Sedan do 14 tys

26 Lis 2010, 00:00

Dobra, teraz tak...twierdźcie sobie co chcecie ale ja i tak myślęże jak dbasz tak masz, a że W210 rdzewieje to wina nie tylko MB ale też użytkownika. Mój jeździ już trochę po PL i rdzy 0, ale kupiłem go od Pana który w zimie raz w tygodniu meldował się na myjni razem z myciem podwozia itp i są teraz tego efekty, ruda wyszła w miejscu mechanicznego uszkodzenia czyli pod grylem tam gdzie dostaje kamyczkami, a tak to nic (a oglądałem przed zakupem inne też 97-98 i były mocno skorodowane), nawet pod uszczelką drzwi co to niby jest wadą fabryczną, nie ma rudej. Co do awaryjności to jak narazie ok (poza tym żę ost. poleciał sworzeń-(ale w E36 leciały średnio raz na 1.5roku więc jestem przyzwyczajony) i raz wywalił mi komputer BAS coś tam cośtam ale jak się okazało po przeczytaniu instrukcji jest to informacja o spalonym bezpieczniku ABS. I ktoś powie że są lepsze auta od Okulara, ale nie chciałe młodszego Passata, jeszcze młodszej jakiejś cytryny C3 itp. wolałem starszego Merca i jak na razie jestem zadowolony z niego tak jak byłem z BMW i gdyby trafiła się jakaś warta obejżenia Seria 5 w moich pieniądzach to nie powiedziane że stał by na pewno MB :wink:
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
0

26 Lis 2010, 02:00

Czy to cudowne E36 o którym mowa to to samo auto w którym występuje :

-słaba maglownica
-korozja układu wydechowego
-słaba pompa paliwa w dieslu
-korozja nadkoli
-nierowne obroty przy zalaczonym przeplywomierzu
-słaba konstrukcja (test zderzeniowy)
-uszkodzenia maty pasażera (Airbag)
-awarie instalacji elektrycznej: alternatora, ukł. zapłonowego, wskaźników
-wycieki oleju z jednostki napędowej
-uszkodzenia pasków rozrządu
-twarde zawieszenie i to nie sportowe
-stuki plastikowych części we wnętrzu samochodu
-w zimowych warunkach za mało wydaje ogrzewanie

O tym wszystkim mozna poczytać na pierwszym lepszym forum BMW. ;-)
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML
0

26 Lis 2010, 09:29

Nie wiem czy o to samo chodzi, w moim wystąpiło (325TDS 93r):
- jedyna awaria elektryki jaka mi się trafiła to niedziałajace biegi nawiewu (1-3)
- korozja na progu i drzwaiach kierowcy, ale naprawdę minimalna (może też dla tego tylko tyle że auto czesto myte i stosowane kosmetyki)
Silnik TDS jest na łańcuchu, problemów nie było ani z jednostką ani z osprzętem, tak samo z ASB
Zawieszenie jak dla mnie fakt trochę twarde ale wygodne, ale to marka ze sportowym zacięciem, chcesz miękko weź Mercedesa :wink:
Plastikowe elementy w miarę ok, poza klapą od schowka pasażera, ta skrzypiała. Ogrzewanie w zimie jak dla mnie ok.
A co do bezpieczeństwa, pokaż mi auto konstrukcyjnie z początku lat 90' (90-93) które uzyskało 5 gwiazdek. W202 ma 2 gwiazdki, a E36 2 w tym jedna przekreslona(za zbyt duże przeciążenia).
A4 podobnie, Ford Mondeo również, P 407 tak samo... Więc E36 nie wypada tragicznie na tle konkurentów :wink:
Jogi4x4
Stały forumowicz

0

26 Lis 2010, 10:36

AreBie napisał(a):Czy to cudowne E36 o którym mowa to to samo auto w którym występuje :

-słaba maglownica
-korozja nadkoli

I co myślisz że jak kupisz inne auto niż BMW to nie będziesz miał żadnych problemów z eksploatacją????? To jest śmieszne,a pozatym trochę te usterki naciągane. Nie mam tak dużej wiedzy jak większość forumowiczów ale staram się coś pomóc przynajmniej w najmniejszym stopniu, ale tu się nie da bo trzeba zjechać e36 z każdej strony.

Jeżeli chodzi o S40 to poczytajcie o skrzyni biegów... Po nie wielkim przebiegu skrzypienie zawieszenia i tłumi twardo jak gokart, Ale i tak e36 to złom co nie?????

Wystarczy włożyć troszkę pracy i pięniedzy i autko jest cacy.
M PoweR... BMW!!!
M5
Początkujący

Miejscowość: Police
0

26 Lis 2010, 11:18

Nadal nie rozumiem skąd porównanie samochodów S40/E36? Przecież to oczywiste że Volvo jest lepszym autem, a tutaj z góry zostało odrzucone :roll: Dwa auta segmentu D, BMW jest o 5 lat starsze technologicznie i stylistycznie, Volvem jedzie się dużo wygodniej i ma się poczucie większego bezpieczeństwa. Wszystko jest takie masywne w środku, jest ten specyficzny styl Skandynawskich aut, na dodatek w testach ncap BMW uzyskało ocenę taką jak Seicento (które uważa się za puszkę), pod tym względem konkurować z Volvo może dopiero E46, które i tak przegrywa jednym punktem ;) 4:1 więc dla mnie wyrok jest przesądzony :) Kup Pan Volvo!
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)
0

26 Lis 2010, 11:38

Poczucie większego bezpieczeństwa? Pojęcie względne, a samo S40 to Carisma z IKEA (jechałem kilka razy, nie zrobiło na mnie wrażenia). W BMW masz chociaz fajne sześciocylindrówki :wink:
Kierunkowskaz, odpowiesz nam w końcu czemu wybrałeś BMW skoro jest tyle innych ofert na rynku i w salonach? :roll:
Jogi4x4
Stały forumowicz

0

26 Lis 2010, 11:47

To nie ja wybierałem tylko żona ;) Miał być x3, miał być czarny i mieć diesla ;) Osobiście nic nie mam do x3, jest dosyć dynamiczne, pewnie się prowadzi (jak każde 4x4 z tej półki) bo w żadnym śniegu się nie zdarzyło zakopać, wygodnie, dosyć cicho w środku, nie sypie się bo za młody, ogólnie fajna zabawka, ale gdybym to ja decydował to wybór padłby na Q5, bo z pewnością w niczym nie ustępuje, a styl i bardziej kanapowe zestrojenie zawieszenia bardziej do mnie przemawiają ;)

Że z Carismą ma dużo wspólnego to chyba nie taki uszczerbek, z racji tego że Carisma nie jednokrotnie była tutaj na forum polecana ;)
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)
0

26 Lis 2010, 11:59

Ale 3.0TDI w Audi ostatnio ma gorsze lata, hydrauliczny napinacz łańcucha...u Szwagra w firmie 4x nowy Allroad i we wszystkich to samo, a aut az różnych okresów :wink: Mi osobiście jakoś tak Audi nie pasuje, nie wiem dlaczego...
Jogi4x4
Stały forumowicz

0

26 Lis 2010, 14:16

Wiadome każdy ma swoje gusta... :-) Co do silników 3.0 TDi to dużo zależy jak były użytkowane, w wkiększosci są to egzemplarze z DE. Z przebiegami wiadomymi.

Co ja się dziś wkuwił*em to masakra, byłem z moją na zakupach, wychodzę ze sklepu na parking a tu taka żesz w morde miła niespodzianka, Kurw*cy dostałem do strzału, oczywiście na monitoringu mi nic nie pokażą, bo nawet kamer w takim supermarkecie nie mają... Dbasz o auto a przyjedzie dwóch debili... tak dwóch bo jeszcze z drugiej strony też dostałem.

Zdjęcie
Zdjęcie

Jak bym ich dorwał to bym chyba rozszarpał... kurde mógł choćby jeden namiar do siebie zostawić, a tak to wiadome... cała Polska... [...] i ucieknij.
MordaS13

0

26 Lis 2010, 14:34

Szkoda autka też bym łby poukręcał.
M PoweR... BMW!!!
M5
Początkujący

0

26 Lis 2010, 15:36

AreBie napisał(a):Czy to cudowne E36 o którym mowa to to samo auto w którym występuje :

-słaba maglownica
-korozja nadkoli

Ty chyba masz po prostu coś z głową i duży kompleks na punkcie BMW. Też mogę sobie wejść na forum Hondy i przekopiować nazwy założonych tematów z działu mechanika, elektryka i eksploatacja. Tylko czemu to ma służyć?

Kierunkowskaz - WEŹ SIĘ NIE UDZIALAJ TYPIE JAK ŻONA CI SAMOCHODY WYBIERA, MKAY? PORÓWNAJ SOBIE ZAWIESZENIE CHOCIAŻBY S40 I E36, W S40 JEST BELKA SKRĘTNA Z TYŁU. TO JEST TA NOWOCZESNOŚĆ? NIE MASZ POJĘCIA O MOTORYZACJI, TWOJA ŻONA ZNA SIĘ LEPIEJ OD CIEBIE NA AUTACH, WIĘC STFU. NIECH ONA WEJDZIE I NAM NAPISZE CZY S40 JEST LEPSZE OD E36, A JAK TAK TO W CZYM, BO TY TEGO NIE ZROBISZ NA PEWNO.

Co do NCAP - jak ktoś ma trochę oleju w głowie to wie jak należy podchodzić do tych testów. Dodam, że E36 wypadło dużo lepiej w testach na rynek np. amerykański. Mało tego, na forum BMW jest opisane kupe wypadków E36 ze zdjęciami, gdzie nikomu nic się nie stało (a według was to by zgineli, bo poważne wypadki) i porównywanie tego do seicento jest objawem skrajnej indolencji umysłowej. Liczy się realne bezpieczeństwo, gwiazdki ncap się nie zderzają tylko samochody. Przypominam, że E36 było projektowane w latach 80', a w BMW seryjnie mamy abs i poduszkę powietrzną od 20 lat.

MordaS13 - współczuję :(
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
0

26 Lis 2010, 17:25

jiGsaw ma całkowitą rację. A jeśli chodzi o kierunkwskaza to twoja żona ma dobry gust :mrgreen:
M PoweR... BMW!!!
M5
Początkujący

0

26 Lis 2010, 17:31

jiGsaw, to nie forum BMW gdzie podobni tobie błagają Cię o fotki twojej wiekowej E30 i spusz.... się nad nimi ;-)
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML
0

26 Lis 2010, 18:19

jiGsaw Ty masz chyba 14 lat i nie masz żony powiem Ci więcej nie bedziesz jej miał :razz:
piszesz tylko o bmw przy czym zachowujesz sie jak dzieciak niema innych aut niż to skurwiałe e36????!!!! ile Ty masz wogle lat nie wprowadyaj w blad ludyi ktorzy chca kupic samochod i szukaja informacji na forum jestes najwiekszym wiesniakiem na tzm forum
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd
0

26 Lis 2010, 19:01

Oczywiście że są inne dobre auta, lecz są rónież gorsze... Jest dużo nawet młodszych aut które nie dorastają E36 do pięt, jest też dużo które wypadają lepiej od E36 :wink:
Morda S13 współczucia...Odreagowałeś chociaż Nissanem? :grin:
Jogi4x4
Stały forumowicz

0