Seat Toledo Lampka kontrolna oleju...? what's going on?

30 Sie 2007, 18:18

Jak przekręcam kluczyk w stacyjce zapalają się prawie wszystkie lampki od hamulca, oleju itd. ale wszystkie potem gasną z wyjątkiem lampki od oleju, która cały czas miga. Co prawda jak zapalam i jadę to już gaśnie, ale zastanawia mnie laczego miga. Pomyślałem, że pewnie jest mało oleju i trzeba dolać, ale jak sprawdziłem to w zbiornku jest pomiędzy MIN i MAX tak na środku, więc nie wiem co jest grane...?
SAMOCHÓD TO SEAT TOLEDO
Geo_geo
Nowicjusz

• 31 Sie 2007, 21:20

Lampka zaświeca się w momencie ,jak spada ciśnienie oleju poniżej dopuszczalnego.Nie zmieniałes ostatnio oleju?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

01 Wrz 2007, 11:37

Po co zaraz mysleć o najgorszym sprawdż manometrem mechanicznym ciśnienie oleju aż do pełnej temperatury silnika jak ciśnienie będzie ok to masz mniejszy problem bo to będzie wina elektryki w innym przupadku pozostaje ci dobry silnikowiec albo niech kto inny się martwi...chociaż przyczyna nie nie musi być poważna np zawór ciś. oleju . powodzenia
    RobDan
    Nowicjusz

Auto: Nie mam

01 Wrz 2007, 11:45

Czekaj, bo nie wiem czy dobrze rozumiem, przyczyna będzie albo w oleju, trzeba będzie go zmienić, albo w elektryce znaczy miga a nie powinno, albo w silniku, ale co w tym silniku, będzie jakiś spieprzony czy co z nim będzie nie tak. Prawdą jest, że wczoraj zauważyłem, że jak samochód jest włączony coś tak jakby trzepotało z tyłu czy jakoś dusiło nie wiem jak to dokładnie nazwać, a jak przygazuję to to znka dopóki znowu nie puszczę gazu, czy to może mieć z tym związek, widzę, że zaczyna się poważny problem, a mogę z tym normalnie jeźdźić czy niebardzo, bo może popsuć się jeszcze bardziej...
    Geo_geo
    Nowicjusz

01 Wrz 2007, 12:23

Nie wiem co ci brzęczy może być coś ze sprzęgłem lub łożyskiem wyciskowym może być odgłos z układu korb-tłok na wskutek zbyt niskiego ciśnienia jedz do dobrego silnikowca on to oceni i sprawdzi nie będę cię dołował na odległość to tylko urządzenie lepiej tym autem nie jeżdzić długo go masz ? nie pytam o przebieg bo i tak wszyscy cofają liczniki a wymiana oleju nic nie pomoże ewentualnie zobaczysz czy nic nie wyleciało z olejem -opiłki metalu i.t.p
    RobDan
    Nowicjusz

01 Wrz 2007, 12:32

Samochód dopiero kupiłem, więc nie wiem musze jechac go sprawdzić, bo nie wiem co mam robić:) Ale słuchaj nie wiem czy moge jeźdźic spokojnie czy nie...
    Geo_geo
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rajd Finlandii 2017 wygrywa młody fiński kierowca
      Tegoroczny Rajd Finlandii wygrał niespodziewanie młody fiński kierowca Esapekka Lappi, zdobywając najwyższe miejsce na podium dla zespołu Toyota GAZOO Racing. To jednak nie przypadek – mimo zaledwie 26 lat, młody Fin ...

01 Wrz 2007, 12:34

Samochód dopiero kupiłem, więc nie wiem musze jechac go sprawdzić, bo nie wiem co mam robić:) Ale słuchaj nie wiem czy moge jeźdźic spokojnie czy nie... bo ta lampka miga tylko jak przekręcam kluczyk, potem jak jadę gaśnie, więc może to rzeczywiście olej, a nie silnik
    Geo_geo
    Nowicjusz

01 Wrz 2007, 14:43

jeżeli lampka nie zapala się wczasie jazdy lub na wolnych obrotach to czyli jest ok sorry ale widocznie nie doczytałem dokładnie twego postu ,jednak sprawdż swoją brykę w warsztacie a to mryganie lampki -być może ten typ tak ma bo są różne rozwiązania techniczne a ja też wszystkiego nie wiem -niestety
    RobDan
    Nowicjusz

04 Wrz 2007, 07:57

Jeżeli lampka miga,to może to być luźny styk na samym czujniku lub przetarty przewód z tego czunika.Groźniejszym powodem może okazać się luz na gnieździe samej kontrolki - powinna świecić cały czas,a z powodu luzu mrugnie sobie czasami.
    Zrób tak - wypnij przewó z tego czujnika i przyłóż go do masy - kontrolka powinna się zaświecić i świecić cały czas.Następnie przejedz sie po jakiejś drodze z dziurami(a takich u nas nie brakuje :) ,więc to nie będzie zbyt duży problem),i obserwuj tą kontrolkę.Jak będzie nadal mrugała,to jest jakiś luz na połączeniach elektrycznych.Jak będzie świeciła cały czas,to czym prędzej udaj sie do mechanika i sprawdz ciśnienie oleju.Jak będzie ok,to wymieniaj czujnik.Jak będzie niskie to czeka cię remont silnika.Innych cudów nie ma.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

07 Sty 2011, 12:49

Mam to samo.
    Ciśnienie mam dobre. Zazwyczaj problem pochodzi od zawilgocenia przewodów. Mam zamiar iść do jakiegoś elektromechanika i z tego co się orientuje to wystarczy spryskać przewody specjalnym preparatem.
    sever321
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kwidzyn/Bydgoszcz/Czersk
    Prawo jazdy: 18 11 2004
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Toyota Avensis T22
    Silnik: D-4D 2.0
    Paliwo: Diesel
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2001