Auto do 50tys zł.

26 Sty 2019, 09:15

Mój znajomy chce kupić auto 50tys zł. Najlepiej w benzynie i LPG. Ma prawie 190cm wzrostu także widać, że małe autko w grę nie wchodzi. Wymagań co do wykończenia w środku nie ma wielkich. Głównie chodzi o komfortową podróż dla niego i pasażerów. Wymagania co do wyposażenia nie są duże. Praktycznie każdy samochód z tamtych lat ma automatyczna klimatyzację i elektrykę w drzwiach, a to go zadowala.

Myśli nad dwoma autami:
Cadillac CTS 3.6 z LPG w Manualu
Chrysler Aspen 5.7 HEMI
Ale jest otwarty na inne propozycje.

Rocznie robi ok. 15-18 tys km. Auto w 60% przypadkach jeździło by w trasie.
Butelka
Nowicjusz

26 Sty 2019, 12:05

Butelka napisał(a):Wymagań co do wykończenia w środku nie ma wielkich. Głównie chodzi o komfortową podróż dla niego i pasażerów.

Ale tutaj jedno z drugim się wiąże. Słabe wykonanie wnętrza wiąże się z trzaskami/szumami a to z kolei wpływa istotnie na komfort podróży.

Amerykańce, które wrzucasz technicznie będą spoko ale właśnie wykonanie wnętrza kuleje. Do tego suv/terenówka na trasie to nic ciekawego ze względu na taką sobie aerodynamikę i dużą podatność na boczne podmuchy.

Butelka napisał(a):Cadillac CTS 3.6 z LPG w Manualu
Chrysler Aspen 5.7 HEMI

Podstawa to sprawdzić w jakim stanie przyjechało to do PL -bo generalnie aut w całości przywozić się nie opłaca (nooo chyba, że ktoś się napalił na konkretny model i koszty nie grały roli)

Butelka napisał(a):Ale jest otwarty na inne propozycje.

Osobiście poszukałbym czegoś bardziej europejskiego.
Volvo S80, Mondeo 4
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Sty 2019, 12:20

Mondeo aktualnie posiada. (Jego teść przez 1,5roku miał Chryslera 300c, 3.5l pochodzącego z Austrii i chwalił go za bezawaryjność).
A jeśli chodzi o Volvo to z jakim silnikiem itd?
Z europejskich to swego czasu rozglądał się za BMW E60 po FL. Audi A6 C6 i Peugeot 508.

Ale no co do Amerykańskich... Skoro trzeba mocno przykładać uwagę do stanu technicznego w jakim przyjechał to raczej odpuści je sobie.
Butelka
Nowicjusz

26 Sty 2019, 18:38

Dobre silniki w s80 to 3.2 wolnossacy, 2.5t, 3.0t v6, 4.4 v8, każdy toleruje lpg.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

26 Sty 2019, 21:16

Wolnossący 3.2 i 4.4 V8 chyba najbardziej by interesowały, ale przede wszystkim jak ich awaryjnosc? Volvo ma ceny części dosyć wysokie także dobrze by było ich unikać dosyć często.
Butelka
Nowicjusz

26 Sty 2019, 21:25

Dwa najprostsze technicznie silniki, za bardzo nie ma się co psuć.
A co do cen części to zależy do czego porównujesz. W stosunku do fiata punto może i drogie ale w stosunku do innych aut tej samej klasy porównywalne.
Invi
Forumowicz VIP

26 Sty 2019, 21:45

Butelka napisał(a): Volvo ma ceny części dosyć wysokie także dobrze by było ich unikać dosyć często.

Na szczęście ich dostępność jest dość dobra, nowych jak i używanych. Nie ma też problemu z serwisem, Volvo ma sporą ilość autoryzowanych serwisów ale też jest mnóstwo dobrych i polecanych niezależnych warsztatów.
Jakość i żywotność części też jest dobra więc interwał ich wymiany jest dłuższy.
Bardziej bym się obawiał o dobrego elektryka/elektromechanika bo czasem nawet w ASO odwalają babole. Na szczęście w kraju jest też kilku dobrych fachowców specjalizujących się w Volvo
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

26 Sty 2019, 22:06

Mam nadzieję że dobrego mechanika znajdę na Pomorzu. Przejrzałem trochę ogłoszeń z nimi, wyposażenie jest fajne i mam nadzieję, że miejsca też ma wystarczająco, ale większość jest w automacie. Wiadomo jak się dba to działa, ale pytanie czy są one trwałe nawet gdy dba się o nie? Niestety po przykrym przejściu z automatem podchodzę z dystansem do nich.
Butelka
Nowicjusz

26 Sty 2019, 22:19

Na pomorzu jest też kilka polecanych serwisów, możesz namiary na nich znaleźć na volvoforum.pl
Skrzynie automatyczne są w S80 zdecydowaną większością, manuale częściej w dieslach były zamawiane. Co do trwałości skrzyń, zależy z którego rocznika, jak były serwisowane wcześniej itp., zdania są podzielone.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

26 Sty 2019, 22:28

No to Volvo wysoko się klasyfikuję, ale jakieś inne jeszcze auta? Widzę w dopisku u ciebie o pomocy też z Fordem. Oprócz Mondeo 4 jakiegoś byś mógł polecić? Osobiście posiadam Mondeo 3 w 1.8 oraz ST220, ale jakoś one koledze nie podpadły (a w sumie szkoda).
Butelka
Nowicjusz

26 Sty 2019, 22:42

W sumie to zerknij na lexa gs. Spory, dobrze wyposażony, silniki spoko, automaty zresztą też.
Na minus bagażnik
Invi
Forumowicz VIP

26 Sty 2019, 22:44

W Fordzie mogę pomóc w nówkach sztukach, nie siedzę mocno w używkach i nie chcę wprowadzać w błąd.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

26 Sty 2019, 22:47

Bagażnik to najmniejsze zmartwienie, ale chyba dużo GS to hybrydy. Przyglądałem się im, ale temat tutaj był głównie Volvo także nie poruszałem. Patrzyłem też za Lexusem LS z 2008r.

Co do Forda no szkoda... Ale informacja, że pomagasz głównie w nowych też się przyda na pewno jak ktoś będzie szukał ze znajomych to wspomnę żeby się tutaj zgłosili.
Butelka
Nowicjusz

26 Sty 2019, 23:17

Butelka napisał(a):Co do Forda no szkoda... Ale informacja, że pomagasz głównie w nowych też się przyda na pewno jak ktoś będzie szukał ze znajomych to wspomnę żeby się tutaj zgłosili.

W Volvo i Fordzie mam duże możliwości przy zakupie nowych samochodów, polecam się ;)
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz