Segment b/c do +/- 10000

13 Maj 2021, 22:47

Cześć, poszukuję segmentu b/c do +/- 10000. Głównie dojazdy do pracy (~30km dziennie łącznie), miasto i raz/dwa razy w miesiącu trasa 260km (łącznie, 130km w jedną stronę).
Może być bez konkretnych ogłoszeń - zależy mi żeby mieć pulę aut z silnikami, na które warto zwrócić uwagę (a jeśli już to Bydgoszcz/Poznań). Auto może być 3 drzwiowe. Oprócz ekonomii, fajnie jakby się jakoś jednak odpychało. Jeśli będzie coś ciekawego to mogę dołożyć ~2000.

Moim faworytem jest Fiat Grande Punto 1.4t - wbrew pozorom podoba mi się linia i całokształt (w zależności od koloru/felg to autko prezentuje się naprawdę fajnie moim zdaniem).
Myślałem jeszcze o Golfie V, ale boję się zajeżdżonych sztuk po sebiksach i nie wiem też jakiego silnika szukać.
Do pozostałej dwójki dokładam jeszcze Astre H GTC.

Corsa czy Fabia jakoś do mnie nie przemawiają wyglądem.

Tyle z mojej strony - czekam na wasze propozycje i ocenę moich typów + konkretne silniki których szukać/unikać.
kronong
Nowicjusz

14 Maj 2021, 07:48

Grande to ogólnie fajne auto ale o 1.4T do tych 12k to zapomnij
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

14 Maj 2021, 07:57

kronong napisał(a):Moim faworytem jest Fiat Grande Punto 1.4t

Jak chcesz malego turbiaka to pomyśl o colcie czt spokojnie go wyrwiesz za zbliżoną kwotę do budżetu a masz oszczędne 1,5t i bezawaryjne. Odpychać się odpycha :D
Wersja 3d jakoś wygląda :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

14 Maj 2021, 08:43

Invi napisał(a):Grande to ogólnie fajne auto
a co tam fajnego? Nuda, plastik fantastik, głośne, tandetne i nie wygodne.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

14 Maj 2021, 08:47

Kao napisał(a):a co tam fajnego? Nuda, plastik fantastik, głośne, tandetne i nie wygodne.

To dawaj przykład ciekawego, świetnie wykonanego, cichego, wygodnego auta segmentu b, które kupisz za 15k ze 120ps pod maską i nie będzie się psuło jak punto
Invi
Forumowicz VIP

14 Maj 2021, 08:59

A jakie wgle auto z segnemtu B z popularnych marek byłoby ciche i wygodne, bez tandety wewnatrz ?
Bo zakładam że istnieją osoby co chcą komfortowe ale małe autko.
Kordyt
Początkujący

Zdjęcia: 12
Auto: Brak
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sezon na rowery, rolki, deskorolki i hulajnogi
    W ciepłych miesiącach roku wzrasta liczba wypadków z udziałem rowerzystów. W zeszłym roku sprawcami aż 1830 z nich byli kierowcy samochodów osobowych. Zapobiec takim zdarzeniom można m.in. poprzez zachowanie ...

14 Maj 2021, 09:11

A to czyli nie fajne tylko dobrze zrównoważone z ceną :ok:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

14 Maj 2021, 10:33

Dziwne, że każdym temacie nie piszesz, że ludzie szukają szrotu, w końcu maybach byłby najlepszy
Invi
Forumowicz VIP

14 Maj 2021, 14:48

kronong napisał(a):Moim faworytem jest Fiat Grande Punto 1.4t - wbrew pozorom podoba mi się linia i całokształt (w zależności od koloru/felg to autko prezentuje się naprawdę fajnie moim zdaniem).
Nie ta kasa i mała podaż ale jak już masz szukać Grande i zwiększać budżet
Konkurencja:
Colt CZT j/w
Ibiza III FR 1,8T
od biedy Fiesta VII 1,6/120 (?)
Clio III 1,6/2,0
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

14 Maj 2021, 15:08

Akurat w trakcie pisania pojawił się nowy post - dzięki za propozycje, w wolnej chwili się przyjrzę.

Nawiasem, pisałem, ze Grande mi się podoba, ale oczywiście patrząc na budżet którym dysponuje - w tej cenie moim zdaniem to fajne auto z dobrymi osiągami i chyba ciężko pogodzić ładne nadwozie, osiągi i świetne wykonanie mając ograniczony budżet.

Jeszcze nie analizowałem powyższej listy, ale co do samego Grande 1.4t - ile trzeba przynajmniej wyłożyć za dobry egzemplarz? Na co konkretnie zwracać uwagę?
kronong
Nowicjusz

14 Maj 2021, 15:46

Problemem raczej jest mała podaż, a nie budżet. Pamiętajmy też, że nie zawsze droższe = lepsze.
Parę lat temu znajomy kupił takie za 15 tyś, obecnie przygotowałbym podobny budżet, 12-16.
Gość114260

14 Maj 2021, 22:14

kronong napisał(a):co do samego Grande 1.4t - ile trzeba przynajmniej wyłożyć za dobry egzemplarz?

Ciężki temat bo większość albo od handlarzy albo od handlarzy sprowadzone.

Tak na całą Polskę przyzwoite sztuki:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012