Sedan do 9 tysięcy

07 Kwi 2015, 13:37

Witam, mam zamiar zmienić swój pierwszy samochód na coś mocniejszego. Obecnie wożę się Cordobą I z silnikiem 1.6(75 koni) co na drodze nie zawsze pozwala na więcej.
Poszukiwany samochód w wersji sedan, 5 drzwiowy, z budżetem do +/- 9 tysięcy zł. Auto ma być przeznaczone głównie na dojazd do pracy jak również na dalsze trasy. Koszt utrzymania w granicach zdrowego rozsądku. Myślę, że 110 koni to w zupełności wystarczy(nie mam ciężkiej nogi). Przede wszystkim stawiam na komfort swój(wiedzą ci którzy mają prawie 2 metry wzrostu ;] ) jak również pasażerów z tyłu. Dodatkowo: pojemny bagażnik i w miarę nie drogie części.
Zastanawiałem się nad kupnem vw passata b5 - może ktoś coś więcej o nim powie?
Liczę na wasze sugestie i opinie.
Ostatnio edytowany przez TaTaRaK, 07 Kwi 2015, 13:54, edytowano w sumie 1 raz
TaTaRaK
Początkujący

Prawo jazdy: 01 04 2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.6 75 KM/55 KW
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997
0

07 Kwi 2015, 13:49

No i znowu passat :? Moze avensis I?? Bedzie o wiele trwalsz i po prostu lepszy od tego [...] VW
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 07 05 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Freemont / Scion tC / Trafic
Silnik: 2.0jtd / 2.4 vvti
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

07 Kwi 2015, 14:18

Jak kolega wyżej chciałem polecić Avensisa , od siebie dorzucam Civica VI gen w sedanie oraz Hyundaia Sonate. Szczególnie w Sonacie nie będziesz narzekać na brak komfortu . Wszystkie 3 wymienione auta są mniej "zajeżdżone" od b5 i często lepiej wyposażone . W hondzie zwróć uwagę na progi i nadkola
bruklim
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 05 2013
Auto: Japońskie
Paliwo: Benzyna + LPG
0

07 Kwi 2015, 14:27

TheS napisał(a):No i znowu passat :? Moze avensis I?? Bedzie o wiele trwalsz i po prostu lepszy od tego [...] VW

Znowu czy nie, dla mnie nie ma to znaczenia.

bruklim napisał(a):Jak kolega wyżej chciałem polecić Avensisa , od siebie dorzucam Civica VI gen w sedanie oraz Hyundaia Sonate. Wszystkie 3 wymienione auta są mniej "zajeżdżone" od b5 i często lepiej wyposażone.

Jakoś Avensis i Sonate w ogóle mnie nie przekonuje. Co do samej hondy kiedyś myślałem tylko nad samą accord VI.
Wiadomo, że kupowanie samochodu wiąże się z kupnem kota w worku i ciężko o dobry egzemplarz. Jeśli się zawęźli poszukiwania w oparciu o konkretny model to będzie łatwiej.
Czekam na dalsze propozycje.
TaTaRaK
Początkujący

Prawo jazdy: 01 04 2013
Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.6 75 KM/55 KW
Rok produkcji: 1997
0

07 Kwi 2015, 14:38

tak na szybko wpadł mi do głowy mondeo mk3 ale za 9k może być ciężko o samochód w znośnym stanie , ale poszukać warto , na pewno ciekawa alternatywa dla passata
bruklim
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 05 2013
Auto: Japońskie
0

07 Kwi 2015, 14:46

Jakbyś dołożył 1k to będzie Mondeo i to przebija Passata... Za 10k będzie Cie stać raczej na tego przed FL więc porównywalnego ze starszą wersją Mondeo.. :ok:
Ode mnie mazda 626
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
1
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Yaris Hybrid-R - sportowa hybryda
    Toyota Yaris Hybrid-R, która w wersji koncepcyjnej zadebiutowała podczas Salonu Samochodowego we Frankfurcie, łączy zaawansowaną technologię pochodzącą z seryjnego Yarisa Hybrid, z wyczynowymi rozwiązaniami znanymi ...

07 Kwi 2015, 14:57

TaTaRaK napisał(a):Jakoś Avensis i Sonate w ogóle mnie nie przekonuje

zakładam, że przez wygląd, a szkoda, bo to trwałe samochody, przy których Passat wygląda jak awaryjne auto
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010
2

07 Kwi 2015, 18:47

Może Peugeot 406?
[link do oferty na Olx wygasł]
link przykładowy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012
0

07 Kwi 2015, 20:09

Koniu napisał(a):Jakbyś dołożył 1k to będzie Mondeo i to przebija Passata

W niczym nie przebija. Chyba że w mniemaniu fanatyka marki.
znakiem firmowym Forda jest - rdza, po drugie silniki to jeden wielki niewypał, benzyniaki Zetec nie nadają sie pod gaz, a diesle są awaryjne i drogie w naprawach. :idea:

Za 9 tys kupi ładnego B5 z początków produkcji.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8
4

07 Kwi 2015, 21:53

To że kupiłeś szrota za 5k to już Twój problem :mrgreen:
TDDI nie jest awaryjne a chyba nie każda benzyna nadaje się pod gaz. Zostaje dobre 2.5 v6
Znakiem firmowym Passata jest beznadziejne zawieszenie. Ty jako handlarz i osoba jeżdżąca rocznikiem powinieneś wiedzieć że Passat to konstrukcja z 96 roku, konkurencja dla Mondeo Mk2 a nie Mk3 :mrgreen: Piszesz o rdzy w Fordzie, miałeś go raptem miesiąc... :roll: Poza tym znajdź mi bezwypadkowego Passata, wtedy możesz narzekać na rdze w Fordzie.
Koniu
Forumowicz VIP

1

07 Kwi 2015, 22:03

Ostatnio wyczytałem (na forum gazowym), że silniki Forda (była mowa akurat o 1.8 z Foki mk1) nadają się do zasilania lpg, jeśli tylko wszystko jest dobrze wyregulowane a gazownik był kumaty :)

No to miałem konto na forum :/
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004
0

07 Kwi 2015, 22:21

mitshubishi galant 150KM kolega ma mega wygodny :) i fajna sylwetka
VdaroV
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 09 1994
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: toyota corolla TS
Silnik: 1.8 200km
Rok produkcji: 2004
0

07 Kwi 2015, 22:58

VdaroV napisał(a):mitshubishi galant 150KM

A nie masz na myśli 2.5 V6 163 KM? Auto fajne, fakt, ale lubi rdzewieć i ma mało precyzyjną skrzynię biegów.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009
0

08 Kwi 2015, 07:15

mike1735 napisał(a):Ostatnio wyczytałem (na forum gazowym), że silniki Forda (była mowa akurat o 1.8 z Foki mk1) nadają się do zasilania lpg
To jakaś bzdura była, jesli już piszą to o Duratecach w Mondeo ale to na zasadzie że ja jeździłem na LPG i było wszystko w porządku. Oczywiście nie piszą ile na tym LPG jeździli i jak długo auto mieli.
Zasada jest taka że jeszcze stare silniki w Siere, Scorpio można gazować, potem tylko 2.5 v6 ew. z Durateca to 2.0 :ok:

Kiedyś pamiętam jak pisali w Auto Świcie o Focusie MK2 że nie nadaje się do LPG żaden silnik. Potem wyczytałem (w wersji elektronicznej już) że polecają silnik 1.6 100KM do gazu :D
Koniu
Forumowicz VIP

0

08 Kwi 2015, 07:29

TaTaRaK napisał(a):Jakoś Avensis i Sonate w ogóle mnie nie przekonuje.

To jest najfajniejszy tekst z całej dyskusji mam 9k i aven mnie nie przekonuje za to passek mnie przekonuje.

Niech zgadne jakie będą komentarze po przygodzie z passatem

- no stare auto wiec musi się psuć
- zawieszenie musi lecieć bo kiepskie są drogi
- benzynka musi nie jechać bo to nie jest V6
- benzynka musi spalać 12l bo to aż 1,6 więc 1,4 byłby lepszy albo dieselek 1,9 tdi oczywiście 150tyś.km. przebiegu.
Koniu napisał(a):Kiedyś pamiętam jak pisali w Auto Świcie

Auto Świat to są mega mózgi na jednej liście umieszczają tico i avena że są nie bezpieczne ale na szczęście też tam trafił syfek a4 b5... albo rozpisują się co nam daje passat a później tylko jedno zdanie że aven1 miał o połowę mniej zarejestrowanych usterek niż passek...
Albo w jednym numerze piszą że uważać na corollkę e11 a w drugim ją chwalą...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
0