Segment B(5 latek) czy segment E(12 latek)

27 Maj 2011, 15:14

Witam.
Mam zamiar przeznaczyć na auto ok 25-28 tys zł. Męczy mnie tylko kwestia bezpieczeństwa tych pojazdów. Na oku mam głównie dwa pojazdy :
Segment B- Fiat Grande PUnto 2006r
Segment E- BMW 5 e39 1999r
Bmw jest większe ale z drugiej strony Punto nowocześniejsze, i bądz tu człowieku mądry.
BMW ma w europejskich testach zderzeniowych 4 gwiazdki ( ale znalazłem że ta marka skupia się na rynku amerykańskim i na kryteriach tamtych testów zderzeniowych), a Punto ma 5 gwiazdek. Na uwadze mam fakt iż oba samochody wyposażone byłyby w takie same systemy bezpieczeństwa (np. ilość poduszek)
Które auto waszym zdaniem jest bezpieczniejsze ?
booster321
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń

27 Maj 2011, 16:05

Patrzac na te crash testy z Euro NCAP, to Punto wyglada na dosc bezpieczniejsze. Oba sa bezpieczne na dobra sprawe, zadne autko sie w "pol" nie lamie(przednie slupki czy progi prawie sa nie ruszone), pytanie co przy wyzszej predkosci bedzie, bo 60km/h to taka "miejska" predkosc. Punto jest mniejsze, ale bedzie sporo ekonomiczniejsze, nizsze OC, nizsze koszty eksploatacji czy spalanie, jak chcesz autko dla max 2 osob, to Punto mozesz kupic spokojnie, jak dla rodziny 2+2, to Punto jednak moze sie okazac troche male.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

27 Maj 2011, 16:44

Na ilości miejsca w środku mi bardzo nie zależy (BMW też pozornie dużo miejsca w środku nie ma).Aktualnie mam Punto II i miejsca jest wystarczająco dużo ale ilość miejsca i koszty akurat teraz to nie glówne kryterium. Wybierając Punto na swoje pierwsze autko również kierowałem się bezpieczeństwem więc teraz planująć zmianę również tak będzie. Też się zastanawiałem co będzie np: przy 100km/h no i BMW było zrobione z mocniejszych materiałów niż Punto teraz, ale upływ czasu chyba dałby jakiś znak o sobie :?:
booster321
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń

27 Maj 2011, 17:27

Na deformacje nadwozia ma przede wszystkim wpływ masa samochodu, Im cięższe auto tym większa działa siła, ale przede wszystkim technologia ( ciągle dopracowywane konstrukcje i surowsze przepisy) wiec im młodsze auto tym bezpieczniej. Np.:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=qBDyeWofcLY[/youtube]
Ostatnio edytowany przez arciasty, 27 Maj 2011, 22:02, edytowano w sumie 1 raz
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

28 Maj 2011, 07:20

Upływ czasu to swoją drogą ale człowiek nie jest w stanie znieść przeciążeń które wytwarza zderzenie przy 100km/h.
No chyba, że w jakimś dużym i nowoczesnym samochodzie ale nie w starym BMW którego sztywność karoserii będzie już znacznie gorsza niż przed laty czy małe GP.
Sam spójrz, 5* samochód przetrzyma to 100km/h a Ty nie:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1TNFDeK6GLE[/youtube]
Brałbym Punto.
Ostatnio edytowany przez Jasiek90, 28 Maj 2011, 22:58, edytowano w sumie 1 raz
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG