Sedan do 100 tys

19 Lis 2014, 18:33

dla mnie nr jeden jest nowy Lexus IS250h. Miałem z nim styczność w kolorze białym (rewelacja!) i po prostu Audi i BMW (które mi się też podoba) przy nim są biedne z zewnątrz i szczególnie w środku gdy się zasiądzie za sterami :yes:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Jakby mnie było stać od razu polecałbym po Lexa i obejrzał ewentualnie nowego Merca C, bo jeszcze go nie widziałem w środku.

A co do Hondy to jest droga, bo ciężko w niej znaleźć jakieś słabe punkty pod względem mechaniki :)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

19 Lis 2014, 22:36

Jakies opinie na temat hybrydy bo w teorii i praktyce jest to dla mnie nowość i ta skrzynia biegów pol automat/sekwencja też dla mnie nowosc :)
Robin191
Nowicjusz

Auto: Citroen

19 Lis 2014, 22:59

sam system elektryczny czyli silnik, baterie, ładowanie itp. jest bezawaryjne co potwierdzają Priusy (Lexus to Toyota). W dodatku auto pali o wiele mniej w mieście.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

19 Lis 2014, 23:00

Normalnie Robin niemal slowo w slowo zadales moje pytania, choc wczoraj dealer Toyoty bardzo zachwalal swoja hybryde , ktora jezdzi

Jak z grubsza poznal moje preferencje (a zwlaszcza troche wczesniejszy styl jazdy) to jednak uznal, ze bardziej powinienem pojsc do "wiekszego brata" tj. Lexusa :mrgreen:
HalfPrisoner
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 6-1973
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Lexus IS250 Mondeo III
Silnik: 2,5 l 207 2 l 145 KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna

20 Lis 2014, 20:49

To chyba wstrzymam sie i do zbieram na fajna wersjie isa. W czym będzie lepszy od serii 3 bmw?
Robin191
Nowicjusz

20 Lis 2014, 20:52

Lepiej trzyma cenę, ma rewelacyjne wnętrze, w porównaniu do nudnego i ubogiego z wyglądu w BMW i będzie palił mniej przy czym nie będzie wcale wolny. Wygląd kwestia gustu więc pozostawiam go Tobie.
Zakładam, że będzie mniej awaryjny z powodu sprawdzonej techniki i tym co pokazuje Lexus od wielu lat.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zasada pokonywania zakrętów
    Zasada pokonywania zakrętów mówi, że w zakręt można wjechać z każdą prędkością, ale nie z każdą wyjechać z niego bezpiecznie. Pokonywanie zakrętów stanowi wyzwanie dla początkujących, ale i doświadczonych ...

21 Lis 2014, 00:36

Piszecie takie pitolenie czasami, a zapominacie, że BMW współpracuje z Toyotą od paru lat, głównie w zakresie hybryd właśnie... a poza tym porównywanie hybrydy do konwencjonalnego rozwiązania jest co najmniej dziwne. W dodaktu ja bym wcale nie był taki pewien co do trwałości hybrydy na dłuższą metę, aku w końcu klęknie jak i małe spalinowe gówienko.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

21 Lis 2014, 16:54

Skrajne opinir i metlik w głowie teraz :)
Robin191
Nowicjusz

21 Lis 2014, 17:22

Ale co ty sie martwisz na zapas.

Napisales, ze " za ok 1-1,5 roku planuje zmienić samochód"

to poogladaj teraz takie nówki za około 125-130 tysi, przejedz sie na jezdzie probnej i obserwuj, czytaj opinie

Ewentualnie podejdz do tego IS lub podobnego, przejedz sie takim uzywanym ciut obecnie drozszym i wiesz czy warto czekac
HalfPrisoner
Początkujący

21 Lis 2014, 18:40

jiGsaw napisał(a):z Toyotą od paru lat, głównie w zakresie hybryd właśnie...

pokręciłeś... Toyota daje im rozwiązania hybrydowe w zamian za diesla... Żadnej współpracy tam nie ma. Z tym, że hybrydy BMW są pomijane, bo nie są tak dopracowane pod względem kultury pracy napędu podobnie jak Audi, które wycofało je z oferty,
jiGsaw napisał(a):W dodaktu ja bym wcale nie był taki pewien co do trwałości hybrydy na dłuższą metę, aku w końcu klęknie jak i małe spalinowe gówienko

silnik elektryczny ma tylko jedna ruchomą część więc bez obaw. W dodatku nie masz takich elementów jak rozrusznik czy alternator, a hamulce zużywają się wolniej. Baterie spokojnie wytrzymują 10lat, a w razie awarii napędu elektrycznego nie przeszkadzałoby to użytkować auto normalnie. Prędzej siądzie uturbiony podwójnie benzyniak BMW niż wolnossak Lexusa 2,5l :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

21 Lis 2014, 18:56

Ciekawe to co napisales

Ale jak szukalem jakis opinii n/t hybrydy nowego Mondeo to nikt nic nie podeslal

a jest to jedyny sedan Mondeo , przynajmniej poki co
HalfPrisoner
Początkujący

21 Lis 2014, 19:00

no bo nikt nie widział tej hybrydy nawet, to nic nie można o niej napisać
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

21 Lis 2014, 19:08

Mój kolega pracuje w ASO tojki i jak na razie jeżeli chodzi o psucie się to nie ma sobie równych zresztą wystarczy pogadać z kierowcami TAXI na Priusie...

A nawiasem mówiąc nawet najwięksi motozajawkowicze zaczynają się przekonywać do hybryd szczególnie tych szybkich...

Oczywiście jest zawsze pitolenie na temat ceny akumulatorka tylko że na jednym akumulatorku spokojnie można zrobić 300-400tyś.km. więc jak to się ma do trwałości diesli szczególnie tych nowoczesnych???

p.s.

jiGsaw mój kolega kupił nowego GS450h właśnie po współpracy zaje fajnym dieselkiem najpierw grand cherokee 3,0crd a później X6d bit gdzie to drugie pochłonęło 17k do 50tyś.km. bo co??? bo wysypały się turbinki... i tylko nie ściemniaj że nie słyszałeś o tych problemach bo u FUSa słyszeli i to baaardzo dużo. No i następny szczegół autko stało 2tyg. w serwisie bo pałki nie mogły ogarnąć tematu... pełna profeska.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

21 Lis 2014, 19:48

Zasięg Mondeo na samym silniku elektrycznym to śmiech na sali bo 5KM ale no coś za coś, auto jest duże. A czy będzie trwałe? Trzeba poczekać ale szczerze to jestem optymistycznie nastawiony, w przeciwieństwie do tych ECOBOOSTÓW.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

23 Lis 2014, 21:18

DZis przypadkowo od osoby nie majacej pojecia zeszukam auta uslyszalem entuzjastyczne opinie o Octavii. 180 KM benzyna
HalfPrisoner
Początkujący