Sedan / Liftback do 50 - 55 tys.

27 Paź 2013, 11:50

Witam. Poszukuję samochodu jak w temacie, budżetowy sedan albo liftback z dużym kufrem (min.400 l, pakowny - ma pomieścić dużo okołodzieciowych klamotów razem z wózkiem). Czyli ma to być samochód rodzinny, ale nie chcę kombi (ma też wyglądać). No i w związku z problemem ze zgromadzeniem kasy na raz - nowy (kredyt 3x33 albo 4x25). Wyposażenie - raczej "fajniejsze", sama klima nie wystarczy, radio z usb to minimum, lakier metalik. Moje typy:
CHEVY AVEO 1.4 LT+ - ok 50 tys.
KIA RIO L - ok 53 tys.
SKODA RAPID - ale tu już chyba tylko "golas".
inne propozycje?

Generalnie jestem za AVEO, głównie z uwagi na stylistykę, wyposażenie i pojemność bagażnika, martwi mnie tylko spalanie i utrata wartości (???)
Kia Rio - ogólnie bardziej polecana opcja ale mniejszy bagażnik.
Rapid - może da się wyrwać taniej wersję Ambition? Podobno w Skodzie można nieźle wytargować... Czy warto się w ogóle pakować w Rapida - są głosy że lecą na opinii i autko miejscami gorsze od Fabii + silniki TSI awaryjne.

Dodatkowo - jeżdżę głownie po mieście, ok 25 km dziennie + weekendowe wypady ok 50 km poza miasto, raz w miesiącu dłuższa trasa - 400 - 700 km, rocznie 20 tys. Dlatego też nie chcę najsłabszego silnika, musi być w stanie bezpiecznie wyprzedzić.

Bardzo byłbym wdzięczny za rady jakiekolwiek (poza zwyczajowymi - dołóż 10k - 20k i kup octavie / astrę - mój max budżet to 17k rocznie).
Gabber84
Nowicjusz

Auto: Hyundai Getz Classic
Silnik: 1.1 66KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

27 Paź 2013, 12:05

Ja bym się nie pakował w żaden z nich jeśli ma wejść wózek i wozić nim dziecko tym bardziej głównie po mieście.
Zdecydowanie najlepszy wybór to mały van
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
za 50tys. masz wersję z klimą manualną i 1.4/90 konnym silnikiem; a za 55ty. silnik 1.6/125KM klima automatyczna i bluetooth (rabat 5000zł teraz dają i jest kredyt 3x33)
http://www.hyundai.pl/Samochody/Osobowe/ix20/
dodatkowo przyjrzyj się Kii Vengii i Citroenowi C3 Picasso
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

27 Paź 2013, 13:28

Dzięki za podpowiedzi.

Jeśli chodzi o Hyundaia - obecnie jeżdżę Getzem, stylistyka i jakość wnętrza fatalna, nie wiem jak w nowym ix20 ale jestem trochę uprzedzony. Poza tym - 10 min w google i mnóstwo negatywnych opinii - awaryjność i spalanie.

Co do awaryjności - tak samo KIA Venga (zresztą jedno jest kopią drugiego).

C3 - mały bagażnik, francuz (jeśli u uprzedzeniach mówić - wcześniej CLIO II - 2 lata chyba w warsztacie spędziłem).
Gabber84
Nowicjusz

27 Paź 2013, 13:51

hehehe, a połowa opinii od użytkowników co auta nie mają :D
Ojciec ma od 2 lat i zero awarii. Spalanie to 6,5l/100km (ja miałem 6,1l i jechałem max 140km/h, a nie ekonomicznie więc po co komu diesel? :D ) - to dużo jak na benzyniaka 1,6 bez turbin i wtrysków bezpośrednich, które tylko będą się psuć? TSI nigdy takiego wyniku nie osiągnie szczególnie jak wyjedziesz na trasę.
Getz, a ix20 to inna epoka - Koreańczycy dokonali ogromnego postępu.
A teraz przeczytaj sobie test 100tys. km auto świata Kii Vengi 1,4
http://www.auto-swiat.pl/1-test-dlugody ... ga-14-cvvt
ocena 6, a jedyna usterka to ułamana ramka żarówki halogenu - koszt nowej żarówki? 10-15zł.
I gdzie te opinie o awaryjności i spalaniu? Stworzone przez użytkowników VW, którzy nie wiedzą, że istnieją proste trwałe auta ;)

Wadą mogą być trzeszczące plastiki, których nie słyszę u siebie i pewnie są ledwo słyszalne jak się pojawiają ale jak ktoś kupuje nowe auto to byle mały pisk już jest dla kogoś wadą.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

28 Paź 2013, 18:56

a Chevrolet Cruze?
mobileIS
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 64
Prawo jazdy: 18 05 2013
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: VW GOLF 3
Silnik: 1.8 KAT 90 KM
Rok produkcji: 1994

28 Paź 2013, 19:01

no ale skoro wyrwiesz Rapida nowego,to co sie martwisz tak bardzo?,uważam że jest mniejsze prawdopodobieństwo,że coś będzie nie grało niż jakbyś kupował TSI używke.
mobileIS
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Calibra GTC Concept
    Silnik 2.8, 325 KM. Bardzo podobna jest do Isignii, a ta jak wiadomo była i jest świetna. A wy co myślicie na temat nowej calibry? Jeszcze dodam, że ma kosztować około 200 tysięcy gdzieś to na angielskiej stronie przeczytałem. ...

28 Paź 2013, 19:09

dzida ta twoja VENGA to ideałem tak na prawde nie jest :) czytając test owszem,jest to prosta konstrukcja i w ogóle ale na trasie ten silnik 4 cylindrowy głośno pracuje i pali dużo więcej paliwa a pozatym testujący narzekali na słaby układ kierowniczy i w dodatku złą widoczność do tyłu,wiec owszem producenci VENGI poszli do przodu,ale ameryki nie odkryli tak na prawde.
mobileIS
Aktywny
Awatar użytkownika

28 Paź 2013, 20:32

Rapid - właśnie tu mam mieszane odczucia, tak jak napisałem, różne są opinie (że ostro przewartościowany przez Skodę w stosunku do jakości, awaryjny silnik itd.), poza tym, tak trochę przekraczam budżet (w przypadku niewyciągnięcia 55 tys. za taką wersję, jak bym chciał). Pytanie czy warto żyłować się żeby dopłacić do tego samochodu?

Cruze - lepsze wyposażenie dodatkowe od Rapida, tańszy, ale podobno strasznie mułowaty w jeździe i ogromny apetyt na paliwo...chociaż tu odpowiedzią jest fabryczny gaz za 1 zł...sam nie wiem.

Za Vengę aka ix20 podziękuję.

A opinie o aveo? Może ktoś miał styczność z nim? Co sądzicie o tym modelu? Można wyrwać całkiem fajną wersję wyposażenia za 50 tysi i to bez żadnych zniżek (więc pewnie można zjechać z ceny / dobrać trochę przydatnych gadżetów). Spalanie na średnim poziomie, duży kufer.
Gabber84
Nowicjusz

28 Paź 2013, 20:43

Aveo nie dość, że brzydkie jak każdy sedan segmentu B to nieustawny bagażnik (hatchback o wiele lepiej wygląda), bo otwór załadunkowy mały więc ciężko wsadzić wózek przez ten mały otwór. Przerabiałem to. Weź sobie Clio IV kombi jak już i to się lepiej sprawdzi i mówienie, że to francuz to argument stereotypiarza co wrzuca wszystkie auta do jednego worka nie patrząc na model. A jeszcze lepiej to i30 kombi lub Cee'd kombi

Venga może nie jest ideałem ale grunt, że się nie psuję, jest rozsądnie skalkulowana i jak widać - spalanie sam sprawdziłem więc nie dużo pali i mówię o 1,6 a nie 1,4 z testu. Układ kierowniczy jak każdy elektryczny, słabo wyczuwalny ale nikt nie kupuje vana do serpentyn, a zła widoczność do tyłu, jakoś na to nie zwróciłem uwagi, duże lusterka i czujniki załatwiają sprawę no i nigdy nie miałem problemu z cofaniem :mrgreen: W tej cenie nie kupisz lepszego auta tej klasy taka prawda.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

29 Paź 2013, 10:26

Mimo co to i tak bym stał za Cruzem właśnie w wersji z fabrycznym gazem.
Osobiście do mnie Venga nie przemawia,ale to tylko moje zdanie.
mobileIS
Aktywny
Awatar użytkownika

29 Paź 2013, 11:22

Niby racja, ale Cruze z sensownym silnikiem 1.8 wersja LS+ (absolutne minimum) z lakierem to już jest koszt rzędu 59 tys, trochę drogo.

Wiecie czy w salonie Chevroleta można coś utargować? W promieniu 150 km mam z 4-5 różnych dealerów, może da się jeździć od jednego do drugiego i zbijać cenę?

Może ktoś ma jeszcze jakieś propozycje ciekawe?

dzida - bez urazy, mnie też budżetowe hatche nie przekonują. A opinia o sedanach w Twoim wykonaniu też jest stereotypowa - wygląd zewnętrzny to rzecz gustu, dla mnie ogólny wygląd aveo albo rio jest o niebo lepszy niż vengi czy ix20, ustawność bagażnika - widziałem kufer cruza i poza średnim otworem załadunkowym to wydaje się ok. Poza tym na jazdy próbne pewnie i tak wybiorę się z wózkiem żeby przetestować funkcjonalność :)
Po mocnym sparzeniu się na clio pakowanie się w nowszy model było by idiotyzmem, marka niestety u mnie przegrała.
Gabber84
Nowicjusz

29 Paź 2013, 11:50

Dla niektórych mały sedan segmentu B to namiastka limuzyny tak na prawdę ale jak popatrzeć na niego z boku jak stoi na małych kółeczkach to tragedia ale ok to tylko gusta, a podałem te małe Vany, bo są o niebo praktyczniejsze od małych aut segmentu B a już na pewno od sedanów - tym się kierowałem.

Clio II i Clio IV to całkiem inne auta i tym bardziej, że już Clio III pokazało skok jakościowy więc kto tu myśli stereotypowo?;>
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

30 Paź 2013, 10:50

No nic, na razie umówię się na jazdę testową Rapidem, Aveo, może coś jeszcze (jakaś kianka), czas mam i tak bo kupno z uwagi na możliwe promocje po nowym roku.

W miarę możliwości będę dzielił się spostrzeżeniami.
Gabber84
Nowicjusz

01 Lis 2013, 17:05

Dokładnie,pamiętaj że w tym momencie Ty dyktujesz Salonowi warunki,bo to Ty u nich kupujesz i w ogóle,podziel się wrażeniami z jazdy i w ogóle.
mobileIS
Aktywny
Awatar użytkownika

01 Lis 2013, 22:21

Jestem nieszczęśliwym posiadaczem Aveo 2008 r. 1.2 benzyna. Wprawdzie bezawaryjnie (z wyjątkiem jednej duperelnej usterki) zrobił 55kkm, ale jakość jego wykonania (a w rodzinie od nowości) woła o pomstę do nieba. o niebo lepiej wykonane było już Polo z 2000 r. które miałem wcześniej. Silnik padaka, musi się wysoko kręcić żeby jechał a wtedy potrafi 8 litrów łyknąć. Przy oszczednej jeździe 5,5 ale przyjemnosci z jazdy żadnej. Może modele obecnej generacji robią lepiej, ale ja zraziłem się na dobre.
Dziadu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 09 2005
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Chevrolet Aveo
Silnik: 1.2