Sedan benzyna 20tys+- kompromis osiągi-komfort podróżowania

13 Lut 2016, 12:28

Przymierzam się do zakupu auta, mój budżet wynosi 20 tys zł +3k na pakiet startowy. Roczny przebieg podejrzewam maksymalnie 20tys km(60% trasa-40% miasto). Silnik benzyna powyżej 150-170 koni, najlepiej 6 cylindrów :naughty:
Przez bardzo długi czas moim faworytem było bmw e46, auto będę użytkował głównie sam, lecz przy wyjeździe na wakacje to już może być ciężko z komfortem podróżowania w 4 osoby, o 5 nawet nie wspominam. Także chyba muszę przejść do wyższego segmentu :)
Także moi faworyci: Ford mondeo mk3 2.5 v6, jaki budżet trzeba mieć na st?, Bmw e39, może saab 93, jakaś e-klasa
Ogólnie rozgrywa się tu pojedynek przedni napęd vs tylny? Jak przedstawia się koszt utrzymania bmw na tle forda mondeo mk3? Ford jeśli będzie niebity, to ruda będzie go atakowała? Bmw e39 prowadzi się dużo lepiej od forda? Jakieś inne auto proponujecie?
Lugi1234
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 03 1996
Auto: Bmw e36

13 Lut 2016, 12:57

Co powiesz na:
Volvo S60/80
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]

S60 na wielkość SAABa 9-3

Toyota Camry

Renault Laguna II po lifcie 2.0T

Lexus GS 300 może 430 się trafi
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - i przekładkę zrobić,albo jeździć tak.

Hyundai Sonata 2.4

Linki przykładowe.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

13 Lut 2016, 13:08

Raczej to nie moje klimaty :), może wyrażę się tak, że bardziej mi zależy na bardziej ,,sportowym" aucie niż na limuzynie z mocnym silnikiem. Myślicie, że można do 20 tys dostać saaba z silnikiem 2.8?
Lugi1234
Nowicjusz

13 Lut 2016, 13:23

Kieł napisał(a):Lexus GS 300 może 430 się trafi
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... yhzed.html - i przekładkę zrobić,albo jeździć tak.

Zapomnij o przekładce :ok:

Za 20k będzie idealny GS300 silnik 2jz-ge vvti, awaryjność niczym w124 :D , spalanie 11-16l lpg ale trzeba średnio liczyć 12-13l trasa i 15l miasto.
Na benzynie odpowiednio mniej :D , komfort w porównaniu do e46 raczej nie ma o czym mówić, osiągi to około 8s do 100km/h.
No i bardziej legendarnej r6 chyba nie ma... :) zawsze można się chwalić że Przygońskiego 2jz-ge to ten sam co w tym GS tylko zakuty i posiadający 1000km :twisted:
Lugi1234 napisał(a):Raczej to nie moje klimaty :), może wyrażę się tak, że bardziej mi zależy na bardziej ,,sportowym" aucie niż na limuzynie z mocnym silnikiem. Myślicie, że można do 20 tys dostać saaba z silnikiem 2.8?

Zmyliłeś nas użyciem słowa "komfort" ponieważ saab w porównaniu do GS jest zwyklakiem... to tak jakbyś postawił obok siebie taboret kuchenny bez obicia i fotek bujany z masażem ... :D każdy z tych mebli będzie komfortowy tylko na swój sposób :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

13 Lut 2016, 13:33

No rzeczywiście gs300 jest naprawdę fajnym i można rzecz kultowym autem, rzeczywiście jest to opcja warta rozważenia. Ale cały czas chodzi ze mną modneo st220? Co możecie powiedzieć o tym aucie? Jaki budżet trzeba mieć, żeby stać się posiadaczem zadbanego egzemplarza? Ja ogólnie mam wrażenie, że jest to strasznie niedocenione auto, jaka jest wasza opinia?
Lugi1234
Nowicjusz