Sedan w Trase 40-50 tyś

23 Lip 2011, 10:36

Witam, poszukuje samochodu w cenie 40-50 tyś, nie mam uprzedzeń do żadnej marki, powinien to być sedan klasy średniej nowy lub używany, wolałby nie starszego niż 3 lata i z małym przebiegiem około 50 tys. Samochód musi być w miare oszczędny i odpowiednio mocny z powodu iż będzie musiał pokonywać 2x w miesiącu trasę 1000 km, v max nie jest chyba istotna bo nawet moje Kangoo jedzie 160++ a to i tak za dużo :) Miło by było aby można było domontować lub kupić już z tempomatem :) Co do reszty wyposażenia to obowiązkowo klimatyzacja i to chyba tyle :) Ważne żeby był komfort i cisza (a nie jak w Kangoo ^^) przy większych prędkościach. Czy diesel czy benzyna+gaz to już chyba sprawa drugorzędna która sobie sam wyliczę co lepsze by było przy danym modelu... Po głowie chodziła mi chyba tylko octavia i może troszkę cruze... Ale jak mówiłem nie jestem zbytnio nakierowany na jakiś model... I też mi się nie śpieszy z kupnem samochodu :)

Mam nadzieje że nie pisałem nazbyt chaotycznie :) I z góry dziekuje za Rady :)
Shimek
Nowicjusz

Auto: Renault Kangoo 1.5 Dci

23 Lip 2011, 12:17

Z nowych to ja bym kupił Renault Fluence. Znacznie większy, przestronniejszy i moim zdaniem lepiej wykonany samochód w porównaniu do Cruza czy Octavii. Wyposażenie też niczego sobie (jest tempomat).
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

23 Lip 2011, 12:25

No samochód ciekawy zapoznam się z nim bliżej :) Aha a jak z trwałością mechaniczna? Ponieważ nie napisałem ale rocznie Kangoo przejeżdżało 50 tyś km, a teraz mój syn ma jeszcze prawo jazdy wiec ilość km na pewno wzrośnie ;). Zapoznałem sie i niestety z wielu opini wynika że w trase nie nadaje sie z powodów. Krótki fotel, po dłuższej jeździe nogi bola, 5-biegowa skrzynia, przez co przy wiekszych predkosciach silnik jest głośny.
Shimek
Nowicjusz

23 Lip 2011, 18:26

No racja skrzynia 5 biegowa może przeszkadzać w trasie, ale z tego co wiem żaden nowy sedan w cenie do 50 tysięcy nie posiada 6 biegu. Dopiero przy kwocie o 10 tysięcy większej pojawiają się takie samochody tj. Hyundai Elantra,
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Toyota Corolla Terra z silnikiem 1.6 Valvematic czy Cruze z 2.0 dieslem.
Swoją drogą nie zauważyłem, żeby siedziska w Renault były zbyt krótkie, no ale to często kwestia dość indywidualna.
BTW portal moto.pl przeprowadza właśnie test długodystansowy Fluenca co prawda z mocniejszym silnikiem , ale co nieco można się o tym samochodzie dowiedzieć http://moto.pl/Testy/1,113542,9934313,R ... 12_km.html
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

23 Lip 2011, 22:01

A co powiecie o octaviach, bo jednak jadac przez Czechy widzę że ładnie chodzą po autostradzie... Hmm nie rozgladalem sie.. Ale jest może jakas Audi 2-3 letnia w cenie okolo 50k, bo jednak ich wyglad jest piękny :)
Shimek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda nocą - czy to dobry pomysł?
    Korki i wysokie temperatury są bardzo męczące i stresujące, więc część kierowców decyduje się w okresie letnim na jazdę nocą. Jednak gdy unikamy jednych uciążliwości podróżowania, niestety mogą pojawiać się ...