SEDAN dla kobiety do 15 tys

19 Lis 2014, 22:09

Witam
Poszukuje auta do 15 tys. Koniecznie sedan, 4- drzwiowy, rodzinny, ale równiez taki który potrafi pokazać co potrafi. Jak najmniej awaryjny, nie korozyjny i żeby nie palil jak smok.
Obecnie jeżdzę Cordoba, która powoli sie sypie, więc zaczynam rozglądać sie za innym.
Moim głównym faworytem do tej pory był Nissan Primera P11 ale zaczełam o nim czytać i obawiam się niektórych rzeczy. A kobieta jak wiadomo nie ma w zwyczaju zaglądać pod maske jak jej coś stuka.
Moze Wy mi cos doradzicie ?
Sly86
Nowicjusz

Auto: Opel Astra II
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

20 Lis 2014, 09:57

Ktos cos doradzi ?
Zapomnialam dodać, że nie chce typowego babskiego autka.
Moze Opel Astra ? Wiem że kiedyś miały duży problem z korozja, dlatego wolalabym żeby wypowiedział się ktoś ogarnięty w tym temacie. Wyczytałam też że silnik 1.6 bierze olej, a wolałabym tego uniknąć ponieważ mam taki problem w obecnym aucie.
Sly86
Nowicjusz

20 Lis 2014, 11:25

Może Seat Toledo? Jest pojemny, a zadbany egzemplarz (który spokojnie znajdziesz w tym budżecie) będzie mało awaryjny, nie będzie miał problemów z korozją i przy odpowiedniej wersji silnikowej będzie też ekonomiczny. Nie wiem tylko czy po Cordobie nie zraziłaś się do seatów...
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

20 Lis 2014, 12:27

No własnie i to jest ten ból.Przez krótka chwile rozważałam zakup Toledo, ale jest bardzo podobny do Cordoby, nie wiem jak to wyglada od str technicznej ale wizualnie są baaardzo podobne. Z moja Cordoba sporo przeszłam wiecznie cos jest z nia nie tak, boje się żeby nie miała podobnych ukrytych wad.
Nie mam też pojecia co do silnika - ten np mi sie podoba i cena też jest odpowiednia
[link do oferty na Allegro wygasł]
A co z Astra II ? Na przykład tego typu
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Sly86
Nowicjusz

20 Lis 2014, 13:02

Ok, to może inaczej - jakie ma być przeznaczenie auta, tzn. czy częściej poruszasz się po mieście czy na trasie, ile rocznie robisz km, czy często jeździsz na krótkich dystansach? W zależności od udzielonych odpowiedzi będzie można wybrać odpowiedni silnik dla Ciebie.
Ten Tolek jest od radomskiego handlarza (co może w przyszłości oznaczać podobne problemy jakie obecnie masz z Cordobą), poszukałbym jednak jakiegoś pewnego egzemplarza od prywatnego właściciela, tym bardziej, że masz bardzo przyzwoity budżet.
Astra też od handlarza - musiał dać za nią grosze, skoro tak tanio ją wystawił.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Lis 2014, 16:59

To może ford mondeo mk3 lub laguna 2 :)
Draters
Początkujący

Prawo jazdy: 10 05 2010
Przebieg/rok: 31tys. km
Auto: honda civic
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Liftback
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Lancer najbardziej niezawodnym modelem
    Mitsubishi Lancer zostało uznane przez specjalistów z firmy Warranty Direct za najbardziej niezawodny model ostatnich 15 lat. Obchodząca 15 urodziny firma poddała analizie ponad 200 tyś. aktualnych i wygasłych polis ...

20 Lis 2014, 17:19

Draters napisał(a):To może ford mondeo mk3 lub laguna 2 :)

W "swoim" temacie pytasz o opinie na temat Laguny 2, a tutaj ją polecasz? :o
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Lis 2014, 23:02

Auto z przeznaczeniem głównie po mieście, wiadomo w okresie letnim zdarza sie jechac w jakąś trase, ale chodzi mi głównie o sprawne poruszanie sie po miescie. W Cordobie mam ok 75 KM i powiem szczerze że w "nowym" aucie chciala bym mieć ich ok 100, i spalanie w granicach 8-9 litrów jest do przyjęcia.
Czyli pierwsza zasada nie kupować od handlarzy tylko osoby prywatne.
Co do Laguny, podoba mi sie to auto, ale wiem że jest bardzo awaryjne, ogólnie mam dystans do aut Peugota bo paru znajomych ma lub miało i strasznie narzekali - auto co miesiac, dwa lądowało u mechanika.
O Mondeo nie chce sie wypowiadać, bo czytałam o nim tylko, ale nie miał zbyt rewelacyjnych opinii
Sly86
Nowicjusz

21 Lis 2014, 10:42

Ok, czyli wiemy, że diesel odpada. Laguny 2 nawet poliftowej sumienie nie pozwoliłoby mi Tobie polecić (poza tym masz nieco za słaby budżet na "dobry" egzemplarz), przedliftowe Mondeo mk3 zaś bardzo gnije, a Ty szukasz auta, które będzie wolne od tego problemu.
Niestety jeśli chodzi o samochody napędzane benzyną ciężko jest pogodzić dobre osiągi z umiarkowanym spalaniem (8-9 litrów w mieście to mało jak na 100 konne auto), obawiam się, że nie obejdzie się bez LPG, nie wiem tylko jaki masz stosunek do tego rodzaju paliwa. Ze swojej strony mogę polecić:

Seat Toledo II 1.8 125KM - w mieście łyknie jednak spokojnie 12 litrów (niezbędne LPG), mniejsze silniki nie jadą, większego do miasta nie potrzebujesz

Volkswagen Bora 1.8 125KM lub 2.0 115KM - uwagi j.w.

Toyota Corolla E12 w sedanie 1.6 110KM - nie jest to już ta sama Toyota co kiedyś, ale to wciąż bardzo dobry samochód, będzie ekonomiczniejszy niż w Seat/Bora, ale znowu części droższe

Opel Astra G 1.8 116KM lub 125KM - tu jednak warunkowo, bo wielu użytkowników narzeka na korozję, poza tym to prosty technicznie samochód, który naprawi Ci każdy mechanik

Nic więcej nie przychodzi mi do głowy - Audi mają dobre blachy, ale nietrwałe przednie zawieszenie (mowa o A4), zadbane BMW daje dużo radości z jazdy, ale po przesiadce z Cordoby jego koszty utrzymania mogłyby Cię zszokować (podobnie jak innych marek premium), Francuzów nie chcesz, Fiaty, Fordy, Hondy, Mazdy, Nissany, Mitsubishi, koreańce mają zaś kiepskie blachy. Porządnym i tanim w utrzymaniu autem jest Skoda Octavia I, ale ten wygląd i prowadzenie...
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Lis 2014, 15:31

Laguny 2 patykiem nie tykaj. Polecam Hyundai Sonata w benzynie. Za tą kaskę kupisz przyzwoite.
Można zagazować. Bagażnik ponad 500litrów. Blacha nie gnije, 4 gwiazdki bezpieczeństwa.
Utrzymanie/czesci tanie. Bezawaryjność pierwsza trójka w światowych rankingach.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

21 Lis 2014, 15:42

noisy napisał(a):Polecam Hyundai Sonata w benzynie.

noisy, ale Sonata ma 4,8 metra długości i średnicę zawracania 12 m, a autorka tematu jeździ głównie po mieście...
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Lis 2014, 15:51

Może Civ VII? Całkiem nieźle wygląda i się nie psuje :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM

21 Lis 2014, 17:21

Ja mogę jeszcze zaproponować Cheviego Lacetti.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

21 Lis 2014, 18:24

Jak za duza Sonata to Honda City. Ja lubie duze auta heh :D
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna

21 Lis 2014, 23:04

No teraz to juz wogóle nie wiem co chce :P
Podoba mi się VW Bora i Honda City :) Ktory z tych 2 byłby najlepszy w prowadzeniu no i oczywiście w miare tani w utrzymaniu ?
Ale oprócz modelu mam tez dylemat z silnikiem wiec przez chwile skupmy sie na tym temacie. Czy w samej jezdzie po mieście wystarczy mi 1.6 czy postawic juz na silniejszy 1.8 ? I czy kupić z LPG czy na sama benzyne ?
Sly86
Nowicjusz