REKLAMA
Witam.
W najbliższym czasie przymierzam się do zakupu swojego pierwszego auta (teraz jeżdżę astrą rodziców) do dyspozycji mam około 13000zł (półtora zostawiam sobie na opłaty i jakiś sprzęt grający ;D) Nie chce żeby to był kolejny dudniący golf jeżdżący po dzielnicy tylko coś z "klasą" coś o w miarę nowoczesnej stylistyce, ewentualnie coś a'la coupe. Moje wymagania co do auta to:
-silnik benzynowy (bez gazu) pojemność 1.3-1.6
-najchętniej 4/5 drzwiowy
-przyzwoite wyposażenie (el. szyby, poducha, klima)
-w miarę tanie części
-średnie spalanie około 8L
teraz jeżdżąc oplem rodziców z 60 konnym silnikiem przy masie auta około tony wyraźnie brakowało mi mocy, dlatego chce żeby moje auto miało około 100km przy masie okolo 1000-1200kg. Z miłą chęcią kupił bym sedana ale jednak różnica masy jest wyraźna a co za tym idzie podnosi się spalanie i spada dynamika a auto służyć mi będzie do dojazdu do szkoły (dziennie 10km w jedną stronę) + dwa razy w roku większe trasy(około 1000km) (1.Włochy, 2.Dania)
W poszukiwaniu auta zrobiłem sobie małą listę samochodów, bardzo proszę o poradę które z tych aut polecacie.
1.Ford Focus
2.Opel Astra G
3.Citroen Xsara
4.Seat Ibiza (najchętniej po FL)
5.Honda Civic VI (tylko wersja 3 drzwiowa, ewentualnie coupe, tu największy minus)
6.Toyota Corolla (tylko wersja 3 drzwiowa, tu największy minus)
7.Hyundai Coupe
8.Nissan Almera (Ideał tylko że trochę nie ten przedział cenowy...)
to są moje propozycje, może wy jeszcze coś polecicie?