Sedan reprezentatywny do 40k.

04 Lut 2015, 08:43

Witam wszystkich.

Szukam samochodu, który będzie pełnił przede wszystkim rolę reprezentacyjną.
Poniżej podaję kilka szczegółów. Posiadam swoją listę top 3, z którą niebawem się podzielę, najpierw jednak chciałbym poznać Wasze typy i nie sugerować odpowiedzi, nie szufladkować Waszych odpowiedzi do danego segmentu aut.

Wytyczne:
1. Sedan. Auto powinno wyglądać reprezentatywnie. Będą wyjazdy do klientów, i inne. Szukam limuzyny. Combi sobie odpuśćmy.
2. Nie ma wytycznych co do paliwa. "Bezpieczniejsza" jest benzyna, ale jak wiadomo, nigdy nic nie wiadomo.
3. Auto w 80% na miasto + kilka wyjazdów w trasę miesięcznie.
4. Dobrze aby auto w eksploatacji nie było drogie w stosunku do jego wartości rynkowej (np. koszty eksploatacji audi A8 uważam za spore, Chciałbym spróbować tego uniknąć. W audi a6 c6 słyszałem, że przy 300k czasami trzeba wymienić rozrząd i tu koszt 8-10k. To 25% wartości auta..) Możliwie chciałbym przewidzieć takie "niespodziewajek" i świadomie z nich zrezygnować.
Dla jasności - doskonale zdaje sobie sprawę, że potrzebne będzie tu też szczeście:). Mówię jedynie o sytuacjach i modelach, w których są rzeczy, które można przewidzieć, bo się po prostu powtarzają.
5. Zakup samego samochodu chciałbym zamknąć w kwocie 40.000 pln.

Zapraszam do dyskusji.
B.
bartolo
Nowicjusz

Auto: Nie mam;)

04 Lut 2015, 08:46

[link do oferty na Olx wygasł] może coś takiego ?
adrianbokser
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk
Auto: E32
Silnik: m60b30
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

04 Lut 2015, 10:59

adrianbokser napisał(a):http://olx.pl/oferta/samochod-osobowy-l ... 44632de413 może coś takiego ?

Jakoś ten Lexus nie wygląda reprezentatywnie, mimo że to Lexus. Za starawy.
Lepiej kupić coś świeższego, bo jak wiadomo zdecydowana większość ludzi prędzej oceni kierowcę po nowszym aucie (oczywiście nie mówimy o jakiejś Skodzie Fabii itd.) niż po starym klasy premium. Z całym szacunkiem ale taki Lexus wygląda jak...

Może BMW e90? Za 40k spokojnie trafisz na zadbany egzemplarz i jak dla mnie prezentuje się lepiej od tego Lexusa..
Prezencja na wysokim poziomie, marka premium i świeży model.
j0zek

04 Lut 2015, 11:51

j0zek napisał(a):Jakoś ten Lexus nie wygląda reprezentatywnie, mimo że to Lexus. Za starawy.
Lepiej kupić coś świeższego, bo jak wiadomo zdecydowana większość ludzi prędzej oceni kierowcę po nowszym aucie (oczywiście nie mówimy o jakiejś Skodzie Fabii itd.) niż po starym klasy premium. Z całym szacunkiem ale taki Lexus wygląda jak...

Może BMW e90? Za 40k spokojnie trafisz na zadbany egzemplarz i jak dla mnie prezentuje się lepiej od tego Lexusa..
Prezencja na wysokim poziomie, marka premium i świeży model.

Nie chciałem być jako pierwszy z odpowiedzią. Ponadto wiem, że to kwestia gustu i interpretacji.
Nie mniej jednak zdecydowanie się z Tobą zgadzam. Dla mnie też nie jest zbytnio reprezentatywny. Mówię o designie, o sylwetce tego pojazdu.

E90, szczególnie po lifcie - całkiem trafny typ. Na liście było bmw ale inne. Przyjrzę sie e90 z pewnością.
Dziękuję i czekam na więcej.. ;)
bartolo
Nowicjusz

04 Lut 2015, 11:54

BMW e60 w benzynie powinno sie dostac w dobrym stanie za taka kwote, z Audi jedynie A6c6 w benzynie 2.4, silnik ok ale duzo pali, a z rozrzadem chyba tak samo jak w modelach z innymi jednostkami, oba reprezentatywne, i oba beda mialy okolo 10 lat, beda tez drogie w eksploatacji ale to oczywiste, jak nie zalezy Ci az tak bardzo na premium, moze passat b6 w dieslu 1.9, wydaje mi sie ze to jedyny malo awaryjny motor w calej gamie, w benzynie same padaki, za 40 tys bedziesz mial stosunkowo mlody rocznik, a w sedanie, czarny i wersja chrom wyglada naprawde ladnie, jest jeszcze insignia, moze troszke bedziesz musial dolozyc do budzetu ale nieznacznie, benzyna 1.8 (slabo jedzie ale bezawaryjna) albo 2.0t (dobrze jedzie i duzo pali), diesle ciezko mi powiedziec ale jakos chyba tragedi nie ma
granitex
Nowicjusz

Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1.8 125KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

04 Lut 2015, 12:05

granitex napisał(a):BMW e60 w benzynie powinno sie dostac w dobrym stanie za taka kwote, z Audi jedynie A6c6 w benzynie 2.4, silnik ok ale duzo pali, a z rozrzadem chyba tak samo jak w modelach z innymi jednostkami, oba reprezentatywne, i oba beda mialy okolo 10 lat, beda tez drogie w eksploatacji ale to oczywiste, jak nie zalezy Ci az tak bardzo na premium, moze passat b6 w dieslu 1.9, wydaje mi sie ze to jedyny malo awaryjny motor w calej gamie, w benzynie same padaki, za 40 tys bedziesz mial stosunkowo mlody rocznik, a w sedanie, czarny i wersja chrom wyglada naprawde ladnie, jest jeszcze insignia, moze troszke bedziesz musial dolozyc do budzetu ale nieznacznie, benzyna 1.8 (slabo jedzie ale bezawaryjna) albo 2.0t (dobrze jedzie i duzo pali), diesle ciezko mi powiedziec ale jakos chyba tragedi nie ma

Oba modele są na mojej liście. Passat odpada (zależy mi na premium).
Audi C6 ma rozrząd za silnikiem i dlatego jest to takie drogie.
Ciekaw jestem jak w e60, jeszcze nie doczytywałem.
bartolo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

5 zasad bezpiecznego wyprzedzania
    Rozpoczęły się wakacje, a wraz z nimi wyjazdy w dłuższe trasy. Szczególnie w takich warunkach kierowcom przydaje się umiejętność prawidłowego wyprzedzania. O czym należy pamiętać? Wyprzedzanie to manewr, który ...

04 Lut 2015, 12:23

LS mało premium... No ok :roll:
Więc może któryś z tych?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] nowocześniejszy od w.w LS
[link do oferty na Allegro wygasł] serwis będzie droższy, wygląd niekoniecznie nowoczesny ale na pewno reprezentatywny :yes:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Linki przykładowe
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

04 Lut 2015, 12:37

a Mercedes?

granitex
Nowicjusz

04 Lut 2015, 13:00

Za takie pieniądze można mieć naprawdę luksusowe auto
Trzy propozycje ode mnie :)
michu23231
Początkujący

Prawo jazdy: 15 12 2013
Przebieg/rok: 12tys. km
Silnik: 1.9 TDI 110 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1996

04 Lut 2015, 13:04

granitex napisał(a):moze passat b6

michu23231 napisał(a):http://allegro.pl/seat-exeo-2-0tdi-navi ... 70482.html

granitex napisał(a):jeszcze insignia

Co wy macie w głowach? Ktoś szuka REPREZENTACYJNEJ limuzyny!
Mike dał super propozycje :ok:
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

04 Lut 2015, 13:10

j0zek napisał(a):Za starawy. Lepiej kupić coś świeższego

nic co ma kilkanaście lat i nie jest ładnie utrzymanym klasykiem klasykiem nie wygląda reprezentatywnie i nie jest premium :ok: (bez zaczynania znów offtopa o premium ;) ) Mi też nie leży ta generacja LS-a i wolałbym starszą lub GS-a podanego przez mike'a.

E-klasa po lifcie znacznie lepsza od wersji przed liftem. Nie polecam e60 w tej cenie, bo kupisz tanio i utopisz sporo gotówki w nim. Z A6 C6 jest podobnie. To auta za około 50tys. i więcej i chodzi nie tylko o stan tylko o to ile jeszcze przejadą do zaprogramowanych usterek. Drożej w zakupie ale taniej w utrzymaniu wyjdzie równorzędny Lexus GS o znikomej awaryjności w porównaniu do Niemców.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

04 Lut 2015, 13:12

podal Volvo s60 co wizualnie na tym samym poziomie co Passat albo to Exeo, mega limuzyna to Volvo :no:

ogolnie w tej kasie cudow nie znajdziesz jesli chodzi o marki premium, malo co zostaje do wyboru a i tak bedzie 10 letnie, jedynie obnizyc segment, na bmw 3, audi a4, lexus is
granitex
Nowicjusz

04 Lut 2015, 13:42

michu23231 napisał(a):Trzy propozycje ode mnie
Rozumiem, że pojęcie luksusu i reprezentatywności jest względne, ale propozycje aut z podstawowymi (małymi) silnikami lub też zrebrandowane Audi brzydkie jak noc to już lekka przesada :wink:
granitex napisał(a):podal Volvo s60 co wizualnie na tym samym poziomie co Passat albo to Exeo, mega limuzyna to Volvo
no ale jak ktoś się zna i zauważy, że facet podjechał rzadko spotykanym i cenionym S60R to jego notowania wzrastają :yes: W Passacie B6, no cóż... wzbudziłby politowanie :naughty:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

04 Lut 2015, 14:15

nie przesadzajmy z tym politowaniem, nie wiem w jakiej branzy dziala pytajacy, ale dla przecietnej osoby auto reprezentatywne to ladnie wygladajaca limuzyna, przeciez duzo lekarzy i prawnikow tez jezdzi passatami i nikt z politowaniem na nich nie patrzy. Ogolnie auto ma byc skrojone jak limuzyna i ladnie sie prezentowac, chyba malo kto powie ze to auto w odpowiednim kolorze i zadbane zle sie prezentuje, nizej link

Zdjęcie

owszem nie jest to auto marki premium, ale jako samochod oceniany wizualnie prezencje ma ladna

A to ze pytajacy chce wylacznie auta marki premium to juz inna kwestia
granitex
Nowicjusz

04 Lut 2015, 14:22

Tak ale znajdź mi 1,9 TDI które jeszcze nie jest zajechane a do tego nie licząc wyglądu to Passat nic innego nie posiada co go wyróżnia z tłumu. :mrgreen:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010