Sedan /Hatchback 3-4 letni do 35 tyś.

18 Sty 2014, 00:46

Witam, poszukuję auta maksymalnie 3-4 letniego (rocznik 2010-11) do 35.000 zł. Spędziłem już sporo czasu przeszukując internet ale chętnie poznam również wasze propozycje, a moje wymagania to:

- ekonomiczny silnik benzynowy (1.2-1.6), chodzi głównie o małe spalanie na krótkie dystanse
- 4/5 drzwiowy Sedan lub Hatchback
- mało awaryjny, w miarę tanie części zamienne
- klimatyzacja

Co sądzicie o autach które znalazłem? takich jak:

- Toyota Yaris
- Chevrolet Cruze, Aveo
- Dacia Logan
- Ford Fiesta mk7, Fokus mk3
- Mazda 3
- Citroen C4
- Opel Astra 4, Corsa D
- Peugeot 207,308
- Renault Megane II
- Seat Ibiza 4
- Skoda Octavia II
- VW Passat B6
- VW Polo

Najbardziej spodobały mi się Skoda Octavia II oraz Renault Megane II.
91Marcelinho
Obserwowany

Auto: Opel Astra II

18 Sty 2014, 11:30

Chyba chciałeś Megane III, bo w tej cenie jest spokojnie osiągalny. Octavia II mocno trzyma cenę ze względu na to, że to tańszy VW do tego stopnia, że taniej można kupić już Golfa V. Ogólnie auta w porządku obydwa są ale w Octavii można tylko polecić mulasty silnik 1,6Mpi. W Megane 1,6 sprawuje się o niebo lepiej.
Yaris spełnia Twoje wymagania spokojnie ale dużo auto po handlowcach
Cruze paliwożerny przy mizernych osiągach więc jak coś to brać 1,8
Aveo dostaniesz z salonu. Dodam, że marka Chevrolet wycofuje się z rynku europejskiego w 2015r.
Dacia Logan - maksymalnie tanio i z salonu będzie. Dorzuć Sandero do tej opcji.
W Fiestach i Focusach też trzeba uważać na auta po flotowcach
W Maździe 3 trzeba się przyjrzeć pod kątem rdzy. Ogólnie auto bardzo dobre z benzyniakami i bezawaryjne ale budżet to takie minimum na drugą generację.
Citroen C4 II - to samo co Megane III ale są droższe, bo weszły w 2010r do sprzedaży.
Opel Corsa D - pod karoserią to to samo co Grande Punto tylko trochę lepiej zmontowane. Też można szukać aut z wyprzedaży. O Astrze IV mało wiem.
Ibiza to dobra alternatywa dla Polo i tańsza na rynku wtórnym, bo w salonie wychodzi podobnie.
VW Passat B6 radzę omijać z daleka, bo na tym aucie wiele osób zjadło zęby i brak silnika godnego polecenia
VW Polo wg mnie bardzo drogi. Za rocznik 2009 w VW Kupujesz Fiata Punto z klimą z salonu z wyprzedaży rocznika...

Ogólnie kieruj się zasadą w tym budżecie, że jak chcesz kupić auto klasy B to rozejrzyj się po wyprzedażach rocznika, bo można w tej kwocie coś fajnego znaleźć. Kompakt może być 2-3-4 letni lub starszy zależnie od marki. Za proponuję CI Hondę Civic VIII "ufo" z silnikiem 1,8/140KM. Niewiele pali i jest dynamiczny i co najważniejsze całe auto jest bezawaryjne.
Jak ma być maksymalnie tanio to radzę szukać Hyundaia i30 Kii Cee'd lub Fiata Bravo, bo można spokojnie dorwać coś serwisowanego w ASO kupionego w PL
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

18 Sty 2014, 12:05

91Marcelinho napisał(a):Fokus mk3
91Marcelinho napisał(a): Opel Astra 4
Nie ten budżet, a jak się coś znajdzie z zachodu to napewno będzie po szkodzie całkowitej.
91Marcelinho napisał(a):VW Passat B6
Nie ma silników godnych polecenia, a 1.6 i 1.9 TDI są za słabe..
91Marcelinho napisał(a):Skoda Octavia II
Szkoda wydać tyle kasy na nudną Octavie II
Za 35 tysięcy możesz kupić np.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (Grande Punto ze znakomitym silnikiem 1.4)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (Corse też może ustrzelisz nową)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

18 Sty 2014, 13:08

Przykładowe linki:
Honda City
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
lub Jazz
[link do oferty na Allegro wygasł]

Trwałe mało awaryjne. Spalanie niskie. Jechać jadą bo lekkie. Bagażniki i przestrzeń spore jak na ten segment. Bezpieczeństwo również wysokie.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

18 Sty 2014, 20:04

Dzieki za podpowiedzi, dzięki wam wyselekcjonowałem kilka aut:

- Dacia Logan
- Fiat Grande Punto
- Toyota Yaris
- Seat Ibiza
- KIA Ceed
- Skoda Octavia II
- Renault Megane III

Z tym, że raczej ciężko będzie znaleźć dobrą Octavie II z silnikiem 1.6 do 35 tysięcy. Tak samo ciężko będzie z Grande Punto 1.4.
Widziałem reklamę Dacii Logan na którą udzielają gwarancję trzech lat lub na 100 tyś. km. Poprzednim samochodem przejechałem przez 15 lat właśnie 100 tyś. km więc taka gwarancja na ilość przejechanych kilometrów byłaby dla mnie dobrą opcją. Czy są jeszcze jakieś marki które udzielają podonych gwarancji?
91Marcelinho
Obserwowany

Auto: Opel Astra II

18 Sty 2014, 20:15

Wszystkie udzielają albo 100tys albo bez limitów ale to działa tak, że co nastąpi wcześniej czyli po 3 latach i tak się gwarancja skończy. Najdłuższe gwarancje mają Hyundai i Kia, odpowiednio 5, 7 lat ale są pewne wyłączenia, a to na akumulator, a to na tarcze klocki jednak na najważniejsze podzespoły czyli silnik i skrzynię biegów mają właśnie po tyle.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen e-up! w pełni elektryczny samochód seryjny
    Volkswagen przedstawił swój pierwszy, w pełni elektryczny samochód seryjny: nowego e-up!. To prawie bezgłośne, czteroosobowe auto robi wrażenie zasięgiem 150 kilometrów i doskonałą funkcjonalnością. Nowy ...
    Jak bezpiecznie holować samochód osobowy?
    Niezależnie od tego ile jeździmy samochodem dużo czy też mało nie możemy założyć, że nie przytrafi nam się awaria, która unieruchomi nasz pojazd. Dlatego warto wiedzieć co zrobić, gdy do takiej sytuacji dojdzie? Po ...