się to jakoś ustawić inaczej bo chyba tak nie powinno wyświetlać ?
Teraz przebieg tu nie powinien mieć znaczenia i przypomnienie powinno być za rok ale nie jestem tego w 100% pewien na tą chwilę.
Cichy77
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Motoryzacyjne Słowo Roku 2019
    Elektromobilność, suwak, a może hybryda? Przedstawiciele branży automotive po raz pierwszy w Polsce wybrali "Motoryzacyjne Słowo Roku" w plebiscycie przygotowanym przez sieć ProfiAuto. Wyniki pokazują, że miniony rok zdominowała ...

01 Gru 2019, 17:43

Cichy77 napisał(a):Teraz przebieg tu nie powinien mieć znaczenia i przypomnienie powinno być za rok ale nie jestem tego w 100% pewien na tą chwilę.

Dziękuję za pomoc - jakby Ci się udało coś ustalić w tej kwestii to daj znać :)
Nimothan
Początkujący