Sedan ew. hatchback, przyzwoicie wyglądający do 15tys. PLN

16 Gru 2009, 23:33

Witam, jak w temacie.

Jaki samochód polecacie do 15 tys. zł ? Od razu uprzedzam, że w grę nie wchodzą golfy/polo, BMW ani paliwożerne Mercedesy. Zależy mi na raczej ekonomicznej jeździe (do 8l/100km), dobrej estetyce, bezawaryjności i komforcie (3 pasażerów + bagaż). Diesel lub benzyna ze wskazaniem na to pierwsze.... pojemność przyzwoita tj. ok. 1.8. I najlepiej >99'. Najlepiej do 15, 14 tys. zł + ok. 1,5k na "dopieszczenie".

Do tej pory rozważałem:

1. Alfa 156/166 JTD 1.9
2. Astra II
3. Vectra
4. Honda Accord
5. Laguna

Czy może wg. Was lepszym rozwiązaniem jest wyszykowanie Palio Weekend (02', 120kkm, 1,4B, najtańsza wersja, zawieszenie do zmiany, założenie audio, problemy ze skrzynią) ?

Czekam na Wasze opinie/pytania/propozycje...
KubaSnk
Nowicjusz

Miejscowość: Sieradz
0

17 Gru 2009, 14:18

Peugeot 406 2.0 HDI.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin
0

17 Gru 2009, 17:48

Lepsze od Palio Weekend będzie Marea lub mniejsza Brava, albo jeszcze mniejsze Bravo. Wszystkie te Fiaty z silnikiem 1.9 JTD.

A tak poza Fiatami, to na uwagę zasługuje Astra II z silnikiem 1.4 lub 1.6 oba 16v. Pierwszy ma 90 KM, drugi 101 KM. Moim zdaniem lepiej brać 1.6, bo spalanie dużo wyższe nie jest, a to jednak 10 KM więcej, co jest odczuwalne.
Astra ma twarde zawieszenie, strasznie nudną stylistykę w środku, ale nadaje się na polskie drogi.

Proponowałbym też Mazdę 323F (jak Ci się uda to nawet po liftingu). Bierz Mazdę jeżeli zależy Ci na bezawaryjności. Auto sprzed liftingu jest dosyć nudne, szare, wtapia się w tłum. Ale ma bardzo dobry silnik benzynowy 1.5 i generalnie trudno tutaj o awarie tzw. "same z siebie".
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

17 Gru 2009, 20:21

Może nie sprecyzowałem... Palio mają rodzice w stanie takim jak napisałem wyżej, nie chodzi mi więc o kupno tego samochodu, ale o to czy jest sens go wyszykować czy rozglądać się za czymś innym.
KubaSnk
Nowicjusz

Miejscowość: Sieradz
0

17 Gru 2009, 21:10

KubaSnk napisał(a):Witam, jak w temacie.

Jaki samochód polecacie do 15 tys. zł ? Od razu uprzedzam, że w grę nie wchodzą golfy/polo, BMW ani paliwożerne Mercedesy. Zależy mi na raczej ekonomicznej jeździe (do 8l/100km), dobrej estetyce, bezawaryjności i komforcie (3 pasażerów + bagaż). Diesel lub benzyna ze wskazaniem na to pierwsze.... pojemność przyzwoita tj. ok. 1.8. I najlepiej >99'. Najlepiej do 15, 14 tys. zł + ok. 1,5k na "dopieszczenie".

Do tej pory rozważałem:

1. Alfa 156/166 JTD 1.9
2. Astra II
3. Vectra
4. Honda Accord
5. Laguna

Czy może wg. Was lepszym rozwiązaniem jest wyszykowanie Palio Weekend (02', 120kkm, 1,4B, najtańsza wersja, zawieszenie do zmiany, założenie audio, problemy ze skrzynią) ?

Czekam na Wasze opinie/pytania/propozycje...

honda accord to najlepsza opcja dla ciebie jesli cenisz nieprzecietny komfort i mechanike nie do zajezdzenia, jesli chcesz reanimowac trupa jakim jest palio to niema sprawy, ale przez najblizszy rok zaladowane w niego pieniadze pozwolily by ci kupic 2 taki sam, mozesz rowniez zwrocic uwage na vectre, a reszty calkowicie nie polecam to sa jezdzace skarbonki, szczegolnie alfa romeo , jedyne co w nim dobre to ladna stylistyka wnetrza i nadwozia
halsky11

0

23 Maj 2011, 10:51

C5 bylaby najlepszejsza :D
NoonVia
Nowicjusz

Miejscowość: tarnów
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

7-miejscowy SUV klasy premium - przegląd modeli
    Do przewiezienia większej liczby osób nie zawsze potrzebny jest minivan. Wystarczy praktyczny SUV z dodatkowym rzędem siedzeń. Modele klasy premium bardzo często oferują taką opcję, co w połączeniu z luksusowym wyposażeniem ...

23 Maj 2011, 11:59

moim zdaniem Vectra B FL 2.2 DTI 125KM wiec przyzwoicie roznica w spalaniu w stosunku do silnika 2.0okolo 1l ale zato 24KM wiecej. samo autko tez przyzwoite w tych pieniadzach mozesz trafic ciekawie wyposazony i w miare zadbany egzemplarz

np taki
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ostatnio edytowany przez Nanek, 23 Maj 2011, 12:32, edytowano w sumie 1 raz
Nanek
Początkujący

Miejscowość: z kątowni ;)
Auto: Audi 100 C4 2.8 V6
0

23 Maj 2011, 12:25

2. Astra II z silnikiem 1,6 godna polecenia mam jedna w rodzinie jedzie bez zarzutu tylko czy nie jest za mała?
3. Vectra B nie miałem okazji tym autem jeździć wiec jedynie mogę powiedzieć iz auto mimo upływu lat nadal może się podobać
4. Honda Accord silniki bardzo dobre trochę gorzej z blachą ale jak znajdziesz zadbana będziesz mega zadowolony.

Obejrzyj kilka marek kilkanascie aut i wybierz to co będzie w najlepszym stanie a bedziesz zadowolony
Biedrona
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: rzeszow
Auto: Honda accord VII
0

23 Maj 2011, 13:24

Myślę że po półtora roku ( data postu) Auto już zakupił.; :lol:
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki
0