Sedan w benzynie 7-8 tys

23 Maj 2011, 09:52

Chciałbym zebrać co nie co Waszych opinii na temat 3 aut a do tego może jakieś inne Wasze propozycje.
Planuję zakup jakiegoś sedana w benzynie i następnie założyć mu instalację gazową sekwencyjną. Najbardziej interesują mnie opinie na temat trzech aut, bo na pewno sporo osób miało lub ma coś z tego:

1. Opel Vectra B - silnik 1.6 lub 1.8 - co do 1.8 słyszałem, że są bardziej awaryjne ale jak mówię to tylko to, co ktoś mi mówił.

2. Audi A4 B5 - tutaj myślę, że zwłaszcza jeśli chodzi o blacharkę i wygląd w wewnątrz wygląda bardziej okazale od Vectry B ale może ktoś dokładnie wie jak jest z częściami w razie jakieś awarii? Tzn w porównaniu do Vectry ile większych wydatków trzeba się spodziewać?

3. VW Passat B5 - tutaj też chciałbym opinii na temat benzynowców bo do tej pory tylko o TDI słyszałem trochę i sam trochę takim jeździłem.

Dodam, że chciałbym by auto miało ok. 100 KM i wiadomo każdy szuka czegoś najmniej awaryjnego i w razie ewentualnego wydatku na jakieś części by był on jak najmniejszy także proszę o opinię o tych autach i ewentualnie jakieś inne propozycje w tym przedziale do 7 lub max. 8 tys zł.
RB10
Nowicjusz

Miejscowość: kuj-pom
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 626 2.0 115KM

23 Maj 2011, 10:53

Passata B5 czy A4 za 7-8k zl bedzie ciezko kupic normalnego, Octavie szybciej, motor 1.6 jak najbardziej sie nadaje.

Fiata Brava moze? Laguna I? Volvo S40?
Czimi
Stały forumowicz

Auto: W210 220 CDI

23 Maj 2011, 12:14

troche za maly budzet na a4 i paska przy odrobinie szczescia udalo by cie sie kupic cos sensownego ale mogla by sie trafic skarbonka w tych pieniadzach predzej obstawial bym na vectre

mondeo mk2?
Nanek
Początkujący

Miejscowość: z kątowni ;)
Auto: Audi 100 C4 2.8 V6

23 Maj 2011, 12:39

coś chyba w tym jest, że vectra b jest awaryjna. Polecam lagunę lub s40 za tą kwotę. Zależy co lubisz, czy komfort czy raczej stawiasz na bezpieczny samochód :)
Lukasz90
Początkujący

Miejscowość: Żyrardów

23 Maj 2011, 14:10

Fiat Brava odpada. Laguna? To samo, zupełnie Renault nie biorę pod uwagę. Volvo niby nie jest złą opcją tylko biorę pod uwagę też ewentualne wydatki w przypadku jakieś awarii, wymiany części a tutaj niestety ceny nie są za ciekawe...

Nanek napisał(a):troche za maly budzet na a4 i paska przy odrobinie szczescia udalo by cie sie kupic cos sensownego ale mogla by sie trafic skarbonka w tych pieniadzach predzej obstawial bym na vectre

właśnie w ogłoszeniach jest trochę w tym przedziale cenowym, tylko wiadomo strach żeby nie trafić jak to dobrze ująłeś 'skarbonki'.

Jeśli chodzi o Vectry to właśnie te 1.8 16V są bardziej awaryjne od 1.6. Vectrą od początku się interesowałem i była to główna opcja z tym, że nie chcę tylko na rok auta lecz na jakieś 3 sezony nawet a wiadomo opel często kojarzy się z "rudą" :/
RB10
Nowicjusz

23 Maj 2011, 14:15

tutaj link do dyskusji na temat ocynku w viki

http://forum.vectra-unlimited.pl/showthread.php?t=6224
Nanek
Początkujący

Miejscowość: z kątowni ;)
Auto: Audi 100 C4 2.8 V6
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Płynnie, czyli rozsądnie - czy to oznacza powolną jazdę?
    Płynna jazda nie polega wbrew pozorom na jeżdżeniu powoli, bo prędkość musi być dostosowana do obowiązujących przepisów i okoliczności. To po prostu przeciwieństwo gwałtownego i pełnego emocji stylu prowadzenia samochodu, ...
    Mitsubishi Pajero Sport - trzy ekstremalne wcielenia
    Już od dziś wielbiciele mocnych wrażeń w terenie mają do dyspozycji trzy, "uzbrojone po zęby" wersje Mitsubishi Pajero Sport. Dzięki trzem pakietom markowych, terenowych akcesoriów o wymownie brzmiących nazwach Heavy ...

23 Maj 2011, 14:35

RB10 napisał(a):Fiat Brava odpada. Laguna? To samo, zupełnie Renault nie biorę pod uwagę. Volvo niby nie jest złą opcją tylko biorę pod uwagę też ewentualne wydatki w przypadku jakieś awarii, wymiany części a tutaj niestety ceny nie są za ciekawe...

Bierzesz pod uwage "ewentualne wydatki w przypadku jakieś awarii", a chcesz kupic A4 czy B5 ktory bedzie kompletnym szrotem, bo majac 7-8k zl, tylko kupisz jakis wynalazek, a w przypadku Laguny I akurat znajdziesz cos sensownego, S40 raczej tez.

Nubira II i masz tanie czesci, awaryjnosc tez na wmiare dobrym poziomie.
Ostatnio edytowany przez Czimi, 23 Maj 2011, 16:00, edytowano w sumie 1 raz
Czimi
Stały forumowicz

Auto: W210 220 CDI

23 Maj 2011, 15:44

ja celowalem w a4 ale kupilem civica w sedanie za 7.5k (bez klimy) bo w audi pewnie zara byłaby turbina do wymiany. 90KM na poczatku było dla mnie mocne teraz jest po prostu ok a 1.5 115KM ciezko bedzie kupic
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

31 Maj 2011, 17:30

Jeszcze pytanie mam co do tej Vectry B i głównie mi chodzi o to, by wypowiedziały się osoby, które posiadają lub miały taką. Chodzi o olej i ile Wam bierze/brało średnio oleju od wymiany i przy jakim silniku tyle. Bo ludzie różnie o tym mówią, większość słyszałem, że silniki 2.0 z olejem nie są takie złe, 1.8 już gorzej podobno a 1.6 biorą najwięcej podobno. Także czekam na Wasze opinie.

[ Dodano: 3 Czerwiec 2011, 14:54 ]
Co myślicie na temat Hondy Civic VI w sedanie albo Accord V (bo VI to od tylu się zaczynają a wolę starsze ale w lepszym stanie)? Sytuacja o tyle się zmieniła, że nie muszę koniecznie w 8 tys zł się zmieścić, może być coś do 9 tys lub nawet lekko ponad 9k. Obecnie pod uwagę biorę Vectrę B ('99 lub '00) po lifcie, Civic VI, Accord V, Mazde 626. Passat B5 raczej odpada. Silnik nadal mnie interesuje wyłącznie benzynowy (bez gazu) i najchętniej przebieram w ofertach aut świeżo sprowadzonych... Fiatów, Daewoo i Renault nie oferujcie bo nie biorę ich pod uwagę ;)
RB10
Nowicjusz