Nie gaśnie podświetlenie radia

26 Lis 2019, 15:23

Witam nie wiem czy dobrze trafiłem z kategorią, jeśli nie to poprawcie mnie.

Mam problem z niegasnącym podświetleniem radia w mojej A4 B6. Problem pojawił się nagle dwa dni temu. Auto mam od 2 lat wcześniej miał 8 lat znajomy i nigdy nic takiego sie nie działo. Nie pomogło wyjmowanie bezpiecznika od radia, wymiana go na nowy ani reset przez odłączenie klem. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł z góry dziękuje za sugestie ponieważ trochę osłabia mi to akumulator przy ujemnych temperaturach w nocy. Radio to fabryczny concert bez zmieniarki i żadnych dodatków.
ufokin
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Auto: nie mam

26 Lis 2019, 15:48

Podświetlenie nie gaśnie nawet jak wyjmiesz kluczyk ze stacyjki?
Coś robiłeś przy radiu?
Chodzi o podświetlenie samych przycisków czy również i wyświetlacza?
Radio to Concert II?

Sprawdź pin nr 6 w czarnej wtyczce on chyba odpowiadał za podświetlenie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

26 Lis 2019, 15:53

Radio to zwykły concert. Nie gaśnie samo podświetlenie, lekko przygasa ale nie gaśnie całkowicie nawet po wyjęciu kluczyka i zamknięciu samochodu. Dioda awaryjnych gaśnie normalnie i cała reszta rownież.
ufokin
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Auto: nie mam

26 Lis 2019, 21:21

To trzeba wyciągnąć radio i sprawdzić na którym pinie jest napięcie po wyłączeniu wszystkiego. Musi być gdzieś napięcie skoro podświetlenie jest aktywne cały czas.

Jak znajdziesz takie piny to wtedy będzie można ustalić za co one odpowiadają.

Jak odłączysz tylko kostkę zasilającą od radia to rozumiem że podświetlenie gaśnie?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

02 Gru 2019, 10:58

Cichy77 napisał(a):To trzeba wyciągnąć radio i sprawdzić na którym pinie jest napięcie po wyłączeniu wszystkiego. Musi być gdzieś napięcie skoro podświetlenie jest aktywne cały czas.

Jak się nie mylę, to podświetlenie i inne rzeczy idą po CAN. Warto sprawdzić złącza radia, czy któreś się delikatnie nie poluzowało. Wystarczy delikatny luz i już coś nie działa. CAN to wrażliwe na styki ustrojstwo.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000