Sedan/Kombi/Hatchback do ok 25-27tyś zł

02 Maj 2023, 21:23

Witam wszystkich :)

Potrzebuje porady w wyborze auta (bo sam już wariuje w szukaniu :? )

Szukam auta który by spełnił moje wymogi:
- 5 drzwiowy
- Najlepiej sedan (ale może być kombi, ostatecznie taki większy hatchback, bo prostu chce mieć większy bagażnik niż miałem w Golf 5)
- Minimum 2008 rocznik
- Mój tryb jazdy to częściowo miasto, częściowo trasy dlatego chciałbym aby silnik no miał tyle koni aby można byłoby szybko i bezpiecznie zrobić manewr wyprzedzania (bo w swoim Golfie 5 1.4 80km no to musiałem "modlić się" podczas wyprzedzania lub czekać na taką okazję gdzie na pewno auta nie będzie :lol: )
- Mało awaryjny pod względem mechanicznym jak i blacharskim (aby go rdza nie brała na newralgicznych miejscach jak np. golfa 5 na progach i nadkolach), no i też nie mega drogi może w eksploatacji (wiem, że to trudno jest osiągnąć no ale chciałbym uniknąć jakiś poważnych remontów silnika/skrzyni biegów itp. w przyszłości przy prawidłowym co rocznym przeglądzie :mrgreen: jeżeli silnik ma taką przypadłość)
- Chciałbym aby miał gaz (tzn. kupie auto na benzynę i sam oddam do warsztatu na przerobienie na gaz) czyli z pośrednim wtryskiem paliwa aby palił tak w mieście z ok 10l gazu max, aby był ekonomicznie , ewentualnie diesla (ale do niego coś nie jestem przekonany + no musiał by palić mało w mieście)
- No i chyba ostatnia rzecz - odpadają Francuskie marki samochodów

Myślałem już nad kilkoma modelami auto to na razie do takich wniosków doszedłem:
- Volvo S40 to przy pojemności chyba 1.6 lub 1.8 wymagany jest jakiś poważny remont silnika a polecany jest tylko 2.4i tylko kurczę za duża pojemność chyba której no nie potrzebuje aż tak bardzo
- Opel Astra J - Już byłem zadowolony że znalazłem 1.4 Turbo 140km ale dowiedziałem się że mają wadliwą skrzynie biegów która też wymaga regeneracji z czasem
- Hyundai i30 to chyba go rdza bierze bo widziałem niektóre ogłoszenia z widocznymi oznakami rdzy + siedziałem w jednym egzemplarzu to widziałem, że miał już korozje w środku widoczną na elementach mocujących fotel kierowcy do podłogi co jest mega dziwne :o )
- Skoda to trudną jakąś dostać fajną, octavia II w porównaniu do innych modeli to przepaść jakościowa wykonania jak teraz patrzę i ta octavia II no to fajna ale do budżetu 15tyś zł wgl mnie a nie 25tyś.

Proszę was o pomoc, wasze opinie i porady :) (może wyprowadzicie mnie z jakiś błędów albo zaproponujecie ciekawe modele aut :) )
supermichal
Nowicjusz

04 Maj 2023, 10:06

supermichal napisał(a):- Opel Astra J - Już byłem zadowolony że znalazłem 1.4 Turbo 140km ale dowiedziałem się że mają wadliwą skrzynie biegów która też wymaga regeneracji z czasem
Do tej pory to skrzynia już pewnie w takim samochodzie jest po regeneracji :wink: no ale warto mieć to na uwadze.

supermichal napisał(a):- Hyundai i30 to chyba go rdza bierze bo widziałem niektóre ogłoszenia z widocznymi oznakami rdzy + siedziałem w jednym egzemplarzu to widziałem, że miał już korozje w środku widoczną na elementach mocujących fotel kierowcy do podłogi co jest mega dziwne :o )
To może był egzemplarz jakiś z przeszłością powodziową? Generalnie nie jest u nich tak źle jeżeli chodzi o rdzę. Bardzo ciekawy wybór w podanym przez ciebie budżecie. Szczególnie silnik 1.6 MPI powinien Ci się sprawdzić.
supermichal napisał(a):- Skoda to trudną jakąś dostać fajną, octavia II w porównaniu do innych modeli to przepaść jakościowa wykonania jak teraz patrzę i ta octavia II no to fajna ale do budżetu 15tyś zł wgl mnie a nie 25tyś.
Tu raczej z silnikami pod gaz będzie ciężko.

Zerknij jeszcze na Hondę Civic VIII (UFO) 1.8 tu masz prostą regulację zaworów i jak założysz dobry gaz to powinieneś być zadowolony.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Maj 2023, 10:24

Ja bym brał Volvo S40 :)
KacperT4
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi R8 V10 RWS
    Audi Sport GmbH poszerza serię modelową R8, wprowadzając nową wersję z napędem na tylną oś. Audi R8 V10 RWS pojawi się na rynku w limitowanej edycji 999 egzemplarzy w wersjach Coupé i Spyder. Samochód napędzany ...
    Siedmiomiejscowy Lexus RX
    Jak podaje japoński magazyn Mag-X, premiera wydłużonej wersji bestsellerowego crossovera Lexus RX z kabiną o trzech rzędach siedzeń ma nastąpić już na jesiennym Tokyo Motor Show, a do sprzedaży ruszy w styczniu 2018. Według ...