Sedan/limuzyna do 45 tyś zł

24 Lis 2009, 18:26

Witam!
Mam zamiar kupić jakiegoś diesla sedana. Powiem szczerze że mam 2 typy. Jednym z nich jest Opel Vectra C (facelifting). drugi to Vw Passat b6. W tych cenach powinnem znaleźć jakiegoś Opla 2006r, Passata 2005r. Według Was co jest lepsze, mniej awaryjne, wygodniejsze, Opel czy Vw? Mile widziane opinie użytkowników wyżej wymienionych aut!
Pewnie zaraz powiecie, że był już taki temat, użyj opcji szukaj itd.
Szukałem i znalazłem wiele cennych informacji, np. takich, że jeśli vectra to z silnikiem 1.9 120ps itd. Chodzi mi głównie o to, co według Was wygrało pojedynek, starszy Passat czy nowsza Vectra?
Chyba, że macie jeszcze inne typy aut, w tym przedziale cenowym. A mam jeszcze jedno pytanie czy po Nowym Roku autka troszkę spadną z ceną? teoretycznie tak, bo autko rocznikowo już rok starsze, ale jak to jest w praktyce?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez kuba999, 25 Lis 2009, 16:40, edytowano w sumie 1 raz
kuba999
Nowicjusz

24 Lis 2009, 20:34

kuba999 napisał(a):Witam!
Mam zamiar kupić jakiegoś diesla sedana. Powiem szczerze że mam 2 typy. Jednym z nich jest Opel Vectra C (facelifting). drugi to Vw Passat b6. W tych cenach powinnem znaleźć jakiegoś Opla 2006r, Passata 2005r. Według Was co jest lepsze, mniej awaryjne, wygodniejsze, Opel czy Vw? Mile widziane opinie użytkowników wyżej wymienionych aut!
Pewnie zaraz powiecie, że był już taki temat, użyj opcji szukaj itd.
Szukałem i znalazłem wiele cennych informacji, np. takich, że jeśli vectra to z silnikiem 1.9 120ps itd. Chodzi mi głównie o to, co według Was wygrało pojedynek, starszy Passat czy nowsza Vectra?
Chyba, że macie jeszcze inne typy aut, w tym przedziale cenowym. A mam jeszcze jedno pytanie czy po Nowym Roku autka troszkę spadną z ceną? teoretycznie tak, bo autko rocznikowo już rok starsze, ale jak to jest w praktyce?
Pozdrawiam

Zdecydowanie wybrałbym VW Passata z silnikiem 2.0 TDI, może i jest troszkę awaryjny, ale pewnie mniej od Opla, poza tym ma dużo bardziej ciekawe wnętrze jak dla mnie.
arti123
Początkujący

Miejscowość: Lca

24 Lis 2009, 21:35

tylko nie wiem, czy w tej cenie znajdę fajnego passata, z wmiarę małym przebiegiem, tak do 100tyś
kuba999
Nowicjusz

24 Lis 2009, 21:38

kuba999 napisał(a):tylko nie wiem, czy w tej cenie znajdę fajnego passata, z wmiarę małym przebiegiem, tak do 100tyś

2005 rok zapewne dostaniesz, tylko ja bym się pokusił o sprawdzenie przebiegu w salonie VW.
arti123
Początkujący

Miejscowość: Lca

24 Lis 2009, 21:55

2005 rok zapewne dostaniesz, tylko ja bym się pokusił o sprawdzenie przebiegu w salonie VW

dzięki za radę, z zakupem poczekam do stycznia, lutego zobaczymy czy coś cena spadnie po Nowym Roku
kuba999
Nowicjusz

25 Lis 2009, 09:37

Ja bym Ci proponował auto klasy C, a nie D.
Z dwóch takich typów zdecydowanie wybieram Vectrę. Dlaczego Jest zdecydowanie mniej awaryjna. Passata gnębi zawieszenie i tragiczny silnik (szczególnie z początku produkcji!). Konstrukcja 2.0 TDI jest przyznaniem się koncernu VW do tego, że dość już klekoczących traktorów i niestety w nowszej technologii wypuścili bubla. Chyba największą porażkę w swojej historii.

Wybierasz Passata, więc płacisz za logo, nudną stylistykę, awaryjność. Passat, jak i cały VW leci na opinii, a daje bardzo mało.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Legendarna SKODA 966 Supersport
    Jedyny zachowany egzemplarz wyścigowej ŠKODY 966 Supersport odzyskał swój blask dzięki pieczołowitej pracy specjalistów marki. Jeden z najefektowniejszych okazów czechosłowackiej sceny wyścigowej ...
    Auto terenowe - początki - wyposażenie na bezdroża
    Jadąc w teren musimy pamiętać, że to nie zwykła przejażdżka z miasta A do miasta B drogą krajową nr X... W związku z tym - również wyposażenie naszego samochodu musimy dostosować do sytuacji w jakich możemy się znaleźć ...

25 Lis 2009, 11:14

Bez zastanowienia wybrałbym Passata b6,tańsze części niż do opla,duży komfort jazdy i nie ukrywam,że po prostu podoba mi się lepiej niż vectra. a nie myslałeś o octavii?? Też dobry typ.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

25 Lis 2009, 15:21

O oktavii słyszałem, że mało pali, w miarę dobry silnik, ale jakoś mi się nie podoba środek, deska rozdzielcza, zegary itd. Kupując samochód za kilkadziesiąt tysięcy patrzę nie tylko na awaryjność, spalanie itd ( oczywiście to jest bardzo ważne, przy wyborze) ale też musi mi się podobać dane auto. Ale pewnie każdemu podoba się coś innego, wszystko rzecz gustu...
kuba999
Nowicjusz

25 Lis 2009, 19:05

Jak passata to tylko 1.9tdi. 2.0 tdi to chyba największy syf jaki VW wypuścił. O przebiegu do 100 tys. możesz co najwyżej pomarzyć chyba że lubisz mieć świadomość, że twoje auto ma przejechane 3 razy więcej niż wskazuje licznik.
Volvo
Początkujący

Miejscowość: Piekło

25 Lis 2009, 19:05

Oczywiście że Vectra :wink:.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

25 Lis 2009, 20:03

O przebiegu do 100 tys. możesz co najwyżej pomarzyć chyba że lubisz mieć świadomość, że twoje auto ma przejechane 3 razy więcej niż wskazuje licznik.

Myślę, że taką vectre z 2006r. z przebiegiem 100-150tyś. powinienem znaleźć, może z pasattem z 2005r będzie problem....
kuba999
Nowicjusz

26 Lis 2009, 07:42

Passat B6 do 45tys zl? Hmm powiedz mi Ty chcesz kupic bezwypadkowe auto dla siebie i rodziny czy tani przystanek? Bo jak to drugie to lepiej jezdzij dalej MPK - bedzie bezpieczniej :)
Za dobrego Passata z 2.0TDI trzeba dac min. ok 50tys zl. Zapraszam do sprawdzenia cen za zachodnia granica. Dwa silniki 2.0TDI (jeszcze te z poczatku produkcji) to istna tragedia.
Czesci do VW tansze? Teraz ceny sa znormalizowane, a przy silniku 2.0TDI eksploatacja bedzie zdecydowanie drozsza, niz porownujac np. do Vectry z silnikiem Fiata 1.9 120/150KM.

Polecam zainteresowac sie czym z silnikiem z koncernu PSA np. Peugeot 407, Volvo S40 lub moze Mazda 6, Saab 9-3. Bardzo dobre i malo awaryjne samochody z silnikami diesla.[/list]
Markowa odzież, pewne samochody
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

26 Lis 2009, 15:02

Passat B6 do 45tys zl? Hmm powiedz mi Ty chcesz kupic bezwypadkowe auto dla siebie i rodziny czy tani przystanek? Bo jak to drugie to lepiej jezdzij dalej MPK - bedzie bezpieczniej

Ale chyba Vectre za 45tyś po Nowym Roku jakąś fajną znajde...[/quote]
kuba999
Nowicjusz

26 Lis 2009, 16:05

kuba999 napisał(a):
Passat B6 do 45tys zl? Hmm powiedz mi Ty chcesz kupic bezwypadkowe auto dla siebie i rodziny czy tani przystanek? Bo jak to drugie to lepiej jezdzij dalej MPK - bedzie bezpieczniej

Ale chyba Vectre za 45tyś po Nowym Roku jakąś fajną znajde...
[/quote]

Kolo 40tys przed FL tak, po FL po nowym roku odrazu bym nie liczyl. Raczej blizej wakacji to powinno sie cos znalezc. No chyba, ze z gorszym silnikiem, bo ja mowie tylko o wersji 1.9 150KM :)
Markowa odzież, pewne samochody
tradelux
Aktywny
Awatar użytkownika

26 Lis 2009, 16:45

Kolo 40tys przed FL tak, po FL po nowym roku odrazu bym nie liczyl. Raczej blizej wakacji to powinno sie cos znalezc. No chyba, ze z gorszym silnikiem, bo ja mowie tylko o wersji 1.9 150KM

I według Ciebie te 150 konne są lepsze? Niby opla, a te 120 km fiata, ale słyszałem, ze te 150 konne są bardziej awaryjne. Chyba, że bierzesz pod uwagę dynamike...
kuba999
Nowicjusz