Segment D/Mały SUV do 60k zł

06 Gru 2015, 21:40

Witam,

szukam samochodu spełniającego poniższe wymagania:

- do 60 000 zł
- benzyna (na ten moment rocznie jeżdżę do 15 000 km, głównie miasto)
- segment D/mały SUV (szukam wygodnego auta, może póki co nie jeżdżę długich tras, ale jak już się wybiorę to nie chcę się męczyć, bo to niewygodnie, a to słabo wyciszony)
- najlepiej nie starszy niż 2011 (no chyba, że będzie jakaś ciekawa propozycja to może być starszy)
- przyzwoite koszty utrzymania
- skrzynia biegów najlepiej manualna

Póki co moją uwagę przyciągnęły następujące modele:
- Peugeot 508 (chociaż czytałem, że słaba benzyna)
- Volvo V60
- Mazda 6 III (raczej nieosiągalna w moim budżecie)
- BMW X1 (wysokie koszty utrzymania, chociaż w tym wypadku to głównie przypadł mi do gustu wygląd auta ;)
- VW CC
- Audi A4 (podobno kiepsko jeżeli chodzi o ilość miejsca w środku)

Co sądzicie o tych autach?
Jaki będzie najlepszy wybór Waszym zdaniem?
Co sami polecacie?

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam,
Janusz
Ostatnio edytowany przez JanuszMcc, 07 Gru 2015, 21:09, edytowano w sumie 1 raz
JanuszMcc
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 12 2009
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Toledo II
Silnik: 1.9 TDI 105KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

07 Gru 2015, 09:13

Audi/BMW/Volvo nie kupuje się dla przestronności wnętrza

VW i Audi mają beznadziejne benzyniaki pod względem trwałości. Peugeot 1,6THP również. Zamieć peugeota na Citroena C5 2,0.

Ode mnie Hyundai i40 z przestronnych aut i Lexus IS 250 jako alternatywa dla ciaśniejszych "szlachetniej urodzonych"
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

07 Gru 2015, 09:33

SUVy są nie opłacalne bo miejsca w środku jest mniej niż w kompaktach , gorzej jeżdżą i więcej palą.
W volkswagenie i audi nie ma silników godnych polecenia.
Od siebie polecę Honde Accord 2.0 lub 2.4
Forda Mondeo 2.0
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

07 Gru 2015, 21:24

Dzięki za odpowiedzi i propozycje.
Rozważę wasze propozycje, ale nie będę ukrywał, że żaden (poza Lexusem) z przedstawionych samochodów nie ma efektu WOW, a chciałbym żeby samochód odpowiadał mi pod każdym względem, zarówno jezdnym jak i wizualnym.
Lexus IS 250 jak najbardziej mi się podoba, chociaż w zaproponowanym budżecie ciężko coś znaleźć (w okolicach 2011 roku). Poczytam jeszcze o tych samochodach.

Natomiast nic nie napisaliście o benzynach w Volvo V60, jest coś godnego polecenia? Czy ogólnie samochód spisaliście na straty? :)
A co sądzicie o silnikach w Mazdach 6 III? - może warto trochę poczekać i dołożyć do Mazdy
VW CC również mi się bardzo podoba, ale raczej szkoda brać Diesla przy moich 15k/rocznie, racja?

Pozdrawiam,
Janusz
JanuszMcc
Nowicjusz

07 Gru 2015, 21:30

JanuszMcc napisał(a):Lexus IS 250 jak najbardziej mi się podoba, chociaż w zaproponowanym budżecie ciężko coś znaleźć (w okolicach 2011 roku)

Jak Ci się tak podoba to szukaj, bo fajnie jest mieć to co się zawsze chciało i z przyjemnością się wsiada jadąc znowu do roboty :)

JanuszMcc napisał(a):VW CC również mi się bardzo podoba, ale raczej szkoda brać Diesla przy moich 15k/rocznie, racja?

Racja chociaż muszę przyznać, że w CC bardzo fajnie się siedzi :ok: Niestety w Lexusie IS 250 nie siedziałem, więc nie mam porównania
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

07 Gru 2015, 21:54

JanuszMcc napisał(a):A co sądzicie o silnikach w Mazdach 6 III? - może warto trochę poczekać i dołożyć do Mazdy

Silniki bardzo dobre. 2.0 bardzo oszczędny, 2.5 ma świetne osiągi i też dużo nie pali. Auta mają pare małych drobiazgów które denerwują, ale ważny jest tylko jeden- beznadziejne zabezpieczenie przed kradzieżą. W warszawie mazdy 6 znikają masowo, bo grupa złodziei specjalizuje się w nich i jest w stanie ukraść auto w parę sekund. Jedyną opcją pozostają dodatkowe zabezpieczenia, ewentualnie jakieś rzeczy typu zeder. Aczkolwiek wydaje mi się śmieszne kupić w salonie auto za 150 tysięcy i bać się zaparkować na niestrzeżonym parkingu. Mazda się nie popisała w tym aspekcie
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nieoznakowane radiowozy BMW 330i xDrive
    Polska dołączyła do grona krajów, w których samochody marki BMW wspierają funkcjonariuszy Policji w realizowaniu ich wymagających obowiązków. Pierwsza pula 40 samochodów BMW 330i xDrive wyjechała ...

10 Gru 2015, 16:00

Faktycznie kiepsko z tym bezpieczeństwem w Mazdach 6 :/

A jak z tymi benzynami Volvo V60, ktoś ma jakieś doświadczenia?

Pozdrawiam,
Janusz
JanuszMcc
Nowicjusz

10 Gru 2015, 17:47

JanuszMcc napisał(a):A jak z tymi benzynami Volvo V60, ktoś ma jakieś doświadczenia?

Z trwałością może być różnie, bo spory downsizing
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008