Sedan do 14 tys

25 Lis 2010, 11:13

Witam. Prosiłbym was o pomoc w doradzeniu jakie auto mam kupić :) Szukam sedana do 14 tys, silnik najlepiej benzyna + LPG lub diesel (przy podaniu konkretnej marki prosiłbym o podanie najlepszego do danego samochodu silnika). Interesuje mnie samochód, z którym nie będę miał większych problemów technicznych, a serwis nie wyczyści mi portfela. Czyli, żeby był w eksploatacji przystępny dla przeciętnego Kowalskiego :)

Jak na razie patrzyłem na takie modele:

- Audia A4 B5
- VW Passat B5
- Volvo S40 I
- Skoda Octavia I

Mogą też być propozycje innych marek samochodów, a w podanych przeze mnie ewentualne plusy i minusy.

Z góry dziękuje za pomoc.
Ravi
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
0

25 Lis 2010, 11:32

Może accord 1.8vtec... z tych co podałeś to skoda passat audi blizniacze konstrukcje prawie...audi a4 najlepiej wygląda 1.8+gaz volvo też sie wydaje ok silnik 1.8+gaz ja byłbym za accordem i volvo bo tych volkswagenów jak psów i zawieszenie delikatne
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd
0

25 Lis 2010, 11:37

Octavia bliźniacza z golfem, a nie Passatem/A4...

Do 14tys to ja bym Ci polecił E36, ma normalne zawieszenie, dzięki temu nie będzie droższe w utrzymaniu od pozostałych modeli (z wyjątkiem może Octavii, ale to klasa niżej). Silniki, które warto polecić w Twoim budżecie to 1.8is 140km, 2.5 192km i 2.5 170km. Na 2.8 może trochę zabraknać Ci gotówki, chociaż w sedanie myślę, że byś coś znalazł.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
0

25 Lis 2010, 11:51

A polecisz cos kiedyś oprocz bmw e36? haha wszystko jest klase niżej porównuj e36 z audi 80 a nie a4 i passatem jezdziłeś czyms innym oprocz bmw bo nawet jak ktoś zapyta o ciagnik albo koparke to proponujesz bmw :razz: bmw jest terenówka autem miejskim limuzyna autem sportowym i czym jeszcz??robi loda? :shock:
nitro
Zaawansowany

0

25 Lis 2010, 11:57

A jeśli chodzi o Volvo S40, to czy części do niego rzeczywiście są takie drogie i trudno dostępne?
Ravi
Nowicjusz

0

25 Lis 2010, 12:42

Częsci pewnie sa w podobnych cenach teraz rynek zamienników jest przepelniony i nie ma problemu z dostepnoscią Volvo solidny wóz nie psuje sie czesto nadwozie solidne zawieszenie silnik również
nitro
Zaawansowany

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda CX-5, nowa generacja modelu
    W środę czyli w przeddzień salonu w Los Angeles, Mazda zaprezentowała zupełnie nową generację modelu CX-5. Ten kompaktowy SUV w 2012 roku dał początek nowej, wielokrotnie nagradzanej gamie modelowej marki, wykorzystującej ...

25 Lis 2010, 13:50

nitro napisał(a):A polecisz cos kiedyś oprocz bmw e36? haha wszystko jest klase niżej porównuj e36 z audi 80 a nie a4 i passatem jezdziłeś czyms innym oprocz bmw bo nawet jak ktoś zapyta o ciagnik albo koparke to proponujesz bmw :razz: bmw jest terenówka autem miejskim limuzyna autem sportowym i czym jeszcz??robi loda? :shock:

Na czym polega Twój problem z BMW? Możesz się wyżalić jak chcesz. Napisałem, że Octavia jest klasę niżej, bo takie są realia, Octavia to kompakt, o czym pewnie nie wiedziałeś. Jeździłem różnymi samochodami, mam porównanie. Z A80 to nie ma co porównywać, no chyba, że zabezpieczenie przed korozją.

Co do S40 - Volford nie jest zły, ale nie mylić z Volvo. :wink:
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
0

25 Lis 2010, 14:18

Audi A4 i Passat B5 mają aluminiowe wahacze - dość drogie i w dodatku niezbyt wytrzymałe na naszych drogach.

Zobacz sobie Mazdę 626 2.0. Wytrzymałe auto z ekonomicznym, dwulitrowym silnikiem.
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce
0

25 Lis 2010, 14:21

Jaki Volvoford? tak nazwać można drugą generację o której w tym budżecie nie ma mowy.
To volvomitsu bo wiele elementów(w tym tak kluczowy jak płyta podłogowa) dzieli z Carismą.
Mazda 626 jest ok, rozejrzyj się jeszcze za Peugeotem 406 albo właśnie za e36 w tym budżecie można ustrzelić fajny egzemplarz z końca produkcji.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
0

25 Lis 2010, 14:49

jiGsaw napisał(a):Na czym polega Twój problem z BMW? Możesz się wyżalić jak chcesz. Napisałem, że Octavia jest klasę niżej, bo takie są realia, Octavia to kompakt, o czym pewnie nie wiedziałeś. Jeździłem różnymi samochodami, mam porównanie. Z A80 to nie ma co porównywać, no chyba, że zabezpieczenie przed korozją.

Co do S40 - Volford nie jest zły, ale nie mylić z Volvo. :wink:

Octavia to rozciągnięty na maxa Golf :wink: I tak wogóle to jesli już porównujemy BMW do niemieckich marek to bym E36 porównał z A4 i Mercem W202 ale AUDI wypada najgożej, prowadzenie gorsze ze względnu na silnik przed przedniąosią i sztywną belkez tyłu :wink: Merc i BMW mającofniete motory i normalne zawieszenie z tyłu :mrgreen: A starsze to tak E30 z Audi 80/90 i Mercem W201

[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł] i 220D na Lucasie nie jest wcale takie tragiczne :wink:
Ostatnio edytowany przez Jogi4x4, 26 Lis 2010, 00:09, edytowano w sumie 1 raz
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
0

25 Lis 2010, 15:01

jiGsaw napisał(a):Na czym polega Twój problem z BMW? Możesz się wyżalić jak chcesz.

Niemam z tym autem żadnego problemu tylko wg Ciebie istnieje tylko Bmw wszyscy jeżdza skurwiałymi japońcami szmelcwagenami i mają czelnośc krytykować Bmw :razz:
jako auto miejskie uważasz Bmw 318is bo seicento to gnój przeciez na zakupy sie nie nadaje nawet :razz: a civic jest pół klasy niżej z osiagami...jechałem takim is niby 140 koni a jedzie jak civic 90 konny :razz: ale nie dopuscisz takiej myśli ze Bmw jest zamulone i nieekonomiczne pozatym ma opinie burakowozu i taki fakt ale "reszte"samochodów oceniasz jako złom :razz:
nitro
Zaawansowany

0

25 Lis 2010, 15:12

A powiedzcie mi jeszcze, co jest takiego najbardziej zawodnego w Volvo S40? Bo jakoś najbardziej chyba na Volvo jestem zdecydownamy
Ravi
Nowicjusz

0

25 Lis 2010, 15:14

Seicento na zakupy może być ale tylko wersja Van :mrgreen: bo innym to można po pomatkę i waciki jechać, z osiągami Civic może nie jest niżej, ale z komfortem i przestronnością już zdecydowanie tak. Niezapominaj też że Civic jest lżejszy od E36.
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
0

25 Lis 2010, 16:14

Wogóle to trzeba by przemianować ten dział z "Jakie auto kupić?" na "Jakie BMW kupić?" :lol:
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2013
0

25 Lis 2010, 16:28

Jak na mój gust zostaw w spokoju Volvo... Poszukaj dobrej 325-328.
M PoweR... BMW!!!
M5
Początkujący

Miejscowość: Police
0