Sedan z napędem 4x4

25 Gru 2010, 13:54

Witam wszystkich!!
Na wiosnę będę kupował auto. Do tej pory jeździłem 156 1.9JTD. Auto było bardzo piękne, świetnie się prowadziło - jak to Alfa:P Ale nadszedł czas na zmianę. Teraz poszukuję sedana z napędem 4x4. Silnik najlepiej diesel albo niewielka turbo benzyna. Najchętniej pozostał bym wierny Alfie ale niestety żaden z modeli nie spełnia moich 3 założeń (poza 155Q4 ale auto pomimo że jest atrakcyjne stylistycznie i niszowe - wyprodukowano tylko 2500 sztuk - to auto swoje lata ma i wolał bym się przesiąść na coś nowszego i bardziej przyziemnego). Cena którą mogę zapłacić to 55-60 tyś zł max. Mam swoje typy jak np. A4 quattro, może udało by mi się kupić kupić Legacy Diesel albo jakieś BMW xDrive. Proszę o pomoc i wpisywanie modeli którymi mógłbym się jeszcze zainteresować.
alfaman3
Nowicjusz

Miejscowość: RZ

25 Gru 2010, 14:53

Wymieniłeś b. dobre auta i ciężko znaleźć jakąś sensowną alternatywę dla nich, ja bym się skłaniał ku E90 w benzynce.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

25 Gru 2010, 15:46

Subaru słynie ze swojego 4x4, więc jeżeli jest to dla Ciebie priorytet to brałbym subarynke. Quatrro w a4 niezłe, ale z tego co kojarze to chyba jest dołączany napęd. W sumie z każdego z tych aut będziesz zadowolony, a jeśli stawiasz na jakość napędu to dla mnie: subaru --> audi --> bmw.
ens
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Auto: Audi TT 1.8T 259KM

25 Gru 2010, 18:49

To, że w TT masz haldex, a producent wciska ciemnotę, że to napęd 4x4 stały to nie znaczy, że w A4 też tak jest. A ja bym właśnie postawił na xDrive.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

25 Gru 2010, 18:59

Gdzie niby producent wciska, że to stały 4x4? Bardziej chwalił się dołączanym napędem (mniejsze zużycie paliwa i dobra praca napędu) Ja z tym autem nie miałem w tą zime rzadnych problemów :roll:
ens
Początkujący

25 Gru 2010, 19:17

http://www.audi.de/de/brand/de/neuwagen ... layerModal

"Antriebsart: Permanenter Allradantrieb quattro"

Z gówna FWD z silnikiem umieszczonym poprzecznie nie zrobisz porządnego, stałego napędu 4x4, a co najwyżej "Quattro" z napędem tylnich kół w razie uślizgu przednich. Czyli jest to "stały" napęd, tak twierdzi producent (realizowany przez sprzęgło Haldex <rotfl> :lol:).
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

25 Gru 2010, 19:26

w polskich źródłach nikt mi nie wciskał, że to stałe 4x4. Nad tą stroną sie nie wypowiadam bo nie znam tego języka, może faktycznie coś takiego gadają, ale wiele zależy też od kontekstu.
Z gówna FWD z silnikiem umieszczonym poprzecznie nie zrobisz porządnego, stałego napędu 4x4

niby jak fwd to odrazu g...o? Można zrobić dobrze prowadzące się auto fwd. Jest to trudniejsze, ale nie niewykonalne.
Wracając do tematu, ja bym brał mocne legacy.
ens
Początkujący

25 Gru 2010, 19:35

Nie chciałem Cię urazić, po prostu nie rozumiem dlaczego Audi na swojej oficjalnej stronie pisze takie rzeczy, stąd mój bulwers. No i druga sprawa to według mnie xDrive jest obecnie najlepszym rozwiązaniem, bo to napęd stały podparty elektroniką (co pomaga w ciężkich warunkach). :wink:
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

25 Gru 2010, 19:45

Nie chciałem Cię urazić, po prostu nie rozumiem dlaczego Audi na swojej oficjalnej stronie pisze takie rzeczy, stąd mój bulwers

Biznes, chcą przedstawić auto w jak najlepszym świetle, zresztą chyba każda firma idealizuje swój produkt.
Przydałoby się też dowiedzieć po co alfaman potrzebuje 4x4, jak do normalnej miejskiej jazdy to dyskusja jest zbędna. Każde z tych aut się nada.
ens
Początkujący

25 Gru 2010, 20:28

Autko ma służyć do różnej jazdy, miasto, trasa. Zależy mi na dobrym prowadzeniu, ostatnio trochę pojeździłem Imprezą WRX i dlatego tak się zainteresowałem 4x4. W ogóle nie było czuć panujących warunków czyli śniegu itd. Wiem że diesel nie da mi tyle frajdy, ale niestety spalanie Imprezy mnie przerażało. Chociaż z drugiej strony Legacy dobrze trzyma cenę i nie wiem czy uda mi się coś kupić za te pieniądze. Z BMW to raczej E46 brałem pod uwagę. Myślałem że Quattro w Audi to stały napęd, skoro jest dołączany to nie wiem czy da mi to samo. Ale jak ju będę kupował to na pewno się każdym przejadę i zobaczę sam jak to się sprawdza w praktyce. Jakie są jeszcze sedany z 4x4 bo nie chcę żadnego pominąć??:P
alfaman3
Nowicjusz

Miejscowość: RZ

25 Gru 2010, 20:36

Co do audi to masz wyjaśnione, niektóre modele mają stały, inne dołączany. A6 ma stały, więc możliwe że A4 też. W tej kwocie to kupisz każde z tych aut, rocznik i wyposażenie to juz inna sprawa:) Z sedanów 4x4 to jeszcze lexus is mi przychodzi do głowy, ale nie wiem czy Ci będzie pasował. Spalanie niemałe i części drogie.
ens
Początkujący

25 Gru 2010, 21:43

Quattro na haldex'ie znajduje się tylko w A3 i TT.
A4 ma stały napęd oparty na torsenie.
Ciekawy wątek odnośnie quattro vs haldex:
[link do AutoGaleria wygasł]
JigSaw jakie masz podstawy by twierdzić, że x-drive to najlepsze AWD na rynku? oprócz tego, że to system BMW oczywiście.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Gru 2010, 23:29

No np. xDrive wyjedzie z zaspy śniegu jak tylko 1 koło ma przyczepność, quattro tego nie zrobi. Nie wiem jak inne.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

25 Gru 2010, 23:35

jiGsaw napisał(a): Nie wiem jak inne.

wielu rzeczy nie wiesz, co nie przeszkadza Ci we wskazaniu faworyta ktorym zawsze okazuje sie BMW. A przynajmniej w dziedzinie 4x4 jakos szczegolnie nie blyszczy :wink:

Co do tematu tylko Legacy, tylko po co diesel- konstrukcja nowatorska, wiec wymaga kilku lat 'dopieszczenia'. Juz teraz czesto sypie sie dwumasa- koszt w ASO- kilka tysiecy PLNow.
lepiej mocny, benzynowy boxer i jakas PORZADNA sekwencja :wink: w wielu wypadkach sie sprawdza.
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

25 Gru 2010, 23:41

Ta marka nie robi terenówek, więc ciężko o błyszczenie w dziedzinie 4x4. :???: Co nie zmienia faktu, że xDrive jest b. dobrym patentem.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika