Sedan do 9 tysięcy

09 Kwi 2015, 13:53

łysy30 napisał(a):najoszczędniejsze benzynowe Mondeo spali w mieście 12 l. (tyle przynajmniej pali 1.8 - doświadczenia dwóch kumpli z pracy), Passat spali 14 l., ale LPG (benzyniaki w Mondeo, jak zgodnie ustaliliśmy, nie tolerują LPG albo tolerują je bardzo słabo) - nie ma chyba dyskusji, które auto będzie pod tym względem "oszczędniejsze", Mondek jako oszczędne auto wyłącznie do miasta nadaje się, delikatnie mówiąc, średnio, wygrywa Passat
Kto liczy każdą złotówke niech weźmie mniejsze auto. Przecież wiadomo że swoje spalą,ale 12l LPG to musi być w dużym mieście jak Wrocław i jazda nastawiona na dynamikę. Gdy jedzie się normalnie - nie szybko, nie wolno to spokojnie 10l można osiągnąć. Raczej bez różnicy czy to 1.8 czy 2.0.
SCI przy oszczędnej jeździe spali bardzo mało ale to nie jest dobry silnik więc się nie będę rozpisywał. Moim zdaniem remis bo na trasie Ford dużo lepiej sobie poradzi (nie rozpatruje 2.5 v6 i 1.8T) a te auta raczej tam się użytkuje, głównie. Jak się ma Passka w LPG i wjedzie się do miasta to tu jest ta przewaga. Masz rację. :ok:
łysy30 napisał(a):- Passat, bez wchodzenia w szczegóły odnośnie konkretnych wersji silnikowych, ma oszczędniejsze (przyznają to nawet użytkownicy Fordów) i mniej awaryjne diesle (w najlepszym fordowskim TDDI - co wynika z powszechnie dostępnych informacji i doświadczeń użytkowników, w tym - ale nie wyłącznie - krikusa - padają sterowniki pompy, alternatory, mało trwała jest dwumasa i turbiny ze zmienną geometrią, w 90-konnym volkswagenowskim TDI te elementy albo są pancernie trwałe albo nie ma ich wcale) - wygrywa Passat,
Dlaczego bez wchodzenia w szczegóły? W takim razie 2.0 TDI (który tez występował w Passacie, pod koniec produkcji) jest okej?
Trzeba jasno porównywać coś do czegoś. :ok:
Sterowniki pompy- już pisałem, chciałbym znać prawdziwy przebieg tych samochodów.
alternatory- pełna zgoda
dwumasa- zależy od użytkownika, w Passacie poziom trwałości jest podobny.
Turbo ze zmienną geometrią łopatek w Passacie też pada.. Jedynie w 90KM tego nie ma. :ok:
łysy30 napisał(a):- Passat ma dużo lepsze zabezpieczenie antykorozyjne - 3:0 dla Passata
Zgoda, nie ma co dyskutować. :ok:
łysy30 napisał(a):- Passat lepiej trzyma wartość i dużo łatwiej go odsprzedać - 4:0 dla Passata
Nie wiem ile kosztowały wtedy Mondeo i Passat ale spadek wartości liczy się od ceny konkretnego wozu. Przypominam że pod koniec 2014r. Mondeo Mk4 w podstawie kosztowało ~60K. Tyle ile średnio wyposażony Golf.
łysy30 napisał(a):- Mondek ma o wiele trwalsze i dające więcej frajdy z jazdy zawieszenie
Tak, tutaj też zgoda.
łysy30 napisał(a):Nie słyszałem, żeby ktokolwiek z moich znajomych za wymianę całego przedniego zawieszenia w Passacie zapłacił więcej niż 1500 zł
Ja pisałem o ori zawieszeniu..
łysy30 napisał(a):W dalszym ciągu nie wierzę, że można kompleksowo zabezpieczyć antykorozyjnie całe auto za 200 zł.
Dopytam kolegi.. Ale raczej zamknięty i to już jakiś czas temu. Można zrobić, tylko trzeba poszukać, jak pisałem w mniejszych miejscowościach będzie taniej.

Teraz wady Passata.
w benzynach alternator, cewki zapłonowe, sondy lambda, pompy. To nie są jakieś straszne wady.. :ok:
Tak jak pisałem w dieslach cyt. " 1,9 TDI PD na pompowtryskiwaczach, jednak tu już może dojść do uszkodzenia dość drogiego dwumasowego koła zamachowego."
"Ponadto w każdym z diesli w każdej chwili może paść przepływomierz, zacząć przeciekać zawór EGR lub zatrzeć się turbosprężarka."
Pasek klinowy, w/w zawias.
Teraz coś fajnego :D
"Ponadto nawet w nowszych egzemplarzach na rantach błotników może pojawić się rdza"
Dużo razy wspominałem o desce gdzie trzeba wymienić kotwiczenie... To samo dzieje się np. w Golfie. Wymiana 500zł. :ok:
Słabe uszczelnienie kabiny, woda pojawia się na dywanikach. Jak nie wymienimy uszczelek to może zostać zalany komputer silnika. W skrajnych przypadkach hamulec staje się twardy... :ok:
Żeby nie było to nie widziałem na oczy niektórych w/w rzeczy więc czy to 100% prawda to nie wiem.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0

09 Kwi 2015, 14:36

Nie poddajesz się :ok: Nie sądziłem, że zmuszony będę stać się obrońcą Passata, no ale trudno :D

Koniu napisał(a):Dlaczego bez wchodzenia w szczegóły? W takim razie 2.0 TDI (który tez występował w Passacie, pod koniec produkcji) jest okej?

Dobrze wiesz, że porównywałem najlepsze wersje silnikowe - 90 - konne 1.9 TDI vs. 90 - 115 konne 2.0 TDDI. Myślę, że szkoda czasu na rozstrzyganie czy 2.0 TDI jest większym g..wnem od 2.0 TDCI, bo też nie o to tutaj chodzi :wink:
90 - konne TDI nie ma dwumasy, ma proste turbo i trwałą pompę wtryskową.
90 - konne TDDI ma dwumasę, która kiedyś musi się przecież sypnąć i nietrwałą - według użytkowników - pompę wtryskową.
Oba silniki to muły, no ale tedeik jest po prostu obiektywnie trwalszy. Nie przekonasz mnie, że jest inaczej :wink:

Koniu napisał(a):Nie wiem ile kosztowały wtedy Mondeo i Passat ale spadek wartości liczy się od ceny konkretnego wozu.

Tutaj racja, ale pamiętaj, że nie kupujemy auta z salonu, bo i Mondek i Passat swoje lata mają. Chodzi mi o pewną prawidłowość - Passata możesz kupić w Niemczech, a następnie, już w Polsce, wystawić za 20 i więcej tysięcy i na pewno się sprzeda, a kupując za tyle w Niemczech Mondka będziesz potem mocno w plecy (no bo w Polsce - jak sam stwierdziłeś - na rynku są same trupy z zaniżonymi cenami). Przykład:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
(jestem przekonany, że długo na nowego nabywcę nie będzie czekać)
Tak jak pisałem wcześniej - wiem, że to wina stereotypów, no ale jednak warto to mieć na uwadze, jeśli chce się sprowadzić Mondka na własny użytek z zagranicy.

Koniu napisał(a):Ja pisałem o ori zawieszeniu..

No ale po co ori skoro są markowe zamienniki nie odbiegające "jakością" od oryginałów? (o ile w przypadku tego zawieszenia można mówić o jakości)

Koniu napisał(a):Teraz wady Passata.

Uwierz mi, w przypadku Mondka też można stworzyć taką imponującą listę "typowych" usterek :ok:
[link do autocentrum.pl wygasł]
Pytanie jednak czy to coś zmienia?
Generalnie twierdzenie, że "Mondeo przebija Passata" jest nie do wybronienia i dobrze o tym wiesz...To porównywalne auta, każde z nich ma i wady i zalety.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna
1

09 Kwi 2015, 15:14

Panowie tak czytam i czytam :mrgreen: to wymieniliście listę usterek jaka przytrafiłaby się avenowi1 po pół miliona kilometrów.

jednak nie będąc mechanikiem cieszę się że mam nudne auto do bólu w którym jak mam coś naprawić za 100zł to lamentuje :no: .

Ogólnie: polecam autorowi tematu super taniego passka ponieważ łatwiej będzie o zadbanego avena1 a co za tym idzie parę złoty zostanie w kieszeni i to bez roboty :P
Hmm... no i zawsze też PKB z miejscami pracy wzrasta :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
1

09 Kwi 2015, 15:42

łysy30 napisał(a):Oba silniki to muły, no ale tedeik jest po prostu obiektywnie trwalszy. Nie przekonasz mnie, że jest inaczej
Mnie też nie przekonasz.. Po prostu silniki TDI są przeceniane a dobre sa również w/w TDDI, HDI, JTD itd itd. :ok:
Może nie jest tak że silnik jest lepszy, są na tym samym, podobnym poziomie a wszystko zależy od tego jak kto auto użytkował. :)
łysy30 napisał(a):No ale po co ori skoro są markowe zamienniki nie odbiegające "jakością" od oryginałów? (o ile w przypadku tego zawieszenia można mówić o jakości)
Tu może ujawniło się moje "zboczenie". Po prostu ja jak robię to wstawiam oryginał albo zamiennik z wysokiej półki. Nie ma co oszczędzać na aucie.
łysy30 napisał(a):Uwierz mi, w przypadku Mondka też można stworzyć taką imponującą listę "typowych" usterek
Wiem że można, ale większość z nich to inwencja twórcza pojedynczych przypadków. Owszem, z Pasatem jest tak samo ale dobrze wiesz że to o Fordzie jest opinia zła a o VW dobra. :mrgreen:
łysy30 napisał(a):Generalnie twierdzenie, że "Mondeo przebija Passata" jest nie do wybronienia i dobrze o tym wiesz...
Jest do wybronienia jeśli ktoś zna się na rzeczy.. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

0

09 Kwi 2015, 15:51

Koniu napisał(a):Mnie też nie przekonasz.. Po prostu silniki TDI są przeceniane a dobre sa również w/w TDDI

Równie dobre pomimo tego, że są mniej awaryjne, no ciekawe postawienie sprawy. Nie przekonam Cię, bo nie dopuszczasz do siebie racjonalnych argumentów, a na to niestety już nic nie poradzę :ok:

Koniu napisał(a):Tu może ujawniło się moje "zboczenie". Po prostu ja jak robię to wstawiam oryginał albo zamiennik z wysokiej półki. Nie ma co oszczędzać na aucie.

Tu akurat się zgodzę, bo sam postępuję tak samo :ok:

Koniu napisał(a):dobrze wiesz że to o Fordzie jest opinia zła a o VW dobra. :mrgreen:

To akurat nie moja wina :mrgreen:

Koniu napisał(a):Jest do wybronienia jeśli ktoś zna się na rzeczy.. :ok:

Czyli sugerujesz, że się nie znam :ok: Mimo wszystko to łagodny wymiar kary, mogłem przecież dostać ostrzeżenie za posiadanie odmiennego zdania niż mod :ok:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

09 Kwi 2015, 15:57

łysy30 napisał(a):Równie dobre pomimo tego, że są mniej awaryjne, no ciekawe postawienie sprawy. Nie przekonam Cię, bo nie dopuszczasz do siebie racjonalnych argumentów, a na to niestety już nic nie poradzę
Racjonalnych argumentów? Napisałem Ci że robiłem samochody z dużymi przebiegami i nie było nic ruszane przy silniku.. jestem ciekawy jaki przebieg miały tamte TDDI.. te auta tez kiedyś jeździły na flocie, woziły prezesów..
łysy30 napisał(a):Czyli sugerujesz, że się nie znam
Przecież tego nie powiedziałem.. :ok:
łysy30 napisał(a):Mimo wszystko to łagodny wymiar kary, mogłem przecież dostać ostrzeżenie za posiadanie odmiennego zdania niż mod
Dałem Ci kiedyś takie ostrzeżenie?
Koniu
Forumowicz VIP

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW X2 Edition GoldPlay - ekskluzywne i sportowe
    Nowa edycja specjalna kompaktowego Sports Activity Coupé łączy wyraźnie dynamiczny wygląd z ekstrawertycznymi akcentami zewnętrznymi i wnętrzem zaprojektowanym z myślą o maksymalnej radości z jazdy. Od marca 2022 r. ...

09 Kwi 2015, 16:15

Koniu napisał(a): Napisałem Ci że robiłem samochody z dużymi przebiegami i nie było nic ruszane przy silniku..

Po pierwsze - teraz już nie kupisz TDDI z małym przebiegiem, o czym dobrze wiesz (więc ryzyko usterek, o których pisałem wcześniej jest tym bardziej realne)
Po drugie - to, że Ty nie miałeś do czynienia z takimi autami (a jesteś raczej młodym mechanikiem) nie oznacza, że takie auta w ogóle nie występują - tym bardziej, że wszędzie piszą, że takie usterki się zdarzają (nawet w takich bublach jak AŚ :mrgreen: )

Koniu napisał(a):Dałem Ci kiedyś takie ostrzeżenie?

No póki co nie, ale pisanie "jest do wybronienia jeśli ktoś zna się na rzeczy..." wskazuje, że brakuje Ci już argumentów i przechodzisz do obrażania, no bo co innego miałeś na myśli? :)
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

09 Kwi 2015, 18:07

Kupisz ale trzeba dać trochę $$.
Jestem młodym mechanikiem ale trochę aut już się przewinęło przez moje ręce.
Zważając na to co napisałeś- duże przebiegi, to w każdym aucie może coś trzasnąć.
łysy30 napisał(a):No póki co nie, ale pisanie "jest do wybronienia jeśli ktoś zna się na rzeczy..." wskazuje, że brakuje Ci już argumentów i przechodzisz do obrażania, no bo co innego miałeś na myśli?
No i nie dostaniesz ostrzeżenia, za takie coś. Chyba że kiedyś przegniesz regulamin (przekleństwa, reklamy itd) to co innego. Nie chodziło mi tu aby kogoś urazić.. Po prostu nie zgadzam się z tym że Mondeo jest gorsze, bo tak nie jest. Podałem argumenty, dlaczego :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

0

09 Kwi 2015, 19:04

Przepraszam ale muszę wtrącić się nieco do dyskusji :cry:
Koniu napisał(a): Po prostu nie zgadzam się z tym że Mondeo jest gorsze,

Gorsze może i nie jest ale lepsze wcale. Powiem tak na przykładzie jednej osoby z rodziny która miała mondeo mk3 1,8 (nie pamiętam które bo wiem to od ojca). Więc przechodząc do rzeczy osoba ta miała od nowości mundka i przejechała nim kilkanaście może kilkadziesiąt tysięcy (ale wątpię chyba że ok. 30) i już zaczęły się problemy z tym autem a dokładniej braniem oleju. Silnik praktycznie nówka nie śmigana a żarł 1 litr oleju na 1000 km więc właściciel pojechał z tym do ASO (bo był na gwarancji) oni sprawdzili to auto i stwierdzili, że ten typ tak ma (bzdura zapewne) i nic z tym nie zrobią. Więc właściciel zdenerwował się i pozbył się go bo stwierdził że grata nie będzie trzymał. Choć niby jedna jaskółka wiosny nie czyni to i tak przeczytałem jeden temat o braniu oleju w 1,8 i jak wyczytałem to bardzo wiele osób na to narzekało że nawet potrafi im spalić 2 litry (ale to pewno szrot już był). Więc nie jestem pewien czy mondeo to tak świetne auto. :wink:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
0

09 Kwi 2015, 19:07

Podsumowując krótko, TDDI to taki sam szmelc jak TDCI :idea: . Jeśli jest ktoś fanatykiem marki to broni "swego" ale prawdy się nie zmieni. Nie pytaj mnie, ale wielu innych osób - posiadaczy, użytkowników i mechaników powie to samo na temat w/w diesli. Bez względu za ile zł by to nie było mk III to jest dużym ryzykiem kupowanie ich.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8
0

09 Kwi 2015, 19:34

Przeczytałem post po poście i jestem zdumiony tym ile idzie się dowiedzieć o silnikach w/w samochodów.
Jednocześnie szkoda, że niektórzy od razu spisują potencjalnego kupca(tym przypadku mnie ew. kogoś innego) na "zagładę" skoro kupią passata. Z jednej strony "hejty" bo passat to zło i za te pieniądze idzie kupić coś lepszego, ale kto powiedział, że na bank kupię ten model(daleka droga..)?. Z tego tematu wyszła jedna wielka wojna pomiędzy mondeo, a passatem, tylko po co? Kiedyś większość śmiała się z golfów 3, teraz z passatów, a jeszcze na innym portalu moto-zabijak(nie chcę robić reklamy) autentyczna wojna marek BMW vs Honda. Ja się pytam jaki tutaj sens? Jestem neutralny, a jednocześnie podoba mi się każda marka, dlatego też czekam na dalsze wasze propozycje.
Segment - sedan, pojemny bagażnik, jakieś +110 koni, przede wszystkim nacisk na komfort kierowcy jak i pasażerów, raczej odpada opcja instalacji gazowej.

Pozdrawiam :)
TaTaRaK
Początkujący

Prawo jazdy: 01 04 2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.6 75 KM/55 KW
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1997
0

09 Kwi 2015, 19:51

TaTaRaK napisał(a):Segment - sedan, pojemny bagażnik, jakieś +110 koni, przede wszystkim nacisk na komfort kierowcy jak i pasażerów, raczej odpada opcja instalacji gazowej.

To peugeot 406 będzie okey choć już trochę wiekowe auto oraz laguna I fl choć to samo co 406 czyli wiek ale rocznikiem nie jeździmy więc będzie to dobry wybór oraz aven I 2,0.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010
0

09 Kwi 2015, 20:42

A jeżeli zaciśnie się wybór do 406, Laguny I po FL i avensis, to które lepiej wypada?

Poza tym jaki silnik np. do Laguny?
Przykład:
- [link do oferty na Allegro wygasł]
- [link do oferty na Allegro wygasł]

Porównując do mazdy 626:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Jak te auta znoszą instalację LPG?
Aukcje są przykładowe.
mexes
Nowicjusz

Auto: ?
0

09 Kwi 2015, 21:24

TaTaRaK napisał(a):Segment - sedan, pojemny bagażnik

Takie coś nie istnieje, bo Ci po tym że auto ma 500 litrów bagażnika jak i tak nic tam nie przewieziesz dużego, a i większość bagażników w sedanach jest po prostu nieustawna. Ale mniejsza z tym ja proponuję: accorda i podłączam się do propozycji powyżej.
krikus napisał(a):Jeśli jest ktoś fanatykiem marki to broni "swego" ale prawdy się nie zmieni.

Nie chcę bronić Konia, bo sam w pełni nie zgadzam się z nim, ale jeszcze gorsze jest gdy ktoś kto nie lubi marki i broni swojego zdania, a ewidentnie potwierdzasz to tym:
krikus napisał(a):TDDI to taki sam szmelc jak TDCI

Bo to po prostu bzdura. TDDI nie jest czołowym silnikiem w rankingach bezawaryjności i do TDI mu brakuje, ale do TDCI mu brakuje jeszcze więcej
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008
0

09 Kwi 2015, 21:45

Krzychu jak zwykle zmyśla bajeczki, powtarza po nas kolejne teksty, tym razem o jaskółkach. Chyba trzeba się poważnie zastanowić nad jego obecnością na tutejszym forum. A gdzie Twój wujek który ma Passata i nic nie robi przy zawieszeniu ale jak Ty to stwierdzasz i tak jest beznadziejne..
krikus nie miałes dobrego TDDI to tez sie nie wypowiadaj. Jestem w 100% przekonany że gdyby w Twojej Vectrze siadła pompa to byś wieszał na niej psy ale że Tobie akurat się trafiło że nie dotykałeś się silnika to polecasz często to auto. A przecież od mechaników też słychać że to szmelc. Zobacz ile opinii w internecie.

Jako że autor tematu się odezwał to myślę że można zamknąć dyskusje nt. Mondeo vs Passat. Oczywiście łysy jeśli chcesz to pisz na PW :)
Koniu
Forumowicz VIP

0