Seat Toledo

05 Wrz 2009, 13:26

Witam!
Mam problem z Seatem Toledo 1.8 8V 90KM z 1991r. Benz+LPG
Mianowicie gdy poruszam się z prędkościami obrotowymi rzędu 2-3tys. obrotów wszystko jest ok. Ale przy dynamicznej jeździe powiedzmy 5-6tys. obrotów już po około 2-3km samochód wydaje z siebie dziwny dźwięk. To coś takiego jakby obok silnika benzynowego ktoś wstawił tam diesla chodzącego na biegu jałowym :shock: (sorry ale lepiej nie umiem tego opisać :grin: )
Teraz kilka ciekawostek:
dzwięk ten jest niezależny od:
-prędkości obrotowej silnika (ma taką samą głośność zarówno przy 1tys jak i 7tys obrotów)
-temperatury silnika (dzwięk ten nie pojawia się na przykład gdy długo stoje w korku)
-paliwa (występuje zarówno na benzynie jak i LPG)
Dodatkowo jeszcze nie czuć żadnej straty mocy z tym związanej (robiłem nawet test 0-100km/h) i ustaje On po kilku kilometrach delikatniejszej jazdy...

Ktoś ma może pojęcie skąd to się bierze?
Jeśli chodziło by o wał, rozrząd, zawory itp to wydaje mi się, że dźwięk byłby tym głośniejszy im więcej dodam gazu. Jeśli natomiast byłby to zapłon, świece itp to chyba byłoby czuć wyraźną stratę mocy... :roll:
Zielony_MiBM
Nowicjusz

Miejscowość: Łódzkie
  • 06 Wrz 2009, 10:12

Otworz maske i wsluchaj sie czy w okolicy rozrzadu czegos nie slychac,moze jakas rolka, niech ktos wsiadzie i troszke pogazuje, pozdrawiam
    pozdrawiam,
    Rafalmoto
    Rafalmoto
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Łasin/Irlandia
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
      BMW i8 hybrid - 4,4 sek., 326 KM
      To czteromiejscowe coupe zwraca na siebie uwagę unikalnym stylem, który - pomimo iż prototyp pokazano w 2009 roku – ani trochę się nie zestarzał. Niezmiennie przyciąga spojrzenia odważnie nakreślonymi, fantazyjnymi, ...