21 Lis 2014, 10:42
Ok, czyli wiemy, że diesel odpada. Laguny 2 nawet poliftowej sumienie nie pozwoliłoby mi Tobie polecić (poza tym masz nieco za słaby budżet na "dobry" egzemplarz), przedliftowe Mondeo mk3 zaś bardzo gnije, a Ty szukasz auta, które będzie wolne od tego problemu.
Niestety jeśli chodzi o samochody napędzane benzyną ciężko jest pogodzić dobre osiągi z umiarkowanym spalaniem (8-9 litrów w mieście to mało jak na 100 konne auto), obawiam się, że nie obejdzie się bez LPG, nie wiem tylko jaki masz stosunek do tego rodzaju paliwa. Ze swojej strony mogę polecić:
Seat Toledo II 1.8 125KM - w mieście łyknie jednak spokojnie 12 litrów (niezbędne LPG), mniejsze silniki nie jadą, większego do miasta nie potrzebujesz
Volkswagen Bora 1.8 125KM lub 2.0 115KM - uwagi j.w.
Toyota Corolla E12 w sedanie 1.6 110KM - nie jest to już ta sama Toyota co kiedyś, ale to wciąż bardzo dobry samochód, będzie ekonomiczniejszy niż w Seat/Bora, ale znowu części droższe
Opel Astra G 1.8 116KM lub 125KM - tu jednak warunkowo, bo wielu użytkowników narzeka na korozję, poza tym to prosty technicznie samochód, który naprawi Ci każdy mechanik
Nic więcej nie przychodzi mi do głowy - Audi mają dobre blachy, ale nietrwałe przednie zawieszenie (mowa o A4), zadbane BMW daje dużo radości z jazdy, ale po przesiadce z Cordoby jego koszty utrzymania mogłyby Cię zszokować (podobnie jak innych marek premium), Francuzów nie chcesz, Fiaty, Fordy, Hondy, Mazdy, Nissany, Mitsubishi, koreańce mają zaś kiepskie blachy. Porządnym i tanim w utrzymaniu autem jest Skoda Octavia I, ale ten wygląd i prowadzenie...