Sedan / Liftback do 50 - 55 tys.

02 Lis 2013, 00:16

Dziadu, dzięki za uwagi. Starym aveo (T250), rocznik 2011 jeździ akurat znajomy, wnętrze mocno ascetyczne, silnik też 1.2 szału nie robi, no ale to jest 72 KM, ogólnie nie narzeka...

Nowa wersja T300 jest na zupełnie nowej płycie, silniki ecotek (również stara konstrukcja, co w porównaniu do awaryjnych TSI z VW jest chyba zaletą), wnętrze - rzecz gustu, mi akurat odpowiada. No i fajne wyposażenie.

MobileIS - no właśnie, plusem chevy jest to że w okolicy Trójmiasta jest z 3-4 dealerów, myślę że będzie można ponegocjować.
W Skodzie to podobno bez problemu schodzą ostro z ceny (chyba żeby widnieć na szczycie statystyk sprzedażowych) i można sporo ugrać.
Nie wiem jak to wygląda w pozostałych salonach.

Podzielę się wrażeniami jak pojadę na jakąś próbną.
Gabber84
Nowicjusz

Auto: Hyundai Getz Classic
Silnik: 1.1 66KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

02 Lis 2013, 10:06

Akurat ten 1.2 który mam ma podobno (zarówno w dowodzie rej. jak i książce serwisowej) 84 KM, ale tak czy inaczej padaka. Zgadzam się że nowy Avek jest o niebo ładniejszy od starego i rozsądnie wygląda ten 115-konny silnik 1.6, chociaż 1.4 też powinien dać radę. Masz chyba rację z tą ewolucją Chevroleta - generacja PRZED moją nawet nie kryła się z tym że to daewoo (można jeszcze spotkać Daewoo Koleos które jest praktycznie bliźniakiem najstarszej generacji Aveo). Mój ma z Daewoo już tylko wspólne niektóre podzespoły. Te nowe to już GM, pewnie raczej z Oplem dzielą części.
Dziadu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 09 2005
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Chevrolet Aveo
Silnik: 1.2

02 Lis 2013, 17:33

No nie dziwmy sie,silnik 1.2 energi i radości z jazdy chyba nie daje..
mobileIS
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 64
Prawo jazdy: 18 05 2013
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: VW GOLF 3
Silnik: 1.8 KAT 90 KM
Rok produkcji: 1994

02 Lis 2013, 23:40

Fiat Linea 1.3 JTD 95KM.

Lepsze wykonanie od Chevroleta, sprawdzona konstrukcja, tania eksploatacja, silnik daję rade i mało pali. No i jest dość ładny.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Peugeot 301 1.6 115KM, dobry silnik, prosta konstrukcja.

[link do Otomoto wygasł]

Mitsubishi Lancer

[link do Otomoto wygasł]

Opel Astra 1.4

[link do Otomoto wygasł]

I każdy z tych jest lepszy od Aveo, Rapida, ma normalne silniki a nie 3 cylindrowe eko dziadostwa.
IPman
Początkujący

Auto: Maserati 3200GT
Silnik: 3,2 368KM
Paliwo: Inne

03 Lis 2013, 10:24

Hm, argument o 3 cylindrach w rapidzie czy aveo nietrafiony, w obu silnikach są po 4...
Ale od meritum:

Fiat Linea odpada bo to diesel, na takie odległości które robię to nienajlepszy silnik.
Peugeot 301 - widziałem, oglądałem. Zniechęciło mnie wnętrze - wykonanie kiepskie i brzydkie (już skody mają ładniej). Co do jazdy nie wiem jak się spisuje. Argument na nie to też francuskie pochodzenie.
Lancer - stara już konstrukcja (produkcja od 2007 r.) a co za tym idzie wnętrze też już odbiega od standardów. Nie wiem jak z awaryjnością, obiło mi się o uszy że częsty gość w warsztatach? Ale warto się przyjrzeć.
Astra - level wyżej, ale cena też wyższa. Poza tym to jest 1,5 tonowy pojazd, 100 KM może mieć z nim problem.

W każdym razie - dzięki za sugestie, przyjrzę się, szczególnie lancerowi.
Gabber84
Nowicjusz

04 Lis 2013, 19:09

Lancer wygląda świetnie, ale lakier to porażka.
A Focus? Ford ma niezłe promocje i można kupić naprawdę nieźle wyposażonego. Komfort jazdy to bajka :) W crash testach osiagnął najlepszy wynik.
mrowa66
Nowicjusz

Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Ford Focus Titanium
Rok produkcji: 2013
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Urban Concept Spyder - samochód studyjny
    Samochód studyjny Audi Urban Concept Spyder, gwiazda Międzynarodowej Wystawy Motoryzacyjnej w 2011 r. we Frankfurcie, stanowi konkretną propozycję dla mobilności jutra. W swoich założeniach przeznaczony jest dla nowoczesnego ...

05 Lis 2013, 15:57

Fakt że Focus ma teraz dobre rabaty, ale mimo to za 55 tysi wyjedzie ubogim golasem z Durateciem 1.6 105 KM pod maską. Moim zdaniem kiepski biznes. Mając do dyspozycji taką kwotę w ciemno brałbym zaproponowaną wcześniej Lineę. Za śmieszne pieniądze dostajesz ładne auto z dieslem (dla niektórych wada ;)) i zostaje Ci jeszcze parę tysięcy na doposażenie go.
Dziadu
Nowicjusz

05 Lis 2013, 18:04

A ja bym popytała w salonach:) Jak mają coś na placu to na pewno zejdą z ceny :)
Fanka fiatów nie jestem, więc nie polecam :D
mrowa66
Nowicjusz

05 Lis 2013, 19:28

Rzucę okiem na tego Forda, cena za Special Edition to 60-62 tys. za 100-konny silnik. Gdyby zeszli z ceny jeszcze trochę to byłaby interesująca opcja. A jakieś opinie o Fordach (oprócz sztampowej - samochód na 'K' :-) )?

Co do Fiata Linea - jak już napisałem, nie interesują mnie diesle, więc odpada.
Gabber84
Nowicjusz

05 Lis 2013, 20:02

Chyba na "F" :)
Musisz pojechać do salonu, bo ceny na stronie nijak się maja do rzeczywistości a jak zobaczą, że jesteś zainteresowany to się dogadacie :D
Co do opinii o Focusach - nie kupuj diesla, te maja złe opinie. Auta z nowym silnikiem Ecoboost 1.0 150km to bardzo fajne autka, silnik 1.6 Duratec 125 KM - ja jestem zadowolona, przede wszystkim nie pali jak smok (nie całe 6l poza miastem) i prowadzi sie naprawdę fajnie.
Musisz wziąć pod uwagę, że obecnie nie ma idealnych aut. Ważne są tez koszty serwisowania i części. Ja też długo szukałam auta - do wyboru miałam Lancera, C4, myślałam o Toyocie Auris, ale Focus się super prowadzi, jest ładny, dostałam b. dobrą cenę. Fiat mnie zawiódł, dlatego odrzuciłam na wstępie, inne miały wady takie jak lakier, drogie części no i kradzieże. Focusa Ci nie ukradną :)
mrowa66
Nowicjusz

05 Lis 2013, 21:57

1.0 Ecoboost w najmocniejszej wersji ma 125 koni. 150 tylko w 1.6. Jechałem mocniejszym 1.0 i jedzie oraz brzmi naprawdę przyzwoicie, ale nawet z aktualnym rabatem i promocją kosztuje sporo wiecej niż chcesz przeznaczyć. Dobra rada powyżej - popytac o egzemplarze na stanie salonu. Tyle że jak ja odwiedzałem saon to wszystkie egzemplarze były w topowej wersji wyposażenia i nawet auto z przeiegiem 4k km do jazd próbnych po zniżkach i targach z tego wynikającycg sporo przekraczało 60 tysi. Może Ty będziesz mial wiecej szczęścia.

Myślę że z rozważanych nieodrzuconych przez Ciebie opcji najlepiej wygląda Cruze 1.8 z gazem. Nawet jeśli targami nie zjedziesz do 55 tysi to na pewno bardzo sie do tej kwoty zbliżysz kursując po różnych salonach. Mówisz dealerowi że kupisz tam gdzie dadzą lepszą oferte i niech Cie zaskoczy;-)
Ostatnio edytowany przez Dziadu, 05 Lis 2013, 22:24, edytowano w sumie 1 raz
Dziadu
Nowicjusz

05 Lis 2013, 22:17

Dziadu, masz racje - moja pomyłka:) 150 KM i silnik 1.6. Ja jeździłam 1.0 125 KM, bardzo fajnie się jechało. Moja mama twierdzi, że Focusem sie płynie .... ;)
mrowa66
Nowicjusz

07 Sty 2014, 23:06

Odświeżę w celu informacyjnym, wyczekałem do wyprzedaży roczników no i zdecydowałem się jednak na Skodę Rapid 1.2 TSI 85 KM Ambition + dodatki. Wyszło nieźle, bo poniżej 50k. Przez chwilę wchodził w grę Cruze Turbo, ale zdążyły się wyprzedać, Aveo (cały czas, różne wersje). Czatowałem też na promo jakiś lepszych modeli, Honda Civic, Mazda 3 (marzenie...), Toyka Corolla. Ale po podliczeniu budżetu postawiłem na Skodę. Mam nadzieję że posłuży długo. Także dziękuję za wszystkie pomocne wypowiedzi! Pzdr
Gabber84
Nowicjusz