Nowe auto z salonu, co kupić i gdzie?

23 Kwi 2019, 19:41

Dzień dobry,
Mam zamiast kupić nowe autko (do 50tyś. na leasing, hatchback, minimum 90KM, najlepiej od 2017-18 roku), więc wypatrzyłam Fiata Tipo, Mazda 2, Kia Rio oraz Ford Fiesta (on ma 1.1 silnik, więc nie jest faworytem).
Ważne jest dla mnie, aby samochód był w benzynie i miał kamerę (lub czujnik) cofania. Więc mam kilka pytań :?: :
- Który z nich jest najbardziej ekonomiczny?
- Czy faktycznie Ford z silnikiem 1.1 Eco Boost nie będzie dynamiczny?
- Ile konkretne marki mogą dać upustu?
- W jakich miastach w Polsce mogę najlepiej upolować je cenowo (będę wysyłać zapytania ofertowe do dealerów, zależy mi aby kupić jak najtaniej).

Dziękuje z góry za odpowiedzi! :ok: Jestem dość zielona w tym temacie :(
Paulka
Obserwowany

23 Kwi 2019, 19:55

Paulka napisał(a):Który z nich jest najbardziej ekonomiczny?
tutaj możesz znaleźć takie info
Paulka napisał(a):Czy faktycznie Ford z silnikiem 1.1 Eco Boost nie będzie dynamiczny?
zależy czym jeździłaś do tej pory. Jeśli przesiadasz się z Lambo, to niekoniecznie, ale ze zwykłego auta bez turbo o małej mocy - będzie ok. No i dla ścisłości - to 1.0 :ok:
Paulka napisał(a):Ile konkretne marki mogą dać upustu?
wszystko zależy od...polityki salonu. Marka X w oddziale w Katowicach może dać lepsze warunki niż taki sam ale w Rzeszowie, Olsztynie czy Poznaniu. Najlepiej wysyłać konfiguracje do poszczególnych salonów, a handlowcy się do Ciebie odezwą z ofertami.
Paulka napisał(a): W jakich miastach w Polsce mogę najlepiej upolować je cenowo (będę wysyłać zapytania ofertowe do dealerów, zależy mi aby kupić jak najtaniej).
patrz wyżej.

Ogólnie rzecz biorąc, to kupujesz nowe auto, a więc kieruj się własnym gustem. O ich ew awariach nie możemy za wiele powiedzieć, bo jeszcze nie ma takich danych, jak np w przypadku aut 10 letnich. No i masz dupochron w postaci gwarancji, akcji serwisowych etc, więc tutaj nie ma się czego obawiać. Bierz to, czym najlepiej Ci się jeździ, który ma najlepszą stylówę. Wybieraj typowo subiektywnie.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

23 Kwi 2019, 20:11

Paulka napisał(a):- Ile konkretne marki mogą dać upustu?

Na mazdę, na 99% nie dostaniesz ani złotówki. Najwyżej dodatkowe dywaniki
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

24 Kwi 2019, 14:39

Moje typy do 50 tysięcy:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tatra – nietypowa czeska ciężarówka
    Tatra – czeski producent samochodów ciężarowych słynie z niekonwencjonalnych rozwiązań technicznych, a jego pojazdy są synonimem mobilności w najtrudniejszych warunkach terenowych. Korzystając z zaproszenia, ...