REKLAMA
Cześć wszystkim!
Po przejrzeniu kilkunastu tematów na ten temat, artykułów i olx chciałem jeszcze dodatkowo się Was poradzić (ja chociażby po zdjęciach nie widzę, że był bity, nie znam świetnie na silnikach i ogólnie samochodach), odnośne wyboru samochodu. Oglądać samochody planuję w któryś dzień po weekendzie, a zakup do ok. 2 tygodni.
- Budżet: ok. 4000 zł.
Użytkowanie: w ciągu najbliższych 2 miesięcy po 2x10km/dzień - trasa. Później ok. raz na miesiąc trasa 150-250 km (+ w drugą stronę) oraz z 2-3 razy na tydzień po Warszawie. Może we wrześniu mały trip ok. 1000 km. Od nowego roku z dzieckiem na pokładzie. Samochód ma przetrwać ok. 4-5 lat, później planuję wymienić.
Wymagania:
- Segment C-D, bo zostanę ojcem, a wózek+dodatki muszę zmieścić w bagażnik, lecz z kolei kombi wolałbym odpuścić (może, że perełka) - myślałem o hatchbacku ala Vectra B.
- Stosunkowo mały koszt eksploatacji = spalanie + awaryjność. Dlatego głównie myślałem o LPG z nadzieją, że nie będzie się psuło, silnik <2000cm2.
- Jak najlepszy stan - chciałbym jak najmniej włożyć w samochód, a przede wszystkim nie widzieć rdzy.
- 4/5 drzwi.
- Oczywiście wspomaganie i centralny zamek.
- Mile widziana klimatyzacja i elektryczne szyby, komplet opon na zimę.
W imię zasady nie szukać modelu, a samochodu starałem się jak najmniej ograniczyć pole poszukiwania:
- Vectra B
1. [link do oferty na Olx wygasł]
2. [link do oferty na Olx wygasł]
3. [link do oferty na Olx wygasł]
4. [link do oferty na Olx wygasł] - po młodym i za bardzo przerobiony, ale sporo wymienione.
- Honda Civic (chyba wyżyłowane)
5. [link do oferty na Olx wygasł]
6. [link do oferty na Olx wygasł] - Coś za tani. Prawy przód był tłuczony? Czy to może być niewielki problem i warto w to iść?
- Mazda 626
7. [link do oferty na Olx wygasł]
8. [link do oferty na Olx wygasł]
- Corolla (chyba marzenie), ale słyszałem, że Toyoty niezawodne, więc myślałem o takim:
9. [link do oferty na Olx wygasł] - tylko ta korozja.
- Renault Laguna
10. [link do oferty na Olx wygasł]
11. [link do oferty na Olx wygasł]
- Leganza
12. [link do oferty na Olx wygasł]
13. [link do oferty na Olx wygasł]
- Lanos
14. [link do oferty na Olx wygasł]
15. [link do oferty na Olx wygasł]
16. [link do oferty na Olx wygasł]
17. [link do oferty na Olx wygasł]
- Mazda 323F
- Astra
18. [link do oferty na Olx wygasł]
19. [link do oferty na Olx wygasł]
20. [link do oferty na Olx wygasł]
21. [link do oferty na Olx wygasł]
- Scenic
22. [link do oferty na Olx wygasł]
- Megane I
23. [link do oferty na Olx wygasł]
24. [link do oferty na Olx wygasł]
25. [link do oferty na Olx wygasł]
- Brava
26. [link do oferty na Olx wygasł]
Jestem otwarty na wszystkie propozycje. Zastanawiam się czy jednak iść w gaz, czy może w diesla, ale trasy głównie będą małe. Wiem, że coś jeszcze zapomniałem, więc pewnie później dopiszę.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc