Sedan lub kombi za ok 30 - 35 tysięcy

28 Maj 2020, 21:24

Witam,
Obecnie poruszam się po drogach Astrą H hatchback 2004r 1.8b 125km. Bardzo wdzięczne autko, ale powiększa mi się niedługo rodzina, a tu ledwo do bagażnika wchodzi 1 duża walizka, a co dopiero ze dwie walizki i wózek.
Szukam auta za ok 30-35tysięcy (żeby ewentualnie dołożyć po zakupie i zamknąć się w 40tys MAX).
Segment raczej D, chociaż C też nie pogardzę.
Zależy mi na benzynie, bo raczej jazda po mieście, trasa raz na miesiąc. Rocznie robię ok 15tys km.
Czego wymagam od auta : klimatyzacja automatyczna, tempomat, fajnie jakby była automatyczna skrzynia biegów, bezawaryjność i w miarę niskie koszty napraw, bagażnik +- 480l. Nie mam uprzedzeń do większości marek, ale VAG odpada. Fajnie, jakby przy 140km/h dało się jakoś w miarę porozmawiać (w obecnej Astrze tragedia, ale też brakuje 6 biegu i silnik się wysoko kręci).
Jeśli chodzi o moc, to tak +- 10 sek do setki, aby nie był wolniejszy od mojej Astry.

Znalazłem kilka modeli :
Peugeot 508 sedan lub SW - tutaj niestety chyba nie ma żadnych silników benzynowych godnych polecenia.
Honda Accord - dobre benzyniaki ale auto mocno trzyma cenę, więc w moim budżecie rocznik 2008-2010 max? (wolałbym jednak coś świeższego)
Opel Insignia sedan lub kombii 1.8 140km / 1.6t 180km - Który silnik lepszy? dosyć świeże auto 2010+, raczej mój faworyt
Volvo S80 - jak tutaj z silnikami benzynowymi i kosztami eksploatacji ?

Co z tych 4 waszym zdaniem będzie najlepszym wyborem? Są jeszcze jakieś inne auta godne uwagi w tym segmencie, które mi podpasują?
soszmen
Nowicjusz

29 Maj 2020, 08:57

soszmen napisał(a):Peugeot 508 sedan lub SW - tutaj niestety chyba nie ma żadnych silników benzynowych godnych polecenia.

Benzyniak wymaga sporo uwagi

soszmen napisał(a):Honda Accord - dobre benzyniaki ale auto mocno trzyma cenę, więc w moim budżecie rocznik 2008-2010 max? (wolałbym jednak coś świeższego)

Mając 35k i szukając segmentu d i tak nie kupisz nic młodszego niż ~2012 więc co za różnica czy będzie miało 8 czy 10 lat? Liczy się stan. Accord technicznie jest ok, trzeba sprawdzać szczególnie spód w temacie korozji. Części minimalnie droższe niż konkurencja ale raczej nie powinien się psuć na potęgę

soszmen napisał(a):Opel Insignia sedan lub kombii 1.8 140km / 1.6t 180km - Który silnik lepszy? dosyć świeże auto 2010+, raczej mój faworyt

Insignia słabo się prowadzi a jakość wykonania wnętrza również szału nie robi jak na segment d. Samochód waży ponad 1500 i ma 4,83-4,9 długości, naprawdę chcesz czymś takim jeździć po mieście? Silnik 1.8 jest za słaby, 1.6T to chyba najlepszy kompromis w tym modelu.

soszmen napisał(a):Volvo S80 - jak tutaj z silnikami benzynowymi i kosztami eksploatacji ?

Koszty eksploatacji? Zależy do czego porównujesz. Auto najwyższej klasy z tego co podajesz więc i koszty będą większe. Poza tym kolejne wielkie auto do jeżdżenia po mieście.

Chcesz tanio? Kup segment c. Astrę, Focusa, Civic'a, Aurisa, S40/V50
Chcesz w miarę tanio segment d? Kup mondeo mk4 2.0
Z trochę droższych w segmencie d laguna i c5
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

29 Maj 2020, 10:50

Autorze chcesz segment D albo nawet kompaktowy a pytasz o klasę E?
S80..no cóż to nie Opel Omega, czasem bywa droższy przy niektórych podzespołach niż E-klasa, ale po co taka landara to miasta?

No i przeczysz sobie nie masz uprzedzeń do marek ale VAG odpada, no faktycznie brak uprzedzeń :)

Poszukaj lepiej kompakt bo z takich aut jak S80 nic dobrego nie wyniknie i wykorzystanie auta będzie żadne.
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Fiat Bravo sport
Silnik: Tjet 150
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

29 Maj 2020, 11:09

Dzięki za odpowiedzi.
@invi
Civic wizualnie mi nie pasuje. Z tych co podałeś najlepiej Focus/Astra J. Które silniki benzynowe w tych dwóch są godne uwagi ?
Automat wchodzi w grę, czy tylko manual?
soszmen
Nowicjusz

29 Maj 2020, 11:24

W Astrze możesz szukać 1,4T,
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Fiat Bravo sport
Silnik: Tjet 150
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

29 Maj 2020, 11:27

A Focus?
1.6 ecoboost 150km ?
soszmen
Nowicjusz

29 Maj 2020, 13:57

Astra 1.4T i 1.6T (tego nie było w sedanie chyba).
Przy focusie najbezpieczniejszą opcją pod względem kosztów byłoby 1.6/125. Ewentualnie ten ecoboost ale musisz się liczyć z tym, że mogą pojawić się większe koszty, to już nie jest "prosty" silnik.

W sumie zapomniałem o megane. Masz tam 1.4tce, który całkiem przyzwoicie jedzie i ma pośredni wtrysk więc nawet i gazik sobie wrzucisz jak będzie potrzebny
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km