Sedan lub SUV do 85 tysięcy

19 Kwi 2019, 17:47

Cześć, potrzebuje nowego auta, najlepiej sedan lub SUV. Preferuje silnik benzynowy, ale dobry diesel też wchodzi w grę, przebieg roczny około 15-20tysiecy, codziennie dojazd do pracy 30km w jedną stronę w cyklu mieszanym i dłuższą trasa raz dwa razy w msc po kilkaset km. Budżet do 85 tysięcy. Samochodem będę jeździł sam lub z narzeczoną, czasem z dwoma psami średniej rasy. Auto chce kupić na 5-6 lat może dłużej, jeśli będzie się dobrze sprawować to może i dłużej. Za kilka lat pewnie pojawi się dziecko, więc nie wiem czy sedan będzie do tym rozwiązaniem, dla trzy osobowej rodziny plus dwa psy. Zastanawiałem się nad Mazda 6, peugeotem 508, mondeo mk5 bądź Kia Optima. Moim faworytem jest Mazda, ale nie wiem jak wypada na tle innych aut, chodzi mi głównie o bezawaryjność, spalanie, nieźle wyciszenie, komfort i dobre zabezpieczenie antykorozyjne. Jeśli macie jakieś inne typy to chętnie je rozważę, a na ten moment prosiłbym o wskazanie które z tych aut będzie najlepszym rozwiązaniem dla mnie.
Szczypiorek92
Nowicjusz

19 Kwi 2019, 19:25

Najbardziej uniwersalne będzie Mondeo, ale liftback - wygląda jak sedan, ale ma wielki bagażnik z wielkim otworem załadunkowym. Mazda byłaby ok, ale dla Twoich zastosowań widziałbym raczej wersję kombi (sedan ma bardzo nieregularny kształt bagażnika, no i jak to sedan - stosunkowo wąski otwór załadunkowy). W Peugeocie będzie może odrobinę lepiej, ale to nadal dość niepraktyczny sedan - niepraktyczny rzecz jasna do Twoich zastosowań, czy to obecnych, czy przyszłościowych ofc
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

24 Kwi 2019, 20:07

A jak wypada giulia z Mazda 6 gj po lifcie? Mam okazję nabyć alfę za 90 tysięcy z silnikiem diesla 2.2 150 km, czy może się ktoś wypowiedzieć o tym aucie i o motorze?
Szczypiorek92
Nowicjusz