Witam
Krótko i na temat
![Uśmiechnięty :)]()
rocznik 2012 w górę, benzyna, hatchback, segment C. Priorytet niezawodność przy względnej dynamice. Moje typy:
1) Focus mk3 fl 1,6 125KM
2) Focus mk3 ecoboost 1,5 150KM
3) Golf 7 1.4 140KM (ea 211)
4) Auris 1.6 132KM
5) Volvo V40 T3 (chyba tam jest stary ecoboost)
Jak samochód będzie użytkowany? Na codzień trasy w większości 10-20km, raz na tydzień, dwa trasa autostradą (jednorazowo ok 140km). W wakacje dłuższe trasy. Opiszę po kolei moim zdaniem same wady, które chyba najbardziej mnie odpychają od danej pozycji:
1)- dość słaba dynamika, brak 6 biegu (?). Za to sprawdzony silnik bazujący na starych fordowskich benzynach.
2)- z tą trwałością to różnie piszą, niby gdzieś wyczytałem, że silnik jest zaprojektowany na max 230 tys, potem w zasadzie się go całego wymienia (nie wiem ile w tym prawdy jest, a ile ulicznej legendy), wycieki płynu chłodniczego się zdarzają no i straszenie sporym spalaniem. Reszta historii jak w typowym dowsizingowym silniku.
3) Niby poprawiony, niby dynamiczny i oszczędny i raczej mało awaryjny. Tylko już doczytałem o braniu oleju, dużo wyższym niż w innych silnikach i sam nie wiem na ile ta jednostka została poprawiona względem starej.
4) Klasyczny silnik z przeciętną dynamika, ale za to raczej sprawdzony. Natomiast wnętrze Aurisa wygląda jak z auta z późnych lat 80 lub wczesnych 90' (w wersji po lifcie). Odpycha mnie to bardzo.
5) Piękna sylwetka, w środku też ok, tylko na rynku wtórnym w 90% królują diesele, więc ciężko z dostępnością.
Z góry piszę, że odpadają wszelkie Ople, Skody, Francuzy.
Miał ktoś jakąś dłuższą styczność z wyżej wymienionymi samochodami? Co doradzacie?