Witam
W najbliższych miesiącach szykuję powrót do kraju z emigracji (to nie jest zasługa żadnej opcji politycznej
![Wink ;)]()
). Obecnie jeździmy paskiem B5 1.9TDI z 2001 w automacie. Zarówno ja jak i moja małżonka jesteśmy z niego okropnie zadowoleni, zarówno z osiągów spalania jak i w zasadzie bezawaryjności (no i automat). Gdyby nie fakt, że ma kierownicę po 'złej' stronie, przywiózłbym go ze sobą. Jest też to mój pierwszy 'niemiec' i od pierwszej jazdy byłem zaskoczony wrażeniami z jazdy, o wiele lepszymi moim zdaniem niż w Scenicu, którego mieliśmy wcześniej oraz kilkoma innymi autami, którymi miałem okazję się poruszać
Szukamy jeśli nie tego samego, to czegoś podobnego. Plany zakładają, że będzie to auto na rok, może dwa. Myślimy o założeniu gazu, jeśli, zależnie od modelu auta, będzie to miało sens. Zdecydowanie szukamy automatycznej skrzyni i przyzwoitego silnika (moc). I nie kombi
Z poszukiwań wyłaniają się następujący kandydaci (przynajmniej jeśli chodzi o parametry i preferencje estetyczne)
- Passat
- Audi A4
- Vectra
- Mazda 6
- Mondeo
- Avensis
Nie wiem na co zwrócić uwagę przy poszukiwaniach. Z kilku źródeł wiem, że trzeba być bardzo ostrożnym przy kupowaniu paskół i A4 w Polsce bo podobno większość bita.
Moją głowę zaprzątają równiez myśli o SUV ale to jest dla mnie teren już kompletnie nieznany. Uwagę przyciągną Hyundai Santa Fe (1-sza generacja). Będę wdzięczny za pomoc również w tej kwestii
Z góry dziękuje za pomoc