Witam ponownie,
Jako, że do kupna samochodu został już mniej niż miesiąc podaję ostatnie typy i pomoc w wyborze. Zacznę od wypisania wymogów a później już prezentacja modeli
Wymagania:
-ekonomiczny
-duży ale nie kombi (za to mile widziane składane tylne fotele)
-taki który nie straci w ciągu roku za dużo na wartości bo możliwe, że za rok wymiana.
-raczej diesel a jak już benzyna która dobrze znosi gaz.
-łatwy w naprawie/tani w serwisowaniuCo do przebiegów które będziemy kręcić z kobitą to ciężko się w sumie teraz określić. W tygodniu około 100km + sporadyczne wypady w weekend max 200km. Do tego raz na kwartał 2-3 tysiące kilometrów.
Liczę gdzieś
15 do 20 tyś kilometrów w rok ale to wiadomo się wszystko może zmienić.
Samochodem będziemy jeździć głównie we 2 osoby, sporadycznie ktoś będzie podróżował z nami.
Budżet na samochód na ten moment to około 9tyś ale co msc mam 4k więcej do wydania. Auto jednak muszę kupić już teraz, czekanie nie wchodzi w grę w ogóle.
Moje typy na ten moment:
-Corolla d11 d4d-No cóż.. auto słynie z niezawodności ale znalezienie w mojej okolicy wersji 5d nie w kombi to jest sztuka moim zdaniem, do tego auta wychodzą dość drogo w porównaniu do konkurencji
-Peugeot 406 2.0 HDI-W tej cenie można znaleźć super wyposażony egzemplarz, silnik też b dobry moim zdaniem ale koszta naprawy stosunkowo wysokie zwłaszcza, że samochód bd użytkowany w niemczech.
-Seat Cordoba I FL 1.9TDI-Auto użytkowane w rodzinie, wybaczało wszystko, tańsze od konkurencji, sporo egzemplarzy do zobaczenia.
-Volvo S40 (tutaj mam problem z wyborem silnika)
-Bardzo mi się podoba wizualnie, dobra blacha, bezpieczne i wygodne... no ma w sobie to coś
![Wink ;)]()
Tylko nie mam pojęcia
jaki silnik wybrać bo opinia każda inna. 1,9Di comon rail nie wydaje się złą opcją.
-Civic VI 1,9 (nie znam oznaczenia ale to jednostka roverowska)
-Polecony przez znajomego, rozmawiałem z 2ma osobami użytkującymi ten silnik i opinie były bardzo pozytywne.
-Astra G v8 1,6 75/85KM z instalacją-Polecana często opcja bo ekonomicznie i z ocynkiem ale jakoś osobiście tak sobie mi się ta astra podoba, duży plus jest taki, że to opel a tego tu trochę jeździ w niemczech więc i z częściami byłoby łatwiej w razie W.
Prosiłbym o konkretne typy z ogłoszeniami ew uwagi na co zwracać uwagę ew co odrzucić i dlaczego.
Szukam samochodu do 200km od 44-321.
Bardzo proszę o pomoc. Sam też na bank wrzucę jeszcze dziś jakieś ogłoszenia do oceny. Z góry dzięki za pomoc!
Pozdrawiam!