Sedan/liftback do 30-40 tyś, Benzyna

25 Sty 2019, 12:03

Witam, poszukuję auto do około 30-40 tyś, obecnie jeżdżę Skoda Octavia II, bardzo wygodne i tanie w utrzymaniu auto. Niestety diesel, z powodu pracy w Holandii, gdzie opłaty są bardzo duże,za takie auto. Planuje zmienić samochód na benzynowy, chodzi o czystą benzyne bez gazu, z ewentualną możliwością zamontowania instalacji.
Marka nie ma wielkiego znaczenia, chodzi raczej o bezawaryjność. Myślałem nad Skoda SuperB, ale wszystkie silniki benzynowe w rocznikach 2010+, to Fsi lub Tfsi, dlatego grupa WV raczej odpada.
Auto będzie służyło na trasach długich jak i krótkich, także spalanie ma znaczenie.
Co myślicie o Toyotach Avensis i Chevroletach Cruze?
Syzyf3007
Początkujący

25 Sty 2019, 18:35

Cruze to badziewie jakich mało, za darmo bym tego nie wziął, także odpuść sobie.
Może przemyśl czy to co będziesz musiał więcej zapłacić opłat w NL nie zostanie wyrównane przez spalanie diesla. Jadąc do Polski mam średnie spalanie w C5 2.0 HDi 6l/100km ... w Maździe 6 2.0 benzyna 147 koni było to 9l/100km, w Lagunie III 2.0 140 koni też 9l/100km.
Nie wiem jak w NL, ale dodatkowo w Danii ON jest tańszy od PB95 o 60 groszy na litrze.
tomekdk

25 Sty 2019, 18:39

W widzisz ja całkiem niedawno miałem Cruze i powiem że auto całkiem spoko jak na taką budzetówkę biorąc pod uwagę cenę za rocznik, zresztą kupił go jeden z forumowiczów i też ma o nim dobre zdanie więc nijak nie ma się Twoja opinia do rzeczywistości
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

25 Sty 2019, 18:49

Podchodząc do sprawy analitycznie równie dobrze Twoja opinia może mieć się nijak do rzeczywistości, chyba, że uważasz się za guru i jedynego znawcę aut a to co powiesz jest święte? :shock:

Przecież większość osób na tym forum doświadczonych motoryzacyjnie wie, żeby się nie skupiać na roczniku, także relacja ceny do rocznika jest niejako bezwartościowa jeśli otrzymujemy badziewny produkt.
Zatem lepiej zjechać z rocznikiem i kupić coś lepszego, niż słuchać tego badziewnego dźwięku kierunkowskazów w Cruzie, który może doprowadzić do nerwicy.
Cruze'a jechałem oglądać Civiciem 1.8 140 koni ... zrobiwszy jazdę testową Cruzem 1.8 140 koni miałem odczucia, że jadę autem co najwyżej 100 konnym.
Dlatego za darmo bym nie wziął tego badziewia, bo jazda Cruzem to po prostu tragedia i za te pieniądze można kupić coś bardziej wartościowego.
tomekdk

25 Sty 2019, 19:07

tomekdk napisał(a):Podchodząc do sprawy analitycznie równie dobrze Twoja opinia może mieć się nijak do rzeczywistości, chyba, że uważasz się za guru i jedynego znawcę aut a to co powiesz jest święte? :shock:
chyba się trochę za bardzo zciśnieniowałeś. Mówisz o jakiś pierdołach typu kierunkowskazy heh posłuchaj sobie kierunkowskazu nowego merca S klasy za sumy 6 cyfrowe. Tu mamy auto pięcio-ośmioletnie za ok 25 tysi z
o nienagannym wyglądzie, wystarczającym wyposażeniem, dobrą przestronnością i normalnymi kosztami eksploatacyjnymi. Dla mnie to nie jest śmietnik i nie należy mu się traktowanie z takiego buta.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

26 Sty 2019, 11:05

Diesel, odpada też ze względu na zakaz wjazdu do wielu miejscowości, a przynajmniej stref. Opata za diesla to kwartalnie 380 euro rocznie daje to ponad 1200 euro czyli około 5.5 tysiąca w podatkach, benzyna to kosat koszt, w zależności od masy ok. 160 euro ( kolega za Subaru forestera 2 litry tyle płaci).
Także ceny są z kosmosu, do tego awaryjność dochodzi i ceny części. Najlepsza była by hybryda ale to koszt już 45+, a tyle nie chce na razie wydać.
Macie jakieś inne typy aut jeszcze? Wiem że w tych Cruzach, są strasznie miękkie blachy.
Syzyf3007
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    [B] Getz 1,3 / Micra K12 1,2 / 206 1,4 / Fabia I 1,4
    Podstawowe kryteria zestawienia: - hatchback segmentu B - silnik benzynowy o mocy ok. 75KM - manualna skrzynia biegów - modele z ok. 2003 roku Wytypowane modele do zestawienia: - Hyundai Getz 1,3 - 82KM - Nissan Micra ...

26 Sty 2019, 11:34

Ocena auta zależy bardzo od tego czym wcześniej jeździł dany kierowca.
Przesiadka z Octavii II na Cruze'a będzie ok. Obydwa auta nie grzeszą wysoką jakością plastików ani wykończeniem. Jeśli ktoś jest przyzwyczajony do klasy średniej to co innego.
Także ja bym nie skreślał Cruze'a, ale za te pieniądze rozważyłbym Astrę J - technicznie prawie to samo, ale jednak trochę lepiej wykończone. Tylko, że w Astrze J nie ma silnika 1.8, jest 1.4T.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

26 Sty 2019, 11:45

Przed Octavia miałem Golfa 4 :D Chciałbym, też nawigację w środku a przynajmniej komputer pokładowy z ekranem, znudził mnie normalny wygląd deski rozdzielczej. Gdzie wszystko świeci na niebiesko albo zielono, mogło by być nowoczesnej. Dlatego na Cruza uwagę zwróciłem, wnętrze wygląda całkiem nowocześnie.
A Insygnia?
Syzyf3007
Początkujący

26 Sty 2019, 11:58

Syzyf3007 napisał(a):A Insygnia?

Nie ma takiego auta.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Sty 2019, 12:03

Insignia tez spoko, bardzo blisko astry czy Cruze chodź bedzie lepiej wyciszona aaa Cruze tez niebieskie podswietlenie zagarow :wink:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

26 Sty 2019, 12:11

Invi napisał(a):
Syzyf3007 napisał(a):A Insygnia?

Nie ma takiego auta.

Dziękuję za te uwagę, wniosła dużo do dyskusji. Literówki, się zdarzają.

Nie znam się na Oplowych, benzynowych silnikach. Do czynienia miałem tylko z dieslami. Wiem tylko, że jest jakieś 1.8 i 2.0 turbo, i podobniesz INSIGNIE, są bardzo awaryjnym autami, ale mega mi się podobają.
Syzyf3007
Początkujący

26 Sty 2019, 12:20

Syzyf3007 napisał(a):i podobniesz INSIGNIE, są bardzo awaryjnym autami, ale mega mi się podobają.

W pierwszych latach produkcji było trochę problemów elektrycznych. A tak ogólnie to auto wykończeniem wnętrza dvpy nie urywa jak na swoją klasę i kasę (w momencie kiedy było nowe). Do tego słabe właściwości jezdne, na prostej spoko, w zakrętach robi się nerwowo.
Invi
Forumowicz VIP

26 Sty 2019, 13:51

Hmm, to które auta polecasz? Jakieś Volvo może?
Syzyf3007
Początkujący

26 Sty 2019, 16:03

Jeśli chodzi o volvo w sedanie to masz 3 modele
- S40, będzie trochę mniejsze niż octavia. Technicznie to samo co focus 2 więc części względnie tanie. Nooo ale 40k imo szkoda dać, raczej opcja do 30k.
- S60, kupisz ostatnie roczniki ale model sam w sobie dość stary bo od 2000r. Technicznie bardzo spoko, miałem 2.5T i byłem bardzo zadowolony. Tak samo opcja do 30k.
- S80 II, fajne auto ale zastanów się czy potrzebujesz czegoś aż tak dużego No i koszty utrzymania też wyższe niż reszta.

Zerknij na lagunę 2.0T jako opcję pod lpg, auto ze świetnym stosunkiem cena/rocznik/jakość
Jeśli lpg nie jest koniecznością to fajnym wyborem będzie lexus is250
Invi
Forumowicz VIP