Segment C,D - ~20000PLN - benzyna (diesel?)

28 Mar 2017, 20:35

Cześć wszystkim! :D

Pewnie na sam widok tematu, który jest taki jak 80% próśb tutaj, macie dość, ale jeśli już tutaj jesteś, to zostań chwilę i pomóż koledze w potrzebie! :)

Sprawa jest prosta, poszukuje dla siebie komfortowego auta, który będzie dzielnie dowoził moje cztery litery do pracy oraz zabierze mnie, wraz z całą paczką, na wakacje. W poprzednim roku zrobiłem 23tys. Jest to mój osobisty rekord i raczej nie powtórzę tego wyniku w tym roku (chociaż kto wie.. :) ). Dlatego moje średnie roczne przebiegi to ~18-20kkm.

Od dwóch miesięcy poszukuję swojego wymarzonego auta, który posłuży mi dzielnie powiedzmy przez 4-5 kolejnych lat. Sercem jestem przy benzynie (obecny focus jak i poprzednie palio to benzyniaki i bardzo sobie chwalę ten typ silnika). Budżetem jaki dysponuje to ~20.000 PLN i jet to kwota przeznaczona na samochód.

Z tego, co udało mi się wywnioskować po aukcjach, to modele, na które mógłbym sobie pozwolić, to:
- Seat Altea
- Ford Focus (tutaj preferuję wersje kombi)
- Toyota Avensis
- Volvo V40/S50 (modele przedliftowe)
- Ford C-Max (wersje poliftowe)
- Opel Vectra (1.8 , 19cdti)
- Fiat Croma (1.9jtd)

Chciałbym aby autem można było się sprawnie poruszać (powiedzmy niech silniki mają powyżej 100KM). Przeglądam codziennie aukcje i jest...dramat :) kupno używanego auta w PL jest cholernie trudne. Prosiłbym was, bardziej doświadczonych, o rady i sugestie co do moich wymagań.

Dzięki z góry i w razie niejasności odpowiem na wszystkie pozostałe pytanie.

Pozdrawiam,
Radek

PS. Krąg poszukiwań to małopolska/podkarpacie/świętokrzyskie.
motoradk
Nowicjusz

Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Focus mk1
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

28 Mar 2017, 20:47

Jeśli robisz często krótkie trasy (mniej niż 10km) na zimnym silniku to nie warto pchać się w nowoczesnego diesla. Ewentualnie można pomyśleć o LPG, bo to obniża koszty.
- Seat Altea - tutaj tylko 1.9 TDI 105 KM (ale auto jest słabo wyciszone)
- Ford Focus (tutaj preferuję wersje kombi) - diesle są ok, benzyna najlepiej 2.0
- Toyota Avensis - brak polecanych silników
- Volvo V40/S50 (modele przedliftowe) - tu też diesle są ok i benzyna 2.0
- Ford C-Max (wersje poliftowe) - te same silniki co w Focusie
- Opel Vectra (1.8 , 19cdti) - silniki są ok
- Fiat Croma (1.9jtd) - silniki są ok
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

28 Mar 2017, 21:15

Zaproponowałbym ci mondeo mk3, 2.0 benzynka. Jeździ dość dynamicznie. Jest wygodne, ale z ilością miejsca to trochę przesadzili, mogłoby być jej więcej, szczególnie z tylu. Całkiem znośne autko, dodatkowo prezentujące się dość przyjemnie dla oka.
Edan
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 09 2014
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: Honda Civic VI
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2000

28 Mar 2017, 21:33

@Ossy - właśnie słyszałem, że Altea ma kiepskie wyciszenie a nie ukrywam, że kładę na komfort mocno uwagę.
@Edan - z tymi Mondeo jest chyba jak z Mazdami 6 - jeśli chodzi o korozję :)

Co do silników diesla, nie jestem do końca przekonany. Tak jak pisał @Ossy silniki te wymagają dłuższego czasu na rozgrzanie, ich eksploatacja jest kosztowniejsza niż benzyny itd.

Dzięki Panowie za szybkie odpowiedzi! :)
motoradk
Nowicjusz

28 Mar 2017, 21:42

motoradk napisał(a): tymi Mondeo jest chyba jak z Mazdami 6 - jeśli chodzi o korozję
jeśli będziesz celować w roczniki ok 2005 to nie, bo zabezpieczenie anty z biegiem czasu poprawiono
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

30 Mar 2017, 14:41

Jeśli chodzi o korozję w Maździe to zależy głównie od tego jak właściciel dba. Jeśli wykwity są naprawiane na bieżąco to tragedii nie ma. Korozja lub i wersje przed liftem i po lificie, wielkiej różnicy nie ma. Tylne nadkola można zabezpieczyć i wyrzucić fabryczne wygłuszenie, zamieniając je plastikami.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2007

30 Mar 2017, 19:22

Mam w okolicy Toyotę Avensis, z 2005 roku, ściągana z Włoch silnik 2.0 D4D 116km, co sądzicie o tych silnikach? Przebiegowo 140tys co jest potwierdzone wpisami w ASO itd.
motoradk
Nowicjusz

30 Mar 2017, 19:24

Jak przebieg prawdziwy to warto pomyśleć.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

30 Mar 2017, 20:56

Ossy napisał(a):- Toyota Avensis - brak polecanych silników

Ossy a benzyna 1.8 VVT-i 129 KM po 2005? Wyczytałem, że zlikwidowano tam problem "brania oleju" i silnik można polecić. Jest tak rzeczywiście? Wiadomo, że demon prędkości to nie będzie ale do spokojnej jazdy z A do B wystarczy.
mAt55
Nowicjusz

Auto: Seat Ibiza

30 Mar 2017, 21:43

Jeżeli wygląd Cię nie przeraża to można Ci polecić Civic UFO 1.8 140KM auto zbiera mocne opinie jeżeli chodzi o bezawaryjność.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

30 Mar 2017, 22:07

UFO w tym budżecie nie będzie miało nic wspólnego z bezawaryjnością :no:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

30 Mar 2017, 23:23

A UFO ma w ogóle coś wspólnego z bezawaryjnością? :D
A tak na serio, to zależy o jakiej bezawaryjności mówimy. Jeśli o takie, w której auto zawsze dojedzie z punktu a do b, bez problemów, to tak można stwierdzić, ze Civic jest bezawaryjny i raczej nie ma w naturze regularnie stawać na poboczu.
Jeśli natomiast mowa o takiej bezawaryjności, w której w samochodzie wymienia się tylko części eksploatacyjne, ew nie raz zdarzy się jakaś mała, mało znacząca i tania usterka, to nie- Civic nie jest bezawaryjny. Większość Civic'ów ma śmiesznie małe przebiegi, biorąc pod uwagę ich wiek, przez co utarło się, że to mało awaryjny i bezproblemowy samochód.

P.S
Ciekawy jestem czy w Civicu X poprawili w końcu skrzynie biegów, bo w IX im się ten myk jeszcze nie powiódł :D Byłem dziś w warsztacie, który zajmuję się naprawą skrzyń biegów i akurat reanimowali skrzynie w IX 1.8, która miała niecałe 150tyś.km przebiegu.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

30 Mar 2017, 23:34

mAt55 napisał(a):a benzyna 1.8 VVT-i 129 KM po 2005? Wyczytałem, że zlikwidowano tam problem "brania oleju" i silnik można polecić. Jest tak rzeczywiście?

Tak to prawda. Modele od 2006r FL były po poprawie silnika czyli główna wada avena usunięta. Nie Jest to demon prędkości ale do spokojnej jazdy starczy.
No i pozostałe typowe usterki nie są specjalnie groźne albo wymagające lawety.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

31 Mar 2017, 05:28

pkc - cóż mogę powiedzieć, mój przykład pokazuje dobitnie, że jest jak piszesz. Dobrze, że tak dużo osób wierzy w te bajki, bo przynajmniej nie będzie problemu z odsprzedażą mojej "pancernej" Hondy - wczoraj wystawiłem auto i praktycznie od razu 8 telefonów, przy czym trzy osoby dzisiaj będą je oglądać (to tak a propo zastoju na rynku i złego czasu na sprzedaż samochodów, o którym ktoś tu pisał niedawno).
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

31 Mar 2017, 08:19

łysy napisał(a):przy czym trzy osoby dzisiaj będą je oglądać

masz ambonę i młoteczek na licytację? :mrgreen:
dzida