Sedan premium benz. do 40 tyś zł

18 Kwi 2019, 00:06

Kao napisał(a):Ceramika nie ma za zadanie wyciągnąć kolor ( chodz też to robi) a głownie chodzi o ochronę lakieru i uzyskanie powłoki hydrofobowej aby odpuchała wszelkie brudy i zanieczyszczenia

Wiem, po co jest ceramika i nie widzę za bardzo odpychania brudu. Owszem wodę nieco odpycha, ale na dachu po jeździe w deszczu woda stoi całą noc (samochód w garażu). Obserwuję ceramikę na dwóch autach (astra i passat) i te wozy brudzą się jak każde inne. Powiedziałbym, że brudzą się specyficznie. Jakoś tak inaczej się na nich brud układa. I ten brud się wcale łatwiej nie zmywa. Myłem sam tylko raz samą wodą na myjni bezdotykowej, bo przestrzegali przed chemią.

Ceramika daje jeden, stały efekt wizualny, którego nie zmienisz. Woskami, nakładanymi przez osobę obeznaną, uzyska się różne efekty w zależności od kaprysu. Dla większości nieistotne, dla maniaków detailingu bardzo ważne.

Czy warto robić ceramikę? Moim zdaniem raczej nie.
aGradory

18 Kwi 2019, 13:46

@Gradory

Lakier jest w raczej dobrym stanie, rys nie ma, mikro ryski trochę, polerka wystarczy.

Odświeżenie lakieru + ceramika to koszt rzędu 2900-3900 w jednym z droższych zakładów.
Mój argument - choć teraz o tym nie myślę, sprzedając auto za parę lat, wezmę za nie więcej, jeśli będzie w dobrym stanie zarówno mechanicznym jak wizualnym.

Nie bez powodu ludzie przeglądając ogłoszenia, wybierają najpierw te, gdzie auto wygląda lepiej..
dandan86
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 01 01 2005
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Mercedes CLS C219
Silnik: 5.0 V8 306 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

18 Kwi 2019, 14:46

dandan86 napisał(a):Lakier jest w raczej dobrym stanie

Samochód prosto z fabryki czasem wymaga poprawek przed nałożeniem ceramiki (według tych, którzy mi nakładali powłokę, żeby nie było, że to moje zdanie). A 14-letni?

dandan86 napisał(a):Mój argument - choć teraz o tym nie myślę, sprzedając auto za parę lat, wezmę za nie więcej, jeśli będzie w dobrym stanie zarówno mechanicznym jak wizualnym.

Nie zwróci Ci się koszt ceramiki.
aGradory

18 Kwi 2019, 19:26

@Gradory
Nie musi zwrócić, ale auto będzie lepiej wyglądać, i straci mniej na wartości. Nie oszukuj sam siebie, im lepszy stan auta, tym mniejszy spadek wartości. Odsyłam do stron z ogłoszeniami, oceń sam :P

Poza tym, tak jak mówiłem, lakier jest w dobrym stanie, więc dużo robić nie trzeba, a na stronie niejednej firmy od detaililingu są zdjęcia przed i po, jeśli Ty nie widzisz różnicy... no cóż.. ja widzę... ludzie, którzy z ich usług korzystają też widzą różnicę..

Pozdro :P
dandan86
Nowicjusz
Awatar użytkownika

18 Kwi 2019, 21:55

dandan86 napisał(a):są zdjęcia przed i po

Zobacz w rzeczywistości, a nie na zdjęciach.

Ceramika nie jest dla wyglądu, ale dla ochrony. Dobrymi woskami uzyska się dużo lepszy efekt wizualny i to o wiele taniej.
aGradory

18 Kwi 2019, 22:18

Nie widzę problemu..
Nie nakładaj ceramiki na swoje auto, nakładaj wosk..

Ja jednak pozostanę przy ceramice, ale dziękuję za uwagi :D
dandan86
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie holować samochód osobowy?
    Niezależnie od tego ile jeździmy samochodem dużo czy też mało nie możemy założyć, że nie przytrafi nam się awaria, która unieruchomi nasz pojazd. Dlatego warto wiedzieć co zrobić, gdy do takiej sytuacji dojdzie? Po ...

19 Kwi 2019, 13:23

Gradory napisał(a):I dlatego próbuję wyjaśnić, że nie warto nakładać ceramiki za 3000 - 4000 zł na wóz za 40 000 zł. Na nowe samochody za 40 000 zł zwykle ludzie nie nakładają ceramiki.
oj zdziwiłbyś się :mrgreen:

Gradory z Twoich wypocin wynika kilka ciekawych kwestii, na czele z tą, że ktoś Ci perfecto spaprał proces nakładania ceramiki. No i brak świadomości różnic w zasadzie działania wosku vs powłok kwarcowych/ceramicznych/teflonowych ofc.
Jeśli ktoś jest bardzo obrażony na w.w chemię, to zawsze może sobie okleić auto (ew np tylko front, bo owady) folią bezbarwną. Swoją drogą ciekawe jak to jest właśnie z folią i "zmywalnością" owadów, bo ceramika jest pod tym względem bajeczna. Kao masz z tym jakiś experience?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

19 Kwi 2019, 14:04

mike napisał(a):Kao masz z tym jakiś experience?
chcialbym ale w tym kraju nie jest to doceniane i w mojej firmie za duży przemiał, w PL coś tam z tym działałem, teraz jedynie na swoich autach, motocylku.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Kwi 2019, 00:47

mike napisał(a):ktoś Ci perfecto spaprał proces nakładania ceramiki.

Raczej nie. Robiła to firma, która już trochę na rynku istnieje.

mike napisał(a):zawsze może sobie okleić auto

Kilka razy droższe niż ceramika. Opłacalne tylko do fur za setki tysięcy zł.
aGradory