Sedan do 30 tyś zł

21 Lip 2023, 22:06

Cześć wszystkim forumowiczom. :)
Wiem że takich tematów jest wiele na forum, lecz żaden do końca nie rozwiał moich wątpliwośći co do wyboru samochodu. Mam nadzieję że ktoś będzie w stanie mi pomóc.

Budżet :do 30 tyś zł ( osobny mam na wkład itp.)
Do pracy mam 20km w 1 stronę ( nie przez miasto)
Na weekendzie robię od 50 do 200km

Interesuje mnie segment D. Benzyna lecz diesla nie wykluczam jeśli moje przebiegi są ok według was

Auta które mi się mega podobają:
Volvo S60 I 2.4 140/170 2.5 benzyna /2.4 163 diesel
Volvo S80 II - segment E. Nie wiem jaki silnik i czy nie za mały budżet
Lexus IS250 - ale budżet chyba nie ten
Accord VIII - 2.0 B chyba to samo co wyżej a do tego rdza

Auta które mi się średnio podobają ale do przeżycia i polecane tu na forum:
Peugeot 508 - 2.0HDI 163KM
Citroën C5 - 2.0HDI 163KM ( boję się ewentualnej awaryjności, proszę mnie poprawić jeśli się mylę)
Ford Mondeo mk4 2.0 benzyna/diesel. /2.5B

Dodam za miałem już kiedyś volvo S60 i było to wygodne auto którym najprzyjemniej mi się jeździło.
Za wszelkie porady i wskazówki będę wdzięczny lub nakierowanie na jakiś konkretny model/ markę. Pozdrawiam :)
Darkness
Nowicjusz

24 Lip 2023, 11:50

Jak byś trafił fajne Volvo S60 2.4 w benzynie z realnym przebiegiem to warto się zainteresować.
Darkness napisał(a):Lexus IS250 - ale budżet chyba nie ten
Tu chyba najlepiej 2.5 V6 w automacie ale będzie ciężko znaleźć.

Darkness napisał(a):Accord VIII - 2.0 B chyba to samo co wyżej a do tego rdza
On jest dosyć drogi w serwisowaniu ale jak byś trafił dobry egzemplarz to uważam że warto.

Co do benzyny i diesla chyba bym się nie pchał w tą drugą opcję.

Darkness napisał(a):Dodam za miałem już kiedyś volvo S60 i było to wygodne auto którym najprzyjemniej mi się jeździło.
No to jeżeli ci się nie znudziło to naprawdę fajna opcja.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Lip 2023, 11:56

Bardzo dziękuję Rokiko za odpowiedź

Będę szukał wśród tych 3 modeli. Z naciskiem na.... no właśnie na co? czy któryś jest faworytem według Ciebie? Czy patrzeć za najbardziej zadbanym modelem :)
Darkness
Nowicjusz

24 Lip 2023, 12:22

IS250 najlepiej polift ale to nie ten budżet, zresztą przedlift też nie. Diesla co najwyżej trafisz. Przerabiałem to auto bo chciałem zmienić, ale ceny benzyn są delikatnie mówiąc chore.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

24 Lip 2023, 12:41

Darkness napisał(a):Lexus IS250 - ale budżet chyba nie ten

[link do oferty na Olx wygasł]
Henk
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 7
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: VW Golf 5
Silnik: 1.4 MPI
Paliwo: Benzyna

24 Lip 2023, 13:08

Dzięki Galakty i Hank za odpowiedź

Mogę nagiąć budżet o 2-3 tyś ale przy is250 to chyba i tak niewiele da ponieważ ceny tego modelu są " chore" jak wspomniał Galakty. Szukam do 30 ale jak się trafi coś powyżej budżetu to dołożę w granicach rozsądku.

Miałem jak wspomiałem volvo S60 1 gen.( ale też accorda i lexa) w volvo- czasem jakiś błąd wyskoczył - przeważnie pierdoła, mega wygodne fotele i bardzo ładne auto
Lexus IS 200 - super auto nic się nie psuło przez kilka lat, skóra, elektryka - bajka
Honda Accord VII spoko ale rdza pojawiała się wszędzie i delikatnie mówiąc mnie to denerwowało ( :x!)

Stąd też propozycje następców oprócz S60 bo 1 generacja ładniejsza według mnie.

A najbardziej choruje na is 250 bo to takie auto kompletne według mnie
Darkness
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

30 Lip 2023, 00:50

A coś co w miarę nie rdzewieje i ma dobry silnik i podzespoły? Rocznik nie ma dużego znaczenia, spalanie równiez, tylko manualna skrzynia. Jest coś godnego polecenia? Od 25 do 30 tyś. Czy w tej kwocie S60 to najlepszy wybór? Czy może spojrzeć w stronę citroena c5? Peugeota 508? Lub coś innego?
Darkness
Nowicjusz

30 Lip 2023, 07:01

Może Mazda 6, albo Toyota Avensis? Ponoć rdzewieją trochę, ale jak znajdziesz zdrowy egzemplarz, to powinno być dobrze. Nie wiem jak silniki.
Henk
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 7
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: VW Golf 5
Silnik: 1.4 MPI

30 Lip 2023, 08:53

Mazdę 6 mam aktualnie na sprzedaż 2.0 benzynę spoko auto ale jakoś mi nie pasuje z tym silnikiem . Buda nie rdzewieje, podwozie troche nalotu łapie . Zastanawiam się nad silnikiem 2.5 czy jest dobry i czy warto znowu pchać się w Mazdę. A ten Avensis w sumie ładny. Jak tam jest z rdzą i niezawodnością Toyoty? I który silnik jest najmniej problematyczny?
Darkness
Nowicjusz

30 Lip 2023, 09:20

Darkness napisał(a):Mazdę 6 mam aktualnie na sprzedaż 2.0 benzynę spoko auto ale jakoś mi nie pasuje z tym silnikiem . Buda nie rdzewieje, podwozie troche nalotu łapie . Zastanawiam się nad silnikiem 2.5 czy jest dobry i czy warto znowu pchać się w Mazdę. A ten Avensis w sumie ładny. Jak tam jest z rdzą i niezawodnością Toyoty? I który silnik jest najmniej problematyczny?

Jeżeli miałeś 6 gh to zamień na 2,5. Pojemności nie oszukasz a całkowicie inna jazda.

Aven jest ok. Przed liftem posiada 3y problemy valvematic, sprzęgło i skrzynia. Valvematic naprawia się w 30min tylko cena jest wysoka a skrzynia wiadomo zamawiasz regenerowaną.
Charakter jazdy "kapelusz" :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

30 Lip 2023, 09:28

No właśnie bardzo się zastanawiam nad mazdą z tym silnikiem 2.5. Ale w max wypasie.
Skóry
Bose
Itp.
Itd.
Kupić coś w miarę ok, zrobić konserwację podwozia i śmigać.
Darkness
Nowicjusz

30 Lip 2023, 09:43

Darkness napisał(a):No właśnie bardzo się zastanawiam nad mazdą z tym silnikiem 2.5. Ale w max wypasie.
Skóry
Bose
Itp.
Itd.
Kupić coś w miarę ok, zrobić konserwację podwozia i śmigać.

Tak bym zrobił. Obawiam się że zamiana Mazdy 6 2,0 na Avena t27 2,0 będzie zamianą siekierki na kijek a Aven pewnie też będzie do konserwacji.
szybki
Moderator - Tuning

30 Lip 2023, 09:50

Dzięki Szybki za nakierowanie. Będę się rozglądał za silnikiem 2.5
Darkness
Nowicjusz

23 Sie 2023, 10:50

Cześć, niedawno sprzedałem Mazdę 6 2.0B i rozglądam się za innym autem.

Myślę o Mazdzie 6 2.5 B
Szwagier poleca citroena c5 III w dieslu 2.0 ale nie wiem czytałem post "Kao" i mi się odwidziało.
Bardzo mi się podoba accord VIII ale w 2.0 benzyna nie jedzie a 2.4 przekroczy mój budżet. Więc zastanawiałem się nad 2.2 diesel ale nie wiem czy to dobry wybór.
Myślałem nawet chwilę nad Passatem b6 bo miałem kiedyś b5 1.9 Tdi i przejechałem pół Europy ale chyba opinie średnie o tym aucie
Mondeo nie bo mi się nie podoba ta parówa na kółkach

Przypomnę tylko ze auto do 30 tyś złotych
Do pracy będę miał około 30km x 2 dziennie

Czy znajdzie się jeszcze coś co by się nadało?
Darkness
Nowicjusz

23 Sie 2023, 11:20

Darkness napisał(a):Więc zastanawiałem się nad 2.2 diesel ale nie wiem czy to dobry wybór.

Jeden z lepszych diesli, drogi w podstawowym serwisie ale b.trwaly i dobrze jedzie.
Przez to że jest trwały to są tacy co jeżdżą do oporu aż wszystko dęba stanie a potem kupują cały kompletny silnik za 1,5-2k co jest śmieszną kwotą.

Notabene tak zrobiła moja koleżanka w ufo. Zajechała silnik potem kupiła goły słupek za 1k i jeszcze z 1 rok jeździła zanim sprzedała. Ale los się zemścił bo tatuś namówił ją na opcje niemiecko i tanio czyli E90 2,0d. Skończyła się sielanka :D
szybki
Moderator - Tuning