REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
rany boskie...dandan86 napisał(a):Można normalnie na myjnie automatyczną
wytrzyma, ale nie "bez wkładu" sił własnych i odrobiny chęciKao napisał(a):mike ceramika i nawet 3 lat nie wytrzyma, pierwsza zima, sól + chemia z myjni i po ceramice
no w takim przypadku to sie zgadzam, mycie i zabezpieczanie woskiem wydłuży żywotność wosku ale nie ma tak jak niektórym sie wydaje że nakładamy ceramikę czy nawet wosk i rok dwa trzy nic juz nie trzeba robić przy lakierze.mike napisał(a):wytrzyma, ale nie "bez wkładu" sił własnych i odrobiny chęci
bardzo fajne autodandan86 napisał(a):Wziąłem Mercedesa, CLS 500
pracowałem przy detailingu, cała stajnia mojego szefa była w ceramice (no prawie, oprócz firmowego dostawczaka, na którym był "tylko" twardy wosk 3 razy do roku). Nie zdawałem sobie sprawy, jak dobrze może wyglądać lakier na 7 i 10 letnim aucie (odpowiednio 5008 I gen kupiony z salonu i Merc A klasa W169) - Peugeot wyglądał jak z salonu (mimo krakowskiego powietrza i białego lakieru), A klasie niewiele brakowało, ale to głównie przez kierowcę (starsza pani). Oczywiście flota obejmowała też nowsze auta, ale pozwolę sobie pominąć, właśnie z racji wieku.Kao napisał(a):no w takim przypadku to sie zgadzam, mycie i zabezpieczanie woskiem wydłuży żywotność wosku ale nie ma tak jak niektórym sie wydaje że nakładamy ceramikę czy nawet wosk i rok dwa trzy nic juz nie trzeba robić przy lakierze.
dandan86 napisał(a):A co z ceramiką na lakier, czy nałożenie ceramiki serio daje jakieś zabezpieczenie?
Kao napisał(a):Po co ten troling z Twojej strony? dla jednego warto dla innego nie, to sprawa indywidualna
Jak ktoś dba o auto i ma kasę na taki detaling to czemu nie? Prawda jest taka że większość nowych samochodów jest w leasingu i właściciele mało o nie dbają. Oczywiście zdarzają się wyjątki ale jest ich mało.Gradory napisał(a):Ceramika na kilkunastoletni samochód?