Sedan/Kombi do 18 000 zł

31 Maj 2013, 18:20

Witam.
Panowie i Panie (o ile jakieś są..) potrzebuję pilnej rady.

Zamierzam zakupić autko ale nie mam większego zorientowania, do tego co jest dobre a co nie. Znam tylko ogólniki. Może ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie. :)

Więc zacznę od tego czym się kieruję.
Budżet: Do 18 000 zł, wliczając w to opłaty, ewentualny serwis.
Najbardziej pożądany jest sedan, ewentualnie kombi.
Silnik Diesla, przynajmniej ze 115 koni, myślę, że jest ekonomiczniejszy niż benzynowy a zagazowanego nie chcę kupować. Rozglądam się głównie za sprowadzonymi autkami.
Chciałbym coś solidnego bo będzie to zakup na dłuuugie lata.

Auta ma być:
-Ekonomiczne
-Niezawodne
-Trwałe
-Nie za drogie w serwisie

Głównymi faworytami są:
BMW E46 w wersji 2.0 150KM. 2001/2003
Wydaje mi się, że autko jakościowo jest jednym z lepszych i posłuży długie lata bez dodatkowych inwestycji. Minusem jest tylni napęd, ale myślę, że da się to ogarnąć.
Wygodne, dosyć przestrzenne w środku, świetnie się prowadzi i zdecydowanie się wyróżnia.

VW Passat, nie wiem z jakim silnikiem. 2000/2004
Auto według mnie nudne i oklepane do bólu ale ponoć niezawodne i nie drogie w utrzymaniu.

Volvo S60, 2000/2003
Auto interesujące, duże ale chyba mało ekonomiczne i drogie w serwisowaniu. Do tego dochodzą duże silniki i mała ilość egzemplarzy na rynku.

VW Bora, 2000/2004
Krzyżówka Passata i Golfa, nie wygląda ale jako autko ponoć całkiem nieźle sobie radzi, w wersji highline można by to ścierpieć, ponoć ekonomiczne i ma prostsze zawieszenie niż Passat więc serwis też będzie tańszy.

Opel Vectra C, 2003/2005
Stosunkowo młode, duże auto, stylistycznie interesujące i ponoć ocynkowane, teoretycznie to dobry kandydat, ale mam pewne wątpliwości co do niezawodności i trwałości auta. Nie wiem jak jest z silnikami.

Ford Mondeo/Focus, 2003/2005
Podobnie jak Vectra, nieduże pieniądze i pozornie młode auto. Ponoć słabe blachy.

Audi A4, 2000/2003

Co sądzicie o tych autach?
Adamo55
Obserwowany

Auto: Nie mam

31 Maj 2013, 19:14

BMW e46 - aby nie z dieslem, bo nie są zbyt bezawaryjne
Pasek - one nie są bezawaryjne, psują się bardziej niż większość konkurencji (szczególnie przedni zawias) aleeee tanie części skutecznie to rekompensują
S60 - fakt, drogi serwis ale trwałe diesle
Bora - czemu nie ale ciężko trafić niezajechany podobnie jak passata
Vectra C - tylko z dieslami od Fiata 1,9 bądź benzyniakiem 1,8
Fordy - jak zauważyłeś lubią gnić i nie mają dobrego diesla
A4 - jak Passat
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

31 Maj 2013, 19:19

Mylisz sie z Volvo.
Koszty eksploatacji nie sa wieksze niz auta niemieckich marek, sporo jest na rynku sklepow z czesciami, zamiennikami, jest tez sporo polecanych nieautoryzowanych serwisow. Silnik jaki Ci polece to D5 160\180KM, mocny i nie do zajechania silnik i nie pije za duzo paliwa. Poziom bezpieczenstwa w Volvo to juz legenda, nie musze o tym wspominac :wink: . Auta sa mega praktyczne i intuicyjne w uzytkowaniu. Sporo jest samochodow na rynku w dobrym wyposazeniu jednak w tym budzecie przygotuj sie na prezbiegi rzedu +250tys.km.
Jesli zaonteresowalem Cie Volvo to zapraszam na volvoforum.pl tak dostaniesz wiecej informacji o modelu, ja sie czuje mocny w V50 :D
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak ustawić prawidłowo lusterka w samochodzie?
    Prawidłowe ustawienie lusterek ma istotny wpływ na bezpieczeństwo – od tego zależy, czy kierowca będzie mógł dokładnie obserwować sytuację na drodze. Ważne, aby w ustawieniu lusterek wykazywać się starannością ...