Segment C w benzynie 1.6L za około 13 000

05 Lut 2010, 16:10

Witam.
W najbliższym czasie przymierzam się do zakupu swojego pierwszego auta (teraz jeżdżę astrą rodziców) do dyspozycji mam około 13000zł (półtora zostawiam sobie na opłaty i jakiś sprzęt grający ;D) Nie chce żeby to był kolejny dudniący golf jeżdżący po dzielnicy tylko coś z "klasą" coś o w miarę nowoczesnej stylistyce, ewentualnie coś a'la coupe. Moje wymagania co do auta to:

-silnik benzynowy (bez gazu) pojemność 1.3-1.6
-najchętniej 4/5 drzwiowy
-przyzwoite wyposażenie (el. szyby, poducha, klima)
-w miarę tanie części
-średnie spalanie około 8L

teraz jeżdżąc oplem rodziców z 60 konnym silnikiem przy masie auta około tony wyraźnie brakowało mi mocy, dlatego chce żeby moje auto miało około 100km przy masie okolo 1000-1200kg. Z miłą chęcią kupił bym sedana ale jednak różnica masy jest wyraźna a co za tym idzie podnosi się spalanie i spada dynamika a auto służyć mi będzie do dojazdu do szkoły (dziennie 10km w jedną stronę) + dwa razy w roku większe trasy(około 1000km) (1.Włochy, 2.Dania)

W poszukiwaniu auta zrobiłem sobie małą listę samochodów, bardzo proszę o poradę które z tych aut polecacie.

1.Ford Focus
2.Opel Astra G
3.Citroen Xsara
4.Seat Ibiza (najchętniej po FL)
5.Honda Civic VI (tylko wersja 3 drzwiowa, ewentualnie coupe, tu największy minus)
6.Toyota Corolla (tylko wersja 3 drzwiowa, tu największy minus)
7.Hyundai Coupe
8.Nissan Almera (Ideał tylko że trochę nie ten przedział cenowy...)

to są moje propozycje, może wy jeszcze coś polecicie?
Wacek_13
Początkujący

Miejscowość: Jaworzno

05 Lut 2010, 16:19

Nie wiem o jakiej klasie pisałeś, przecież wiadomo, że będzie to typowy dupowóz. No chyba, że klasa to wyróżnienie się i nie kupienie Golfa. Z tych, które wymieniłeś rozważyłbym Hondę i Nissana.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

05 Lut 2010, 16:27

pisząc o "klasie" miałem na myśli wszystkie auta oprócz typowych pudełek i golfów.
Wacek_13
Początkujący

06 Lut 2010, 13:20

Z tych co wymieniłeś, najbardziej z "klasą" będzie Hyundai, sam na takeigo będe polować na wakacje :) Dużo złego mu nie można zarzucic, najgorzej jednak znaleźć zadbany egzemplarz (najlepiej coś wyczaić u klubowiczów HC, wiadomo ze auto z pewnej reki).
LethalPwnager
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Białystok, Polska

06 Lut 2010, 14:28

Moim zdaniem powinieneś zachowac umiar w egzotyce...
Naprawdę świetnie można jezdzic Focusem...Nawet klasyczna Astra G nie jest złym wyborem. Zawsze to modele do okiełznania w kosztach! :wink:
Dobre słowo można także podrzucic na temat Xsary,która jest naprawdę niezłym pomysłem na jeżdżenie niestarym rocznikowo autem o ładnym i eleganckim wyglądzie. :smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

06 Lut 2010, 17:21

Oczywiste że Focus, Astra II albo Ibiza FL, to kompromis między niezawodnością i dużym wyborem części po niewygórowanych cenach. Unikaj dalekowschodnich wynalazków typu Kia, Hyundai i Daewoo :!:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota ProAce - nowy samochód dostawczy
    Toyota ProAce będzie odpowiedzią koncernu na rosnące zapotrzebowanie rynku europejskiego na lekkie pojazdy użytkowe średnich rozmiarów. Nowy model będzie dostępny z możliwością wyboru dwóch długości i dwóch ...

06 Lut 2010, 17:54

A coś takiego ?
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
Skrzynia biegów: Manualna

06 Lut 2010, 21:36

Miałem już przyjemność jeździć miesiąc Focusem 5d HB w dieslu (kilka razy jako kierowca, większość jako pasażer) i naprawdę bardzo przestronne auto o bardzo ładnym wyglądzie i to jest mój typ 1. jak na razie. Typem nr 2. jest właśnie Honda Civic VI ale to dlatego że przeczytałem o niej mnóstwo pozytywnych rzeczy a i ma w swoim wyglądzie to "coś" ;D

Mając do wyboru te 2 modele Hondy co kolega podał powyżej to chyba jednak zdecydował bym się na HB (mimo 3 drzwiowego nadwozia) ponieważ jakoś te sedany mnie nie urzekają, a i nie jest mi potrzebne aż tak duże auto.
Wacek_13
Początkujący