Sedan/limuzyna(?) do 25tys.

30 Cze 2017, 18:38

Witam serdecznie,

na początek napisze ze bedzie to mój pierwszy powazny/zupelnie wlasny samochod. Dotychczas po miescie wozilem sie golfem IV na zmiane z zafirą B. W tym czasie zdązylem odlozyc troche pieniazków i wreszcie nadszedl czas na wlasny pojazd.
Auto ma służyć głównie do dojazdów do pracy (dziennie łącznie około 50km). Budżetu wolałbym już nie zwiększać ale nie mówię nie :P

Aktualnie mam jakieś swoje upatrzone typy i oto one :):
-Citroen C5 III - największa miłość i marzenie.
-Renault Laguna III
-Renault Fluence - kilka poniżej 25tys. znalazłem ale to chyba miny (?)

-Mitsubishi Lancer - sedan i sportback wyglądają ok
-Ford Mondeo mk4 - w tej cenie chyba ciężko ?
-Volvo S40 - po roku 2007
-ewentualnie Mazda 3/6 w sedanie

ogólnie nie jestem jakimś fanem francuskich aut ;P (odnośnie 3 pierwszych typów)
chciałbym żeby wyposażenie było już takie "full wypas"

z tego co czytałem/szukałem (i co mnie w sumie martwi) to ze większość z tych samochodów trudno znaleźć w benzynie. A z moim dziennym przebiegiem chyba nie ma sensu porywać się na diesla ?
Wszystkimi oprócz R.Fluence i Mondeo miałem okazje jeździć i było bardzo przyjemnie :)

chciałem zapytać które samochody w tej kwocie będą najlepsze (tzn. stan, itp.)
czy zupełnie zapomnieć o autach z dieslem ?
no i czy te wybrane przeze mnie możecie polecić ?

jestem oczywiście otwarty na jakieś jeszcze inne propozycje :)

Także dziękuje za uwagę i z niecierpliwością czekam na odpowiedzi/porady :piwo:
pogonek
Obserwowany

Prawo jazdy: 30 12 2011
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: VW Golf IV
Silnik: 1.6 16V 105KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

30 Cze 2017, 19:51

Wszystko zależy od tego w jaki sposób pokonujesz te km ale i tak skupiłbym się jednak na pb
W związku z pb - odpada c5, za mały budżet, odpada mondeo, to samo, fluence odpada.
Mazdy spoko, volvo spoko, chociaż ten rocznik nie jest oczywisty, lancer ogólnie jest ok ale nie wiem ile kosztują takie rzeczy.
Laguny z benzyniakiem można poszukać ale tak jak z każdym francuskim autem w PL - 90% to diesle.

Do zestawienia dorzuciłbym megane mk3, fiat bravo, accord vii, vectra c (2.0T), 9-3
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

30 Cze 2017, 20:38

Dzieki za odpowiedz :ok:

no 80 % trasy to miasto.
obawiałem się takiej odpowiedzi odnośnie tych diesli ale ok, jakoś to przełknę :P

o megance chciałem tez w pierwszym poście wspomnieć ale jakoś zapomniałem. ten silnik 1.6 110KM będzie ok ? (mowa o coupe/hatchback-u)

volvo patrzyłem z silnikiem 2.4 benz ale tu problem bo koszty ubezpieczenia wzrastają w silnikach powyżej 2l (a jako młody kierowca nie mam zniżek :()

Vectra odpada bo po zafirze nie mogę już patrzeć na wnętrze opli :P

Cóż pozostaje mi wznowić poszukiwania :) zainteresuje się jeszcze tymi hondami bo wyglądają spoko (wcześniej musiały mi umknąć)

p.s. a jak z BMW e90 (ewentualnie e87) da sie w tej cenie cos porządnego znaleźć ?

dzieki i pozdrawiam
pogonek
Obserwowany

Prawo jazdy: 30 12 2011
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: VW Golf IV
Silnik: 1.6 16V 105KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

30 Cze 2017, 20:52

Mondeo za 25k kupi, podobnie Laguna, choć na wersje z turbo (bardzo fajne i trwałe silniki) raczej bym się nie nastawiał. Z c5 będzie problem, podobnie e90.
e87 jest takie sobie - ciasne, nie powala bezawaryjnością, a koszta serwisu potrafią zadziwić (in minus)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Układ napędowy BMW ActiveHybrid nowej generacji
    Specjalnie na potrzeby nowego modelu BMW ActiveHybrid 3 opracowano następujące komponenty hybrydowego układu napędowego: synchroniczny silnik elektryczny o mocy 40 kW/55 KM, układy elektroniczne dużej mocy oraz pakiet akumulatorów ...