Zmiana auta

12 Lut 2016, 03:16

Witam,
Sytuacja ma się następująco:
Kupiłem jakiś czas temu BMW E46 (przed liftem) - niestety z powodów finansowych jestem zmuszony sprzedać to auto i zamienić na coś tańszego.

Więc teraz poszukuję czegoś - na pewno jak to zwykle - najmniej awaryjnego i taniego w eksploatacji. ;)

A więc:
- zakładany roczny przebieg - około 20 tys. (także w grę wchodzi tylko Diesel lub LPG)
- auto używane zarówno po mieście lecz w miarę często także na małe, rzadziej duże, trasy
- wyposażenie - koniecznie klimatyzacja no i te przednie elektryczne szyby też by nie zaszkodziły :D
- auto nie musi być wielkich gabarytów, ale klasa A i B odpadają ze względu na trasy
- silnik - wiadomo najlepiej jakby nie był zamulony - idealny byłby kompromis między spalaniem, a mocą pozwalająca na wyprzedzanie bez dużego stresu
- cena - i tu się robi mały problem... - na same auto chciałbym wydać 5-6 tys. (nie wliczając w to "pakietu startowego")
- zależy mi na w miarę taniej eksploatacji jak juz wcześniej wspomniałem
- no i auto niestety chociaż trochę musi mi się podobać stylistycznie (tak, wiem, że muszę iść na kompromisy przy tej kwocie i tych wymaganiach)

Ogólnie E46 świetnie mi się jeździ, wiadomo, że auto które teraz kupię nie dorówna mu pod względem całokształtu, ale nie chciałbym doznać ogromnego szoku... :D

Auta 3 drzwiowe nie są dla mnie duża przeszkodą - i tak prawie zawsze jeżdżę sam z niedużym bagażem.

Myślałem nad Audi A3 8L przed liftem (zarówno PB+LPG jak i Diesel) ze względu na stosunkowo niskie koszty utrzymania jak i komfort jazdy.
Z tego co się orientuje to w tej cenie jedyne co mogę ustrzelić to wersja 3 drzwiowa - i to i tak nie będą łatwe poszukiwania.

Ech, ciężko się przesiąść w coś z Beemki... :(

Jakieś propozycje?
creative1020
Nowicjusz

Auto: golf 3

12 Lut 2016, 08:48

Ja bym sobie odpuścił A3 bo tak jak wspomniałeś nie będzie łatwo znaleść coś sensownego a jeśli już to będzie to kiczowate 1.6..

Jeśli masz BMW to może warto się rozejrzeć za E36 albo E34?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

12 Lut 2016, 09:17

Ech.. :(

Myślałem nad E36 ale trochę się ich boję szczerze mówiąc, bo znaleźć dzisiaj egzemplarz nie zajeżdżony, to chyba cud.

Ogólnie znalezienie starszego BMW w dobrym stanie to chyba niełatwe zadanie...

A jak z Golfem IV?
creative1020
Nowicjusz

12 Lut 2016, 10:30

Ode mnie Vectra B, Mazda 626, Toyota Avensis, Mondeo Mk2, Carina, A4, Nubira, Marea, W202, Laguna I, 406
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

12 Lut 2016, 20:39

Golf podobna sytuacja jak w przypadku A3.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

13 Lut 2016, 01:16

Ajć.

Jeśli już powiedzmy zdecydowałbym się na tą A3 to w jakich cenach mniej-więcej szukać?

Byłbym wdzięczny także gdybyście podali jakieś propozycje aut z uzasadnieniem.

Pozdrawiam! :)
creative1020
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Circle K zawiesza działalność w Rosji
    Właściciel sieci stacji Circle K, kanadyjska firma Alimentation Couche-Tard Inc. (Couche-Tard), jedna z największych na świecie firm działających w obszarze handlu detalicznego, podjęła decyzję o zawieszaniu działalności ...

13 Lut 2016, 11:56

Za 6-6.5k spokojnie kupisz A3 1.8 :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

13 Lut 2016, 11:59

A zadowolony będę biorąc pod uwagę moje wymagania? :D
creative1020
Nowicjusz

13 Lut 2016, 12:01

Żeby nie było dużego skoku w dół po e46 to byś musiał patrzeć na auta segmentu D np. Pug 406.
Ale jeśli chodzi o samo spełnienie wymagań to wystarczy :yes:
Koniu
Forumowicz VIP

13 Lut 2016, 13:27

Będzie ciężko,wiem bo sam się ostatnio interesowałem A3,stwierdziłem że kupiłbym nawet 1.6 bo łatwiej będzie znaleść w lepszym stanie ale jednak się myliłem :(
Barol
Awatar użytkownika

13 Lut 2016, 14:03

Te widziałeś?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (ta nie ma klimy i zderzak do malowania)
Golfa też można znaleźć
[link do oferty na Allegro wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

13 Lut 2016, 14:09

O komisie z Poręby mike1735 się kiedyś wypowiadał że nie warto u nich kupować.

Żałuje że narazie robię rozeznanie bo z 2tygodnie temu była do wzięcia A3 w TDIku,2000rok za 7500zł,znam nawet właściciela :roll:
Barol
Awatar użytkownika

13 Lut 2016, 15:31

pomimo wszystkich ustereczek jakie mam w moim golfie 4 to i tak polecam go. kupiłem za około 8(przepłacone) i wymieniłem rozrząd(pewnie niepotrzebnie) i tarcze z przodu. pojechałem w trase po europie (8tys km) i wszystko okej. jedynie włączył sie tryb awaryjny na trasie i chorwacki mechanik zrobił to za 100zl. pewnie w polsce coś nie dokręcili. mam w dość fajnym wyposażeniu, skóra, tempomat itd. nie powiem złęgo słowa poza drobnymi pierdółkami jak w każdym używanym samochodzie. ogolnie moge polecić komuś ten samochód bo jeżeli robienie 100km za 25zl komus przypada do gustu to nic tylko lac i jechac
Kevczix
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 02 2015
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volkswagen Golf 4
Silnik: 1,9TDI 90km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999