Samochód dla 56letniej mamy 80tys

05 Lut 2015, 10:15

Witam,

chciałabym zasięgnąć opinii o odpowiednim samochodu dla mojej mamy - ma spory problem z wyborem. Poprzednio miała mazde3, ale została skasowana. Mama dojezdza do pracy 200 km dwa razy w tygodniu. Jezdzi tez trochę po miescie. Podobaja jej się raczej eleganckie samochody, np. nowa mazda 3. Często bierze tez do samochodu psa. Mysle, ze lepsze byłoby cos większego niż mazda 3, ale nie mam zupełnie pomysłu. Limit pieniezny to ok.80tys. Ewentualnie trochę droższe, jeśli byłoby super :). Najchetniej oczywiście nowe... jakies pomysły? Proszę o poradę :)
balbinkaja
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 01 2011
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam

05 Lut 2015, 11:37

Myślę ,że jak ma być jeżdżone 2x w tyg w trasie a reszta w mieście to lepiej wziąć benzynkę, więc wklejałem czystą benezynę.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] kombi

Wrzucałem hatchback'i i kombi zawsze można dobrać pod siebie czego się potrzebuje :ok:
Kieł
Stały forumowicz

05 Lut 2015, 12:33

A to moje propozycje:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Już po liftingu więc przy sprzedaży wpadnie na pewno więcej pieniędzy niż za wersję przed
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

05 Lut 2015, 12:59

Dziękuję za odpowiedzi dziś wieczorem będziemy analizować wszystkie te propozycje.
Szkoda, ze większość z nich tak daleko, bo czas goni. Może cos w okolicy Warszawy albo Bialegostoku?

z góry dziękuję
acha, jeśli chodzi o wyposażenie dodatkowe wystarczy radio, podgrzewane siedzenie itd. Wszelkie komputery są zbytkiem.
Czy wiadomo cos o bezpieczeństwie ww modeli? Gdzie można sprawdzić ich bezpieczeństwo w stosunku do np. mazdy 3?
balbinkaja
Nowicjusz

05 Lut 2015, 13:23

Białystok: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wawa: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Lut 2015, 13:37

Nowa Mazda 3 jest okej ale za 80tyś będzie podstawa.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Summer Cars Party 2010 / relacja
    Po raz czwarty na płycie lotniska Muchowiec w Katowicach mieliśmy możliwość obejrzeć „Najszybszą imprezę tegorocznego lata”. Na przestrzeni ostatnich sześciu lat w Polsce nastąpił ogromny przełom w dziedzinie ...
    Lexus RX L 450h - test spalania
    Ten bogato wyposażony, luksusowy SUV imponuje niskim zużyciem paliwa. Zwłaszcza gdy weźmiemy pod uwagę, że testom poddano największego SUV-a w gamie japońskiej marki na europejskim rynku – do tego w dłuższej i wyższej ...

05 Lut 2015, 13:39

hm, mamy już oferte za 73 plus opony zimowe :)
a jakie Państwo mają opinie o toyocie verso? też mamy dobrą ofertę w cenie podobnej do mazdy, ale mamie się nie podoba wygląd.
Który wypada lepiej?
balbinkaja
Nowicjusz

05 Lut 2015, 13:51

Podobnie wyglądają, moim zdaniem Mazda trwalsza, ciekawe jak blachy będą wyglądać za 10 lat.
Ogólnie jak masz 80 tysięcy to wybierz taki samochód żeby podobał się mamie, bo szkoda pieniędzy na coś w czym czuje się źle.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

05 Lut 2015, 13:56

Może coś z tego?
Toyota Verso fajny samochodzik.
Kieł
Stały forumowicz

05 Lut 2015, 14:03

Ludzie, starszej kobiecie polecacie jakieś wynalazki, które wyglądem przypominają auto dla młodych gniewnych, natomiast w innym temacie, gdy młody szuka auta to polecacie Mercedesy, którymi jeżdżą 60 latkowie.

Może takie auto mamie się spodoba?:

linki przykładowe
j0zek

05 Lut 2015, 14:17

1 - diesel...
2 - " Najchetniej oczywiście nowe..."

Co Ci przeszkadza w Ceed,Civic,Corolla,Focus,Accord i Mazda?
Kieł
Stały forumowicz

05 Lut 2015, 14:21

Pewnie by jej się spodobało, ale ponieważ slabo się znamy w gre wchodzą samochody nowe ewentualnie powystawowe. Podoba jej się mazda 6, ale jest już sporo drozsza. Zaraz musi oddac samochod zastępczy, wiec jeśli nie wymyślimy niczego innego stanie pewnie na mazdzie 3, a ja nie jestem przekonana, ze to najlepszy wybor.
Czy większy nie bylby bezpieczniejszy?
Realnie w gre wchodzą samochody w pobliżu Warszawy i Bialegostoku, nigdzie dalej nie będzie chciało jej się jechać ogladac, chyba ze będzie to cos pewnego.
Poza tym mama szuka samochodu na dluzszy czas, możliwie bezawaryjnego, bo nie bawi ją szukanie nowego, sprzedaż, wymiana itd. Tak naprawdę jest to spory problem, ciężko ustalić budżet, cechy takiego samochodu, ciężko znaleźć jej czas, żeby podjechać i ogladac, bo sporo pracuje.
Proszę o szczera opinie - czy jest cos lepszego, bardziej bezpiecznego niż Mazda 3 w cenie do 80 tys? Dzis wieczorem pokaze jej wszystkie te propozycje, mi osobiście podoba się większość, ale i tak najważniejszym kryterium wyboru byłaby bezawaryjność i bezpieczeństwo. Mama bardzo kieruje się urodą :).
Ostatnio edytowany przez balbinkaja, 05 Lut 2015, 14:28, edytowano w sumie 1 raz
balbinkaja
Nowicjusz

05 Lut 2015, 14:27

Mazda 3 to dobry wybór i sądzę że będzie zadowolona. Ale za te 73 tysiące to to będzie wersja całkowicie podstawowa chyba
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Lut 2015, 14:29

Nie jestem pewna, ale chyba to wersja premium do tego dodaja opony zimowe i mini ipad (haha). Mama była już wcześniej klientka mazdy i zawsze u nich ja serwisowala, wiec mocno ja namawiają.
balbinkaja
Nowicjusz

05 Lut 2015, 14:39

Kieł napisał(a):1 - diesel...
2 - " Najchetniej oczywiście nowe..."

Co Ci przeszkadza w Ceed,Civic,Corolla,Focus,Accord i Mazda?

1. diesel... - Przez to napisałem linki przykładowe..
2. Najchętniej nie oznacza tylko i wyłącznie (przynajmniej tak mi się zdaje)

Proszę bardzo:

Z warszawy, cena delikatnie przewyższa założony budżet, bardzo ładnie się prezentuje i na pewno 56 letnia kobieta będzie pełna klasa w takim aucie, auto delikatnie wyższe niż inne, niezłe wyposażenie rocznik 2013, przebieg praktycznie znikomy także myślę, że warto go obejrzeć tym bardziej, że jest pod nosem.
Wydaje mi się, że z tego typu ogłoszeń można trafić zadbaną sztukę, auto w tym roku będzie miało dopiero 2 lata, silnik nawet nie dotarty, a dużo mniej kosztuje niż taka wersja nowa z salonu (każdy wie, że po wyjeździe autem nowym z salonu wartość od razu leci w dół).
A tu widać, że pewnie komuś noga się podwinęła itp. i auto zostało wykupione
j0zek