Wysoko zawieszone auto do 150k

13 Maj 2021, 22:20

Hej,
szukam jakiegoś auta raczej nowego do 150k ewentualnie używki do 60k.
zawieszeniem wyższe niż standardowe, czyli raczej czegoś ala crossoverów/SUV lecz zależy mi na tym abym na autostradzie mógł jechać szybciej jak 90 km/h bez nadmiernego spalania i w ciszy. Fajnie aby było można wjechać w polną/leśną drogę bez przytarcia podwoziem.

Idealne auto:
- możliwość przewożenia ładunku o długości min 160cm po złożeniu siedzeń
- cisza przy 140 km/h i na niemieckich autostradach
- tempomat adaptacyjny
- spalanie poniżej 8l przy 140km/h
- podwyższone zawieszenie (raczej SUV) i 4x4
- przyspieszenie poniżej 8-9 sekund
- lpg i hybrydy plug in odpadają ze względu na garaż podziemny
- długość auta w okolicach 440cm
- fotele tylne na równo z podłoga lub wyjmowane

Obecnie rozważam:
Xceed 1.6 t-gdi FWD - trochę mi przeszkadza dość mocno ścięty tył i podczas jazdy słychać słabe wygłuszenie tyłu, na autostradzie nie jechałem, z tego co czytam to spalanie w mieście powyżej 10l :/ . Podłoga na równo z fotelami po złożeniu siedzeń. Przyspieszenie poniżej 8s.

Seat Ateca 2.0 TSI lub disel 2.0TDI AWD - wydaje mi się że od 100km/h już się robi głośno ale krótko nim jechałem. Auto jak dla mnie mogło by być niższe bo sporo miejsca jest nad głową. Cenna lekko przekracza budżet.

Ford kuga hybryda benzyna 190km AWD - to auto wydaje mi się grube i jest trochę za duże. Ponoć ciche na autostradzie, nie wiem ile spala przy 140km/h. Fotele chyba wyjmowane. Auto z promocjami zmięści się w budżecie.

Lub pogodzić się z tym że nie podjadę sobie do miejsca położonego przy nie utwardzonej drodze, uważać na krawężniki, 200 letnie drogi z kostki i wybrać używanego seat leon 2.0 TDI 150/184km

Jak znajdę jakieś auto które ma mocniejszy silnik to zazwyczaj jest też obniżone, utwardzone i głośne, a to nie wchodzi w grę bo na mostku przytrę pewnie i często jeżdżę po nierównej drodze.

Auto głównie co 1-2 tygodnie będzie pokonywać w dwie stronę trasę 200km z czego 100 po autostradzie. Czyli rocznie 10k-20k.

Jestem otwarty na inne propozycje, z aut używanych chcę coś gdzie będzie się dało łatwo zrobić remont silnika.
NikoRo
Nowicjusz

14 Maj 2021, 07:04

Noooo wymagania to się średnio spinają. Chcesz SUVa gdzie aerodynamika jest jaka jest a ma spalać mniej niż 8/100 przy prędkości autostradowej. Ta sama aerodynamika sprawia, że ze względu na kształty w środku jest po prostu głośno. Do tego ma mieć 440 długości co automatycznie kieruje cię w stronę mniejszych aut = niższych segmentów, gdzie wygłuszenie i ogólna jakość jest po prostu niższa.

Z tego co wymieniasz zdecydowanie najlepiej wypadnie kuga ale to już wynika z segmentu i nic w tym dziwnego, długości ponad 4,6
Chcąc chociaż mniej więcej spełnić wymagania musisz się kierować w stronę szerokopojętego premium, może jakieś volvo xc40, audi q3, bmw x1

Ewentualnie lecisz w uzywke i bierzesz coś w tym stylu. 4x4 jest, komfort i niezłe wyciszenie jest, lekko podniesione zawieszenie jest. Mniej niż 8 nie spali ale to i tak nierealne przy takich autach i prędkościach
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

14 Maj 2021, 09:57

NikoRo napisał(a):spalanie poniżej 8l przy 140km/h
Moim zdaniem SUVy tu odpadają i zostają samochody Typu Octavia Scout lub taki Volvo jak wskazał poprzednik. W dieslu będziesz miał większą możliwość żeby zmieścić się w przy takim założeniu bo w benzynie będzie ciężko.

Biorąc wszystkie wymagania pod uwagę zostają mi tu tylko samochody z napędem 4x4 w kombi.

Teraz jeszcze tak myślę że może warto spojrzeć w stronę Mazdy CX-3 Skyactiv-G w automacie. Ze spalaniem powinna się zmieścić w założeniach ale nie wiem jak z długością bagażnika po złożeniu tylnych siedzeń. Zawieszenie jest na tyle wysokie że krawężniki spokojnie pokonasz i profil opony również na to pozwala.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

14 Maj 2021, 13:05

Przy XC40 mogę pomóc ;)
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

14 Maj 2021, 23:14

Popatrzyłem na liczby i 160mm to jest taki prześwit który wystarczy mi w około 90%, z pozostałymi 10% będę musiał sobie jakoś radzić. Przy aucie z prześwitem 150mm miałem kilka obcierek lecz bez większych szkód. Niby tylko 1cm ale jest różnica.

Napęd 4x4 to już jakieś 5% ale to też jakoś przeżyje, będę sprawdzał głębokość piasku :D

Czyli takie minimum to:
- cisza przy 140km/h
- min prześwit 160mm
- długość bagażnika po złożeniu siedzeń minimum 160cm
- przyspieszenie poniżej 9s
- tempomat adaptacyjny (przy nowym, w używce obejdę się bez tego)
- zawieszenie pozwalające jechać na pofalowanej/dziurawej drodze bez utraty zębów

Jak na razie cały czas szukam jakiś kompromisów.

Rokiko napisał(a):Moim zdaniem SUVy tu odpadają i zostają samochody Typu Octavia Scout lub taki Volvo jak wskazał poprzednik

Sprawdziłem Scouta i widzę w cenniku że jest podniesiony o 15mm, ale nie widzę ile standardowe wynosi (co ciekawe jest kąt natarcia), bo jeśli podstawa ma 140mm no to tak ciut za mało.

XC40 - tak na szybko wskoczyłem do salonu, strasznie nie podoba mi się to auto w środku ale jeszcze się temu przyjże, lecz patrząc na ceny mocniejszych wersji czarno to widzę. Nie mam ochoty wydawać takiej kwoty na auto.
NikoRo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Silnik 8GR-FXS
    Silnik 8GR-FXS jest kolejną jednostką, którą w napędzaniu kół wspomagają silniki elektryczne. Sam motor wytwarza 299 KM, ale łączna moc układów, w których jest stosowany wynosi już 359 KM. Z takiego ...