Sedan/coupe do 12-13 tyś

11 Kwi 2017, 14:31

Witam.
Planuję za jakieś 2-3 msc wymienić swojego peugeota 206 na coś większego (sedan, ew. coupe) i będzie to moje drugie auto. Auto ma posiadać manualna skrzynie biegow.
Mój budżet wynosi ok. 12-13 tyś złoty.

Do tej pory z aut, które przykuły moją uwagę to:

Mazda 6
Citroen c5
Ford mondeo
Škoda Superb I
Opel vectra C
Audi A4 B5

Chciałbym się dowiedzieć, jakie auto przy takim budżecie będzie najmądrzejszą decyzją, na jakie silniki najlepiej patrzeć przy tych autach, lub czy macie może jakieś lepsze pomysły na auto za takie pieniądze.
Xardi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 06 2015
Auto: Peugeot 206

11 Kwi 2017, 17:40

Mazda 6 - w tym budżecie znajdziesz coś z początku produkcji, silniki 1.8 lub 2.0, jedyna i zarazem największa wada to rdza
Citroen c5 - najlepszy silnik 2.0, na C5 po 2004 trochę za mały budżet, ale przed 2004 egzemplarze są bardzo tanie
Ford mondeo - polecam również 2.0, jest szansa nawet na polifta w tym budżecie
Škoda Superb I - za mały budżet na egzemplarz z sensownym silnikiem
Opel vectra C - w tym budżecie 1.8 z początku produkcji, ale lepiej byłoby mieć 14k na Vectrę
Audi A4 B5 - w tym budżecie interesowałbym się tylko 1.8T z Quattro
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

11 Kwi 2017, 18:36

Dzięki wielkie za konkretną odpowiedź, oczywiście chodziło mi w mazdzie o początkowe roczniki. Dużo naczytałem się odnośnie mazd i nie wiem czy z powodu tej rdzy narazie odłoże ją na na dalszy plan w poszukiwaniu. Jeśli chodzi o w.w samochody, który byś najbardziej polecał? Albo czy masz może coś do polecenie wartego uwagi o podobnej sylwetce/roczniku/osiągach? Jeśli chodzi o opla myślisz, że warto dołożyć do tych 14 i poszukać czegoś ciekawego, lub tak samo w citroenie c5, czy tutaj roczniki 2004+ mają już duży przeskok cenowy?
Xardi
Nowicjusz

11 Kwi 2017, 20:31

Ja od siebie dodaję coś bardziej oryginalnego:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

W dobrej cenie można mieć pełnoprawną limuzynę z fajnym wyposażeniem wyróżniającą się z szarego tłumu ;) Samochody w linkach przykładowe. Jednak w Twoim budżecie możesz kupić egzemplarz na prawdę zadbany z dobrym wyposażeniem.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

12 Kwi 2017, 05:12

Dzięki wielkie o coś takiego mi chodziło, z wygladow i osiagow tylko tak patrzyłem to bardzo ciężko będzie znaleźć coś konkretnego z tej marki, bo za dużo ich nie ma. Jeszcze jakieś propozycje? Rozważam wszystkie ;)
Xardi
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Toyota Supra z 1994 roku sprzedana na aukcji
    Już niedługo nowa generacja Toyoty Supry trafi do salonów. Tymczasem oryginalna Supra 4. generacji z 1994 roku została sprzedana na portalu aukcyjnym Bring A Trailer za kwotę aż 121 000 dolarów, czyli ponad ...