Seat Toledo - problem z odpaleniem auta

15 Mar 2010, 21:24

Witam kolegów i koleżanki!!!

Mam problem z odpaleniem mojego Seata. Kilka dni temu padł mi rozrusznik i wymieniłem go na nowy ale zaczęły się inne problemy. Na samym początku auto po odpaleniu zaczęło się dławić i gasło na wolnych obrotach. Z tym problemem sobie poradziłem ale dzisiaj zauważyłem że coś mi nie miłosiernie "żre" prąd z akumulatora. To znaczy auto zachowuje się podczas odpalania tak jakby miało rozładowany akumulator. Dzisiaj po pracy chciałem wrócić do domu ale Seat mi nie odpalił. Kolega mnie popchną i wystarczyło kilka metrów auto odpaliło, dojechałem do domu, odłączyłem aku i podłączyłem pod prostownik a tutaj się okazało, że bateryjka jest w jak najlepszej formie (tylko troszkę rozładowana).

Jaka może być przyczyna? Czy to może alternator?

Proszę o pomoc
VW Passat B4 1,6 b+g
Seat Toledo 1.6 benzyna
VW T5 Multivan 2.5 TDI

moje maleństwa
SzymasJ86
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łobez
  • 15 Mar 2010, 21:51

Posprawdzaj połączenia elektryczne rozrusznika i klemy w akumulatorze. Jak okaże się, że są ok, to powodu szukać raczej w rozruszniku. Najlepiej go wymontować i podłączyć pod akumulator mierząc równocześnie pobierany prąd. Ale to jest raczej robota dla elektryka, ponieważ zwykły śmiertelnik nie ma w garażu amperomierza do sprawdzenia prądu pobieranego przez rozrusznik. No i oczywiście trzeba wiedzieć jaki prąd ma być pobierany.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

12 Lut 2012, 21:14

wiadomość do SzymasJ86 ile byś wziął za przywiezienie na lawecie opla astry z Hattingen do Tarnowa odpisz [email widoczny po zalogowaniu]
    wares
    Obserwowany

Prawo jazdy: 02 10 1988
    Auto: Opel astra
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ALPINE A450
      Będąca bezpośrednim następcą modeli Alpine z okresu "niebieskiego", Alpine A450 nie musi już walczyć o zwycięstwo w klasyfikacji ogólnej wyścigu 24H Le Mans. Jej nazwa jest nawiązaniem do dorobku modeli A441, A442 ...