Sedan do 9 tys.

09 Lut 2016, 19:48

Witam serdecznie, posiadam prawo jazdy od listopada 2015 roku i posiadam Renault Megane Classic 1.4 16v. Ale nadszedł ten czas w życiu mężczyzny na zmiane auta na coś ciut klase wyżej. Wybór padł na Mondeo Mk3 które bardzo mi się podoba stylistyką, a szczególnie w wersji wyposażenia Ghia gdzie jest według mnie najlepsze. Czy realne jest wyrwanie benzyny z tym wyposażeniem (czujniki parkowania, klimatronik, podgrzewane fotele) w moim budżecie? Robię około 10 tys. km rocznie więc diesel średnio wchodzi w grę

Lecz ostatnio otrzymałem ofertę która może być najlepsza. Do kupienia za 14 tys. od ojca Peugeota 407 2.0 HDi 2007 rocznik, wersja Prestige i tylko 130k km. Przebieg raczej nie kręcony ze względu że auto jest w rodzinie od 2-3 lat ale to i tak według mnie dziwny przebieg jak na diesla. Tylko moje też pytanie czy go nie zajadę przez jazde do szkoły (10km w jedna strone) dłuższe trasy rzadko ale też się zdarzają. Z tego co wiem nie ma filtra cząstek stałych.

Auto które chce zmienić mam zamiar trzymać już około 3-4 lat.
Czekam na wasze porady.
Hado
Początkujący

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 09 11 2015
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Toyota Celica VII
Silnik: 1.8 VVTI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

09 Lut 2016, 20:49

Od ojca auto to raczej musi być pewniak :mrgreen: a z drugiej strony diesel na małe przebiegi jest nieopłacalny i łatwo go zajechać.

Mondeo z tym wyposażeniem jest realne owszem ale podniósłbym troszkę budżet,tak do 10-11k.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

09 Lut 2016, 20:55

Właśnie boje się go zajechać ale jednocześnie miałbym pewność co do auta, brak kosztów rejestracji itd.
Może gdybym go kupił za jakieś 12-13 to miałbym o wiele młodsze auto niż Mondeo. Peugeot nie ma filtra cząstek stałych więc oprócz turbiny raczej nie będzie problemów?

Podniesienie budżetu raczej niemożliwe bo odkładam pieniądze z wypłaty, a w przypadku ojca mogę oddawać mu w ratach
Hado
Początkujący

09 Lut 2016, 21:53

U mnie w rodzinie był Peugeot 307 z tym 2.0 HDI i od jeżdżenia na krótkich dystansach w oleju silnikowym znalazło się więcej oleju napędowego niż silnikowego. Diesel nie nadaje sie na krótkie odcinki.
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

10 Lut 2016, 06:58

Mój ojciec robił mniej km przez co ma nastukane taki mały przebieg. Oczywiście gdybym miał takiego diesla to wiąże się z tym że robiłbym częściej jakieś trasy właśnie ze względu na niskie spalanie i żeby może go trochę przegonić(?). Jeżeli mam do szkoły 12 km to wydaje mi się że to nie jest taki najmniejszy dystans. Za jakiś czas pożyczę sobie go na tydzień i przetestuje czy pasuje mi jazda dieslem. Bo obecnie jeździłem ale sporadycznie ponieważ mam jednak własne auto.

Zasadniczą wadą według mnie w porównaniu do mojego obecnego auta jest to że ciężko mi wyczuć z przodu prawą i lewą strone, może wystarczy troche praktyki lub dobre wyregulowanie fotela.

Młody kierowca oczywiście marzy o czujnikach parkowania więc pewnie po spłacie od razu bym montował, ile może kosztować taki bajer z zamontowaniem?
Hado
Początkujący

10 Lut 2016, 09:53

Około 150-300zł.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak zaplanować bezpieczny wyjazd na urlop?
    Rozpoczął się czas wakacyjnych wyjazdów, a więc i zwiększonego natężenia ruchu. Wiąże się z tym niestety duża liczba wypadków drogowych, do których w ubiegłym roku najczęściej dochodziło w sierpniu, a ...
    Ostre zakręty, zakosy i serpentyny pod kontrolą
    Sezon wycieczek na wędrówki górskie trwa. Wielu turystów pokonuje autem setki kilometrów, aby dojechać do celu. Droga często jest bardzo wymagająca, głównie ze względu na liczne ostre zakręty, ...

10 Lut 2016, 12:22

Montowanie czujników z przodu to też kłopot czy podobna cena?
Hado
Początkujący

10 Lut 2016, 17:25

12 km latem jeszcze jako tako, ale zimą to olej w silniku się nie nagrzeje:
http://warsztatvw.blogspot.com/2013/05/ ... aucie.html
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

10 Lut 2016, 20:45

300zł to komplet (przód i tył).
Barol
Awatar użytkownika