REKLAMA
Witam. Szukam samochodu do 50000 zł. Obecnie jeżdżę Audi a4 b6 1.9 TDI 130 KM z 2001 r. Jestem z niego bardzo zadowolony, nigdy mnie nie zawiodło a przez 5 lat użytkowania wymieniłem akumulator i chyba 2 wahacze za niewielkie pieniądze. Zastanawiam się czy nie zrobić chipa na 170 KM i pojeździć jeszcze z rok i poczekać aż ceny samochodów spadną bo nie ukrywam, że 50000 zł to dla mnie kupa kasy.
Czy chipowanie jest bezpieczne dla samochodu czy lepiej tego nie robić?
Rocznie robię około 7000 km (dojazd do pracy 12 km w jedną stronę) około 50 % w terenie zabudowanym i 50% poza. Pewnie będziecie polecać benzynę (choć audi spala mi ok 7 l/100 km a przy benzynie pewnie będzie ze 12-15 l więc prawie 2 x więcej). Chcę aby samochód był w miarę bezawaryjny, oszczędny ale nie mułowaty. Auta będę szukał w mazowieckim okolice Siedlec.
Gdzie najlepiej jest kupować?
Komisy i giełdy odpadają bo tam aż roi się od cwaniaków. Najlepiej było by od prywatnego właściciela. Jedni mówią że za taką kasę to najlepiej poszukać przy salonach samochodowych bo tam są sprawdzone bezwypadkowa auta z oryginalnym przebiegiem najczęściej od pierwszego właściciela ( można sprawdzić historie pojazdu) a nie jakieś sprowadzane rozbitki i dają gwarancję i wystawiają fakturę. Inni mówią żeby jechać do Niemiec i tam kupić nawet drożej niż w Polsce bo tam podobno liczników nie cofają itp.
Mam dwóch faworytów (tak jak kiedyś wahałem się między starszym a4 a młodszą Octavią)
Honda Accord VIII - podoba mi się chyba najbardziej ale podobno trochę rdzewieje
Opel Insignia – tu chyba problemów z rdzą nie ma
Wypiszę jeszcze kilka aut które mi się podobają
Mazda 6 - podobno dobra w benzynie ale rdzewieje
BMW 520d, 535d, 320d
Toyota Avensis i Corolla – podobno najbardziej bezawaryjne
Mercedes C200
Ford Mondeo
Volvo S60 i S80
Hyundai i40, Elantra, ix-35
I na koniec samochody które też mi się podobają, ale są nielubiane na tym forum za które pewnie zostanę zjechany
Audi a6 i a8 – podobają mi się ale drugi raz nie chcę audi, chcę spróbować czegoś innego
Volkswagen Passat i Passat CC- CC ładniejszy z zewnątrz, w środku oba takie sobie
Skoda Octavia i Superb – Octavia bardziej mi się podoba
Chevrolet Cruze